Felgyújtottak egy rendőrőrsöt a minneapolisi zavargások során

2020. május 29. 19:19
Megmozdulások kezdődtek országszerte, Denverben üzleteket fosztottak ki, erőszakos cselekedetekre került sor, lövések is hallatszottak a belváros utcáin.

Minneapolisban tovább folytatódtak a tüntetések és az erőszakos megmozdulások, a nagyváros lángokban áll, a tüntetők péntekre virradóra felgyújtottak egy rendőrőrsöt is. A zavargások kiváltó oka, hogy hétfőn este egy fekete férfi meghalt a durva rendőri intézkedés után. Az afroamerikai George Floydot egy igazoltatás során négy fehér rendőrtiszt a földre kényszerítette, s egyikük rátérdelt a nyakára. A férfi azt suttogta: „kérem, nem kapok levegőt”, majd később, kórházba szállítás közben meghalt.

A négy rendőrt egyébként még kedden elbocsátották az állásukból. A durván intézkedő rendőr, Derek Chauvin ellen gyilkosság gyanújával emeltek vádat, miután őrizetbe vették. A vádemelés tényét Mike Freeman megyei ügyész jelentette be péntek délután, hangsúlyozva, hogy a hatóságoknak elegendő bizonyíték áll rendelkezésükre a megalapozott vádhoz. Az ügyész azonban további részletekkel nem szolgált.

Tüntetésből gyújtogatás és rablás

A hét elején a rendőri erőszak elleni és az igazságszolgáltatásért zajló tüntetések véres zavargásokká fajultak, melyek során üzleteket raboltak ki, lakóházakat gyújtottak fel, elharapódzott az erőszak városszerte. Noha Jacob Frey polgármester, Tim Walz kormányzó és Donald Trump amerikai elnök egyaránt az igazság teljes feltárását és a Floyd halálát okozó rendőrök felelősségre vonását ígérte.

A rendőrök kivonása

Frey polgármester csütörtökön elrendelte a rendőrök kivonását a később fel is gyújtott rendőrőrsről, s míg kedden a rendfenntartó erők még könnygázgránátokkal próbálták oszlatni az erőszakos tömeget, csütörtökön a rendőrök már szinte láthatatlanok voltak a városban. Kommentátorok szerint az erőszak azóta megfékezhetetlennek tűnik. Walz kormányzó kérte ugyan a Nemzeti Gárda segítségét is, de hiába. A rendfenntartó erők és a tűzoltók nem urai a helyzetnek. A történésekről tudósító CNN hírtelevízió forgatócsoportját letartóztatták. A csoport tagjait később szabadon engedték, és folytathatták a forgatást.

Az elnök a polgármestert kritizálta

Donald Trump csütörtök éjjeli Twitter-bejegyzéseinek egyikében szintén a Nemzeti Gárda bevetését követelte, s a többi között azt írta, hogy „amikor megkezdődik a fosztogatás, nyomában jön a lövöldözés is”. Az elnök gyöngének nevezte a polgármestert. Trump egy másik bejegyzését egyébként a Twitter ismét megjelölte és a szabályzatot sértőnek találta, ahogy Trump az erőszakról írt.

Péntek reggeli sajtóértekezletén Jacob Frey védelmébe vette a rendőrség visszavonásáról kiadott intézkedését, mint mondta: „a rendőröket és az embereket érintő közvetlen fenyegetések miatt” döntött így. Donald Trump mikroblog-bejegyzésére azt válaszolta: „az elnök semmit sem tud Minneapolis erejéről. Pokoli erősek vagyunk”.

Tim Walz kormányzó péntek délelőtt tartott sajtókonferenciát. „Kudarcot vallottunk és a rendet muszáj helyreállítani” – fogalmazott. A kormányzó hangsúlyozta, hogy a gyújtogatás és a fosztogatás soha nem lehet válasz a történtekre. „Ez elfogadhatatlan” – szögezte le, s hozzátette, hogy a város a története egyik legsötétebb időszakát éli.

Terjednek a zavargások

A minneapolisi zavargások csütörtök éjjel átterjedtek a szomszédos St.Paul városára is. Rokonszenvtüntetések vannak kaliforniai Los Angelesben, a coloradói Denverben, és pénteken az arizonai Phoenixben is megmozdulások kezdődtek.

Péntek délutánra Denverben is elfajultak a rokonszenvtüntetések: üzleteket fosztottak ki, erőszakos cselekedetekre került sor, lövések is hallatszottak a belváros utcáin. Közben más amerikai városokban is megmozdulások kezdődtek: New Yorkban, az ohiói Columbusban, a kentuckyi Louisville-ben, a Tennessee államban lévő Memphisben szintén tüntetők vonultak utcára.

A Nemzeti Gárda a Twitteren közölte: több mint 500 katonát rendeltek a térségbe, leginkább annak biztosítására, hogy „lehetővé tegyék a tűzoltóságoknak a választ a hívásokra”.

Biden és Obama is megszólalt

Joe Biden, a demokraták várható elnökjelöltje, aki korábban Barack Obama kormányzatának alelnöke volt, rövid videóüzenetben reagált a történtekre. „Nyitott sebek országa vagyunk. Egyikünk sem fordíthatja félre a fejét” – hangoztatta. Leszögezte, hogy az országnak most „erős vezetőre van szüksége” és nem megnevezve Donald Trumpot hozzáfűzte, hogy most nincs szükség „gyújtó hangulatú mikroblog-bejegyzésekre”.

Barack Obama volt elnök – az Egyesült Államok első afroamerikai elnöke – a történtekről azt hangoztatta: „ennek nem szabadna megtörténnie 2020 Amerikájában”. Közleményében Obama hangsúlyozta: osztozik „több millóinyi amerikai fekete gyötrelmeiben”, akikkel szerinte a származásuk miatt „tragikusan, fájdalmasan és zavarba ejtően másként bánnak”.

(MTI)

Összesen 191 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ha nálunk történne ilyen eset, semmi gond nem lenne: bevonulnának az Európai Unió baráti, felszabadító csapatai oszt jóvan.

A közvetítésekből- beszámolókból az derül ki, hogy a rendőrőrsöt felgyújtó csőcselék háromnegyede fehér antifa harcos volt. A fekák meglepően okos rend szerint dolgoznak- első a fosztogatás, csak utána az élvezkedés a rendőrőrsön.

A röhej az, hogy a panaszkodó négerek az USA-ban a világ feketéi közül magasan a legjobb életszínvonalon élnek, hála a fehérek szorgalmának. A rabszolgának elhurcolt ősök megütötték a főnyereményt: a 400 ezer rabszolgának Afrikából behurcolt utódainak száma már 43 millióra duzzadt. Már ott tartunk, hogy pár éve egy néger polgárjogi harcos felvetette, a feketéknek ki kellene válniuk az USA-ból és önálló államot kellene alapítaniuk, mert fogyasztási alapon, a feketék majdnem a németekkel vannak egy szinten- tehát a világ egyik leggazdagabb országában élhetnének.
Ja és a média aljasságáról annyit, a fehér áldozatok, akiket a feketék gyilkolnak-erőszakolnak meg, valamiért nem szerepelnek a hírműsorokban, újságok címlapján. Pár éve egy feka mesterlövész hasonló események után öt rendőrt gyilkolt meg- hallott róla valaki mostanában?

Érdekes, bár nem meglepő, hogy ez és így jár a fejedben...
...és nem az, hogy miért kellett 4 zsarunak földre vinnie.

Nekem a fejemben ez a gondolat is megordult és utánanéztem. Ebből kifolyólag nyugodt szívvel állíthatom, hogy semmi. Ugyanis a néger hagyta, hogy vezessék mint a bárányt, hagyta hogy megbilinceljék, hogy odavigyék, ahová a rendőrök akarják. Ennek ellenére rátérdeltek. Íme, itt a letartóztatás pilanatai: https://www.youtube.com/watch?..

Egyébként, a rendőri brutalitás itt Európában is szokás. MO-n eléggé emlékezetes az ami öszödi beszéd után, vagy Katalániaban népszavazáskor, vagy Párizsban a sárgamellényes tüntetések során, vagy akár sima rendőri intézkedés során. Itt egy példa a szomszédos országból: https://www.youtube.com/watch?..

Mikor az autóhoz vezették, összerogyott. Ha a felvétel végét figyelmesebben megnézed, ezt egy pillanatra látni, a képet viszont rögtön eltakarja a másik odaforduló rendőr autó. Látni még azt is, hogy feltámogatják. Valószínüleg utána összerogyott még egyszer, de azt már az eltakaró rendőrautó miatt nem látni.

"amikor nem engedelmeskedett a rendőri felszólításnak."

Ezt meg miből gondolod?

Kb így néz ki a menthetetlen rendőrségi brutalitás:
https://youtu.be/cClt_Tvq_ck

Igen, amit belinkeltél, az rendőri brutalitás. Ez pedig egy gyilkosság volt, addig térdeltek a megbilincselt férfin a rendőrök, amíg el nem pusztult: https://vod.idnes.cz/a/2005/27..

Persze, a baloldal folyamatosan uszítja egymás ellen az embereket, mintha csak egy polgárháborút készétenének elő - és közben végig úgy tesznek, mintha valamiféle erkölcsi magaslaton állnának.

Az a furcsa, hogy bárhol zavarognak a négerek, mindig a boltok kifosztásával kezdik...

Hogy mi vezetett a halálához, arról már ír a wikipédia is: https://en.wikipedia.org/wiki/..

A média jelentős része abban érdekelt, hogy hergelje a gyújtogatókat, fosztogatókat így olyan híreket, képeket tud sugározni, amelyek nézői érdeklődését felkeltik, fenntartják, nézettségüket növeljék, fokozzák.
Nem szól a hírharang arról, hogy az afroamerikai George Floydot miért igazoltatták, ha igazoltatták, igazolta-e magát békésen, vagy ellenállt-e a rendőri intézkedésnek, ezért kellett-e leteperni és megbilincselni?
Az 1992-es Los Angeles-i zavargások hasonló okból törtek ki.
Akkor az afroamerikai Rodney Kinget, aki ittasan 185 km/h sebességgel száguldozott Los Angelesen át, megsértve egy korábbi rablási börtönbüntetésének próbaidejét 3 fehér és egy spanyol ajkú rendőr, vette üldözőbe, majd a letartóztatásnak ellenálló nagy erejű férfit verte össze brutálisan.
Valaki egy 10-12 perces videófelvételt készített az esetről és eljuttatta a médiának ami a médiában terjesztve hatalmas felháborodást váltott ki. Ezen felbuzdulva a főleg feketékből álló csoportok Molotov-koktélokkal házakat gyújtottak fel, és fosztogattak, gyilkoltak, 53 halálos áldozatot és hatalmas anyagi károkat okoztak.

"A gégecsöve szabadon volt."

Nem volt a gégecsöve szabadon. Akkor lehetett volna a gégecsöve szabadon, ha legalább félig-meddig a válán tudott volna feküdni. De ő a hasán feküdt hátrabilincselt kezekkel. Ezáltal a gégecsöve az úttestre szorult. A feje ugyan oldalra volt fordulva, de az nem jelenti azt, hogy a gégecső is. Probáld ki a saját fejeddel. A fejedet meg a nyakizmaidat ugyan el tudod fordítani, de a gégecsövet már nem. Mert az nem a fejjel együtt fordul.

"hogy hogyan tudott közben beszélni?"

Hát úgy, hogy amíg volt benne egy kis erő, hogy egy pilanatra izmait megfeszítve ellenállt a szorításnak hogy mondhasson valamit. De az erő elfogyott, így megfulladt. Nézd meg a videót, hogy egy ideig legalább egy kissé oldalra akarja szabadítani a nyakát azzal hogy emelgeti a vállát. de ezt sokáig bírja csinálni: https://vod.idnes.cz/a/2005/27..

Ez vár Soros-Európára, 5-10 éven belül...
G. Soros: a migránsok erősítik Európát...

..."míg kedden próbálták oszlatni az erőszakos tömeget, csütörtökön a rendőrök már szinte láthatatlanok voltak a városban"
Ez az eseménysor a nem keresztény nevű, Jacob Frey polgármester interpretálásában: „az elnök semmit sem tud Minneapolis erejéről. Pokoli erősek vagyunk”.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés