Varga Judit szerint az Európai Bíróságnak meg kell védenie a szolgáltatásnyújtás szabadságát

2020. május 28. 18:34
A kormány bízik abban, hogy a főtanácsnok indítványa ellenére az Európai Unió Bírósága a józan érvekre hallgatva megsemmisíti a megtámadott irányelvet.

Sánchez-Bordona, az Európai Unió Bíróságának főtanácsnoka csütörtökön ismertetett indítványában a kiküldetésben lévő munkavállalók jogaira vonatkozó uniós irányelv módosítása ellen benyújtott magyar és lengyel kereset elutasítását javasolja. A magyar kormány azonban bízik abban, hogy a bíróság ennek ellenére megsemmisíti a megtámadott irányelvet – mondta Varga Judit igazságügyi miniszter az MTI-nek.

Magyarország 2018 őszén – csakúgy, mint Lengyelország – az Európai Unió Bíróságához benyújtott megsemmisítési keresetével megtámadta a munkavállalók szolgáltatásnyújtás keretében történő kiküldetéséről szóló uniós irányelv módosítását. Magyarország a kezdetektől fogva ellenezte a kiküldetési irányelv módosítását, mert annak a munkavállalók védelme helyett a valódi célja az, hogy a közép-kelet-európai szolgáltatókat kiszorítsa a nyugat-európai piacokról. Az irányelv a fogadó tagállamban érvényes díjazás megfizetésére kötelezné a külföldre kiküldött munkavállalókat foglalkoztató cégeket. A főtanácsnok álláspontja szerint a tagállamok között jelenleg fennálló bérszintkülönbségek tisztességtelen versenyelőnyt biztosítanak az alacsonyabb bérszinttel rendelkező tagállamok vállalkozásai számára.

Varga Judit elmondta, hogy a kormány az eljárás során számos jogi érvet sorakoztatott fel annak alátámasztása érdekében, hogy a tagállamokban 2020. július 30-ától alkalmazandó, protekcionista célú módosítás sérti az unió alapszerződésében rögzített szolgáltatásnyújtás szabadságát. Azon az alapon is vitatja az új szabályozást, hogy a kiküldetési szabályok közúti közlekedési szektorra való kiterjesztése is az alapszerződésbe ütközik. Az igazságügyi miniszter hangsúlyozta, hogy a bírósági eljárás kimenetele kulcsfontosságú, mivel bármely alapszabadság uniós jogalkotó általi szükségtelen, illetve aránytalan korlátozása a belső piac eróziójához vezethet. Éppen ezért a kormány bízik abban, hogy a főtanácsnok indítványa ellenére az Európai Unió Bírósága a józan érvekre hallgatva megsemmisíti a megtámadott irányelvet, és az európai integráció alapját képező belső piac védelmében lép fel – közölte Varga Judit.

(MTI)

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Akkor védték a szolgáltatás szabadságát, amikor a ceu-rol volt szó:-)))

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés