Mit nem bocsát meg a természet?

2020. május 27. 7:33

Francesca Rivafinoli
Vasarnap.hu
A Greenpeace sokkal inkább a kedvére tenne a természetnek, ha nem egy tízmilliós ország kormányfőjének vetítgetne feliratokat.

„Előre kell bocsátanom, megrögzött piacra járóként semmiféle gyöngéd érzelem nem fűz a bolti nejlonzacskókhoz: tőlem akár holnaptól is eltűnhetnének. Mint ahogy műanyag fültisztítóból és léggömbpálcikából sem szárad a lelkemen talán egy se – klínebb vagyok számos öntudatos zöldnél is (amit onnan tudok teljes bizonyossággal, hogy műanyag fültisztítóval életemben először épp egy lelkes Greenpeace-tag német család fürdőszobájában találkoztam). Mégsem egészen világos, miért is lenne akkora tragédia, ha néhány hónappal később születik meg a tiltó jogszabály. Hisz attól még, hogy egyelőre szabad műanyaggal kavargatni a szójalatte-to-gót, ez egyáltalán nem kötelező. Ön dönt, él-e vele vagy sem, és ha igen, hogyan. Ez egy ilyen ragyogóan demokratikus helyzet.

Részemről például valamikor Greta Thunberg óvodáskorában vettem egy csomag jóféle eldobható műanyagtányért, de renitens módon azóta se dobtam el. Így aztán a múlt hétvégén is mindenki megelégedésére használtuk a piknikezésnél. Nem vagyok róla meggyőződve, hogy az egységnyi műanyagban rejlő lehetőségek efféle kiaknázásával jobban elszomorítom Gaia Földanyát, mint az, aki minden egyes kertipartira bevásárolja a Kínából behajózott bambusztányért, amelyet egyébként – andalító természetességet sugalló neve ellenére – technológiai okokból szintén telenyomnak műanyaggal.

Aztán ott van az amerikai kávézólánc, amely a Greenpeace dicséretét is bezsebelve már nem szívószállal adja túlárazott italait – hanem csőrös műanyag pohárfedővel, műanyagbélésű papírpohárban. Én nem tudom, évente hány lufipálcika fogy Magyarországon, nyilván egy is sok, de azért mégiscsak tény, hogy egyetlen ilyen kávéscég a progresszív és szabályos – mert szívószálmentes – italcsomagolásához világszerte évi hatmilliárd darab egyszer használatos papírpoharat használ el, amihez mintegy 1,6 millió fát kell kivágni és hatmilliárd műanyag pohárbélést plusz műanyagfedelet kell legyártani, hogy azután ennek 90 százaléka pár perces használat után menjen a hulladékégetőbe vagy az útszéli árokba.

Ezért nem kizárt, hogy a Greenpeace sokkal inkább a kedvére tenne a természetnek, ha nem egy tízmilliós ország kormányfőjének vetítgetne feliratokat, hanem inkább magukat a fogyasztókat érzékenyítené világszerte az eldobálgatós kultúra visszásságaira. Menj inkább a helyi kávézóba, igyál a dédi csészéjéből, ne ülj fel az ostoba divathóbortoknak – valami ilyesmi lenne az üzenet. Konzervatívabbá kellene tenni az embereket, na, és máris tisztább lenne az óceán. Fogadjunk!”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 34 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ha már természet. A Greenpeace eltűnődhetne a transzneműeken és a további pártucat genderen. Vajon az ő törekvéseik összhangban vannak-e a természettel? Amely - fasiszta módon - még mindig egy hím és egy nőstény egyed együttműködésével képzeli el a fajfenntartást...

@Pesti Kornél
Alább egy esettanulmánynak is beillő párbeszéd a NER-lovag és a keményendolgozókisember között. Az egyre idegesebben és primítívebben válaszoló fideszbirka a végén feladta az egyenlőtlen küzdelmet.
Jó szórakozást minden olvasónak!

nick89 2020. május 26. 15:16
1
@Pesti Kornél
@Pesti Kornél
@Pesti Kornél
@Pesti Kornél
"@nick89
Rossz válasz. Te szoktál itt személyeskedni."

Nem. Soha nem személyeskedtem.
Persze, ha tudsz, akkor mutass egyet, te bátor NER-lovag!
Mocskolódni, rágalmazni, hazudni, lopni, csalni, lölőzni, questorozni csak az ingyenélő apparátcsikok (ld. még: NER) szoktak.

@nick89
Nem szoktam lóval sakkozni.

Látod,látod!
Ilyen bátrak vagytok ti mind.
Szóval tudnál-e egyetlen példát mondani, amikor személyeskedtem?
Vagy képes vagy-e bocsánatot kérni, amiért lebuktál?

@nick89
Makacs vagy , de oké , szólok a következőnél. Addig légy jó kisfiú és egyél sokat.

Bátor és vicces fiú vagy Kornél, mint az ÁVÓ-sok meg a NER-esek.
De nem erről volt szó, hanem valami konkrétumról, amit megmutatsz.
Vagy kérj bocsánatot, ha hazudtál.
Na, most már érted?

@nick89
Azt mondtam a KÖVETKEZŐNÉL. Tehát vagy grafomán vagy . vagy ratyi . Mindkettőt rúhellem.Ne légy türelmetlen:

Te Kornél!
A múlt idő keveredik nálad a jövő idővel, mint a közpénz a magánvagyonnal.
Háj'sze aszontad állító módban, hogy szoktam volt személyeskedni, nem pedig azt, hogy MAJD EGYSZER KÉSŐBB fogok személyeskedni.
Ügyeskedsz, variálod a butaságaidat, mint Vida Ildikó az amerikai vízumkérelmét.
Legyél bátor, ha már belevágtál!
Mutass 1-et, ne bujkálj, mint azok a sötétbenbujkálós reszketősök.
Hajrá, hajrá, hajrá!

@nick89
Na ide figyelj fasszopó kisköcsög. Már az első hozzászólásom egy szar személyeskedésre ment. Egyébként nem fogom az egész napomat végigvitatkozni egy hülye tudatlan borjúval.Majd sírd el a gondodat anyádnak ha megjön a rodázásból. Fletónak meg szopd rojtosra a faszát puszta szeretetből. x

Csak körülnéz az ember és annyi műanyagot lát maga körül, hogy abból kitelne az egész életében elhasznált szívószál, különösen, ha olyan sokat használ, mint én (még van szám, amivel tudok inni, de ki tudja mit hoz majd az evolúció), sőt a bolti egyszer használatos ultravékony zacskók egyéletnyi mennyisége is (mi anyag van abban?). Könnyű ennek a kettőnek a betiltásával játszadozni. Ha a többit is be akarnánk tiltani, behalna az élet.

Látszatzöldek, látszatintézkedések. Csak a világvállalatok érdekeit ne sértsük, mert akkor kik finanszíroznák a játékainkat.

Amióta a bolti kereskedelmet feltalálták, azóta csomagolják az árukat. Elsősorban papírba. A papír természetbarát anyag és újrahasznosítható (gyerekkoromban még az iskolák szervezték a begyűjtéseket), ám rengeteg fát kell hozzá kitermelni, pedig tartós erdősítésre és élelmiszer-előállításra is használhatnánk a drága termőföldet. A műanyag tehát nagyon is hasznos találmány, csak túlzásba vittük ezt is, mint minden mást. Talán növelni kellene a műanyag árát, hogy fölöslegesen ne használják.

Egyébként pedig az a véleményem, hogy értelmetlen- és látszattiltások helyett zárt rendszerben vissza kellene gyűjteni a műanyag hulladékot, hogy ne kerüljön a vizekbe, és ösztönözni az újrahasznosításukra szolgáló technológiák feltalálását. A begyűjtéssel és szortírozással akár különösebb iskolázottságot nem igénylő új munkahelyeket is lehetne teremteni, munkát kínálva a 'szíriai agykutatók' és a 'brazil gépsorok' számára. Ez lehetne az igazán 'zöld' és szociális megoldás.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés