Milyen lenne a helyes válságkezelő politika?

2020. május 21. 8:23

Gyenge Dániel
Neokohn
Orbán Viktor „válságkezelése” inkább fokozta a problémákat, semmint mérsékelte volna azokat.

„Szükség van-e egyáltalán állam által létrehozott központi jegybankra? A válságot előidéző tényező maga a kormányzat, mely a központosított bankrendszeren keresztül kényszeríti pénzrendszerét a gazdaságra.

A legfontosabb kérdés, ami a gazdaság szereplőit leginkább foglalkoztathatja, a munkavállalókat éppúgy, mint a munkaadókat, hogy a jelenlegi vírusválságból, a példátlanul súlyos recesszióból hogyan, milyen módon fognak kilábalni az érintett országok, és ezen országok gazdasági és pénzügyi rendszerei. A kérdés persze nem csak a gazdasági élet szereplőit érinti, hanem az egész társadalmat és a jövőnket is.

A kormányzatok ilyenkor olyan hatalommal ruházzák fel magukat, mely által nem csupán a jelen társadalmának sorsát döntik el, hanem a jövő generációinak sorsát is. Azonban mielőtt ezt szükségszerűnek és teljesen természetesnek vélnénk, szögezzük le, hogy ezt korántsem tekinthetjük pozitív ténynek, sokkal inkább aggodalomra adhat okot az egyszerű alkalmazottak, vállalkozók, gazdálkodók számára.

Ahogy azt a korábbi világválságokról szóló cikkeimben is írtam, 1929-33 és 2008-2009, valamint 2020-2021 egy teljesen összefüggő periódus hirtelen felvillanásai, mely alatt a tragikus válságot, a totális becsődölést érthetjük. S bár a szabadpiaci közgazdászok tökéletesen leírták azt a folyamatot, amely elvezet a katasztrofális gazdasági összeomlásokhoz, és előrejelzéseik pontosan meg is valósultak a történelem során, az árrendszer és így a gazdaság szereplőire kihatva a termelési szerkezet torzulását fenntartó állami hitel- és pénzrendszer napjainkban is domináns szerepet élvez a pénzpiacon, ami alapvető oka minden pusztító recessziónak, összeomlásnak, és visszaesésnek.

Erre tökéletes példa Barack Obama avagy hazai viszonylatban Orbán Viktor »válságkezelése« is, mely inkább fokozta a problémákat, semmint mérsékelte volna azokat.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 43 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A válságot a nemzeti kormányok nem okozni, hanem megoldani szokták. Amikor nem nemzeti, hanem "európai demokrata" kormányok "kezelik" a válságot, annak mindig növekvő munkanélküliség, eladósodás, kitettség, valamint hitelekből történő segélyezés a vége. A jelen és a jövő totális felélése.

Ki beszélt a halott Nyugatról? Neked kényszeres szervilizmusod van a Nyugat irányába. A '80-as években, gyerekként már Nyugaton éltünk, Leicesterben. Elég jól ismerem a Nyugatot. Van sok vonzó tulajdonsága, meg sok taszító is. Pont mint a "Keletnek", ahová te - gondolom - dehonesztáló lenézéssel sorolod Magyarországot is.

Az utóbbi gazdasági válságokat amúgy egyértelműen a Nyugat okozta. Nem a Kelet.

De ennél sokkal súlyosabb szerintem az az identitás- és értékválság, ami Nyugaton van. Szíveskedj Philip Roth, esetleg Michel Houllebecq könyveket olvasgatni a témában.

Pont ezt írtam volna:-)

"Provokatív írásában szabadpiaci szerzőnk, Gyenge Dániel megkérdőjelezi, szükség van-e egyáltalán állam által létrehozott központi jegybankra. Álláspontja szerint a válságot előidéző tényező maga a kormányzat, mely a központosított bankrendszeren keresztül kényszeríti pénzrendszerét a gazdaságra."

Engedtessék meg nekem, hogy akkor én is provokatívan reagáljak. Ez egy fasz.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés