Kiengedték a börtönből Trump egykori ügyvédjét

2020. május 21. 18:52
Az ok a koronavírus-járvány.

A koronavírus-járvány miatt szabadon bocsátották csütörtökön a börtönből Michael Cohent, Trump egykori ügyvédjét, akinek büntetése többi részét házi őrizetben kell letöltenie.

Az 53 éves ügyvédet 2018-ban ítélték háromévi börtönbüntetésre adócsalás, a kongresszus előtt tett hamis tanúzás, a kampányfinanszírozási törvény megsértése miatt. Abban a New York állam északnyugati részén lévő börtönben, ahol Cohen a büntetését töltötte, több börtönőrt és elítéltet diagnosztizáltak az új típusú koronavírussal. Roger Adler, Cohen ügyvédje ezért már április közepén kérelmezte védence házi őrizetbe helyezését, hangsúlyozva, hogy Cohennak tüdőproblémái vannak, ezért különösen érzékeny lehet a vírusra. Cohen korábban több mint egy évtizeden keresztül dolgozott Donald Trump vállalatánál, s az amerikai sajtóban gyakran úgy emlegették, mint aki „elrendezte” akkori üzletemberi ügyeit.

Később szembe fordult a már elnökké választott Trumppal, és

azt vallotta, hogy a 2016-os választási kampány pénzéből fizetett ki két nőt – egy pornószínésznőt és egy modellt – azért, hogy hallgasson a Trumppal folytatott korábbi viszonyáról.    

Az amerikai börtönöket egyébként a koronavírus-járvány gócpontjaiként tartják számon. A The New York Times szerint a járvány kezdetétől május közepéig több mint 2500 elítéltet – köztük erőszakos bűncselekményeket elkövetők egész sorát  – bocsátották szabadon, vagy helyezték házi őrizetbe a járványra hivatkozva. Egyes tagállamokban, mint például Marylandben, a börtönökben megkezdték a kötelező vírusteszteket elítélteken és börtönőrökön egyaránt.

(MTI)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés