Klaus Iohannis, mint Károly-díjazott

2020. május 20. 13:41

Németországi Magyar Szervezetek Szövetsége
Közlemény
Véleményünk szerint a román államelnök viselkedése nem méltó a Károly-díjra.

„Tisztelt Hölgyek / Urak!

Önök Klaus Iohannis román államelnököt választották ki a 2020-as Károly-díj díjazottjának, többek között azzal az indoklással, hogy ő »a méltányosság, a kisebbségek védelme és a kulturális sokszínűség nagy bajnoka«. 2020. április 29-én tartott nyilvános beszédében Klaus Iohannis azzal vádolta meg a Román Szociáldemokrata Pártot, hogy titokban együtt harcol a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel Erdély magyaroknak való »átengedéséért«. Eközben rosszindulatú, gunyoros modorban magyar szavakat is használt.

Egy államfő ilyen uszító szóbeli kisiklása a magyar kisebbség és állítólagos támogatói, valamint a szomszédos Magyarország ellen kifejezetten emlékeztet a 20. századi – nagyrészt már túlhaladottnak vélt – nacionalista retorikára, és nem alkalmas a népek harmonikus együttélésének elősegítésére Romániában. Attól a céltól vezérelve, hogy nacionalista választói rétegeket nyerjen meg, Iohannis tüzet rak a multikulturális román társadalom egyik érzékeny pontján, és ráadásul szükségtelen diplomáciai irritációt okoz. Ezzel az egész térség stabilitását veszélyezteti.

Véleményünk szerint a román államelnök viselkedése nem méltó a Károly-díjra. A szóban forgó beszéd stílusa és tartalma kárt okoz e nemzetközi díj eszményének, amely az európai egyesüléssel kapcsolatos érdemeket jutalmazza. Tagadja Európa egyetemes értékeit. Amennyiben Klaus Iohannis a közeljövőben nem kér bocsánatot a romániai magyar kisebbség és a kelet-közép-európai békés együttélés elleni felelőtlen támadásáért, a Németországi Magyar Szervezetek Szövetsége sajnos kénytelen lesz tiltakozni a Károly-díj Klaus Iohannisnak történő odaítélése ellen.

2020.05.15; a Németországi Magyar Szervezetek Szövetsége elnöksége

Országos Magyar Szervezetek a Nyugat-Európai Szövetség (NYEOMSZSZ) következő országaiból
csatlakoztak ezen tiltakozáshoz: Észtország, Franciaország, Lettország, Hollandia, Ausztria, Svédország”

Összesen 22 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ha meg is kapja, de legalább legyen üröm is az örömében.

Ha meg is kapja, de legalább legyen üröm is az örömében.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés