A balkáni államok megállapodtak az utazási korlátozások enyhítéséről

2020. május 19. 18:10
„Megállapodtunk Görögországgal, hogy június 1-jével engedélyezzük az üzleti, családi és humanitárius okokból történő utazásokat, és ezek esetében eltekintünk a kötelező 14 napos karanténtól” – jelentette ki Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök.

Megállapodtunk Görögországgal, hogy június 1-jével engedélyezzük az üzleti, családi és humanitárius okokból történő utazásokat, és ezek esetében eltekintünk a kötelező 14 napos karanténtól” – jelentette ki Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök újságíróknak nyilatkozva, miután videókonferencián vett részt Görögország, Szerbia és Románia vezetőivel. Hozzátette: hasonló megállapodást kötöttek Szerbiával.

A bolgár kormányfő egyben reményét fejezte ki, hogy a román parlament hamarosan csatlakozik a határforgalmi korlátozások feloldását célzó regionális kezdeményezéshez. Boriszov kiemelte, hogy az utazóknak egy nyilatkozatot kell majd kitölteniük a határon, miszerint tünetmentesek és saját felelősségükre folytatják útjukat. A bolgár miniszterelnök hozzáfűzte, hogy országa Ausztriával és Németországgal is megbeszéléseket folytat az utazási korlátozások feloldásáról.

Bulgária március közepén zárta le határait sok más országhoz hasonlóan a koronavírus terjedésének megfékezése érdekében. Az ország jelenleg csak diplomatákat, idénymunkásokat és a hazatérő bolgár állampolgárokat engedi beutazni azzal a megkötéssel, hogy két hétre karanténba kell vonulniuk. A hétmillió lakosú délkelet-európai ország az új fertőzöttek számának apadásával kezdett lazítani a korlátozásokon. Kedden 24 új Covid-19 esetet regisztráltak, amivel számuk 2259-re gyarapodott, a betegségben szenvedőkek közül eddig 112-en hunytak el Bulgáriában, ami Európai viszonylatban alacsony halálozási aránynak számít.

(MTI)

 

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés