Patchwork

2020. május 14.
Költők, írók szerelmi titkairól
| Klementisz Réka |


Balsors, akit régen tép, megbűnhődte már e nép, ugye, na de kánonon kívül vajon mi derül ki levelekből a Himnusz szerzője, Kölcsey Ferenc költő, politikus és nyelvújító szerelmi életéről? Hogyan tárul fel szintén levelekből Móra Ferenc író, újságíró, muzeológus, a „tiszteletbeli makói”, a Kincskereső kisködmön szerzője évtizedekig titkolt szerelmi kapcsolata? És mit lehet megtudni Juhász Gyula szerelmi üzeneteiből ítéletekről, kötöttségekről, bezártságról? Juhász Anna irodalmár ezekben a hat lépés távtartásos időkben is aktív: a Várkert irodalom sorozatban ezúttal költők, írók szerelmi titkaiban kutakodik, a Petőfi Irodalmi Múzeumban havonta jelentkező Pop-esteken pedig slágertémákkal, népszerű közreműködőkkel jelentkezik. A Várkert irodalom Irodalmi szerelmek felolvasószínházában ezúttal Hámori Gabriella és Bányai Kelemen Barna színművészek lesznek a „tettestársai”, a szövegek kódfejtésében pedig Nyáry Krisztián irodalomtörténész is segédkezik. A Petőfi Irodalmi Múzeumból közvetített Pop-esten két felvidéki magyart: Durica Katarina újságírót és Borbély Alexandra színművészt, a 2017-es Berlinale magyar sztárját ereszti össze egy kis eszmecserére meghatározó irodalmi élmények körül.

(Várkert irodalom – Irodalmi szerelmek VI., élő közvetítés a Várkert irodalom Facebook-oldalán, május 14. 19.00; Juhász Anna: Pop #4 , élő közvetítés a Petőfi Irodalmi Múzeum Facebook-oldalán, május 20. 19.00)
Az élet nem zabkása
| Klementisz Réka |


„Az élet nem egy zabkása. Nincs rá könnyű recept.” „A létezés ténye önmagában euforikus.” Az ember azért (is) néz dokumentumfilmet, hogy ilyen mondatokat vágjanak az arcába, de nem ám álomgyári asztaloknál koholt karakterek, hanem hús-vér emberek ebből az elviselhetetlenül könnyű dimenzióból, amelyet valóságnak hívunk. Csak semmi fikció. A Magyar Dokumentumfilmesek Egyesülete (Madoke) az idei tavasszal már másodszor kínálja meg a közönséget egy komoly adaggal – ingyenesen megnézhető fesztiválnyertes magyar dokukkal az elmúlt jó tíz év legjavából. Május 14-én és 15-én tehát otthon, karosszékből nézhetjük, hogyan hódítja meg a tenisz Besence népét (Besence Open), hogyan táncolja el élettörténetét kilencvenévesen a színpadon az Auschwitz poklát megjárt Fahidi Éva (A létezés eufóriája), kitör-e kietlen vidéki életéből és örök mostoha sorsából egy fiatal lány, Vivien (Szél viszi), mit árulnak el a csaták és békekötések valóságáról az európai hadtesteknél szolgáló katonai szakácsok (Gulyáságyú – amelyből a fenti idézetek is származnak), és felkerül a műsortárba az Ütős csajok és A monostor gyermekei is. A Madoke a mostani időkorlátos akción túl ingyenes videótárat is létrehozott olyan magával ragadó művekkel, mint a két idős urat – egykori vadászpilótákat – bemutató Veteránfilm. A videótárba kéthetente kerülnek majd fel új filmek. 

(5+1 fesztiválkedvenc magyar dokumentumfilm – madoke.hu) 
Ez a cikk csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető. Ha van érvényes előfizetése, jelentkezzen be!

Bejelentkezés