Horthy Miklós felelősségéről

2020. május 13. 7:20

Pelle János
Neokohn
Horthyt ma nem lehet politikai szimbólumnak tekinteni. Aki ezt teszi, végeláthatatlan polémiát generál a kormánypárti és ellenzéki médiában.

„»A kormányzó a háborút mindig meggátolni törekedett, azonban félrevezették és becsapták.« Ez a kijelentés nem valamely Horthy Miklóst mentegető és dicsőítő kiadványból származik. Dálnoki Miklós Béla, az Ideiglenes Kormány miniszterelnöke, 1945 mondta január 25-én, Debrecenben, nyilvánvalóan Sztálin jóváhagyásával, öt nappal azelőtt, hogy Rákosi Mátyás hazaérkezett volna Moszkvából.

Ismeretes, hogy Rákosi és a Magyar Kommunista Párt, miközben politikai céljának tartotta a »Horthy-rendszer« maradványainak felszámolását, nem szorgalmazta Veesenmayer elleni perben, Nürnbergben tanúként meghallgatott volt kormányzó háborús bűnösként való kiadatását az amerikai hatóságoktól.

Rákosi megelégedett azzal, hogy két világháború között népszerű, valósággal istenített Horthy nincs Magyarországon.

Eközben a kommunista sajtó, majd a történelemtudomány a lehető legrosszabb színben tüntette fel, felelőssé téve őt a Hitler szövetségeseként elvesztett második világháború pusztításaiért és a holokausztért. Az ellentmondás mindmáig meghatározza a Horthyról alkotott képet.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 47 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Azt kellene tisztázni, hogy a zsidóság származás, vagy cselekedetei miatt került negatív megítélésre hazai és nemzetközi viszonylatban. Van e összefüggés a nemzetközi és hazai megítélés között.

A történések vizsgálatát, elemzését pedig ok-okozati összefüggésben, az első világháborút kiváltó okoktól a második világháború befejezéséig kellene elvégezni. Ennek során minden tényezőt figyelembe véve. Ebből kiemelve az első világháborút lezáró békediktátumot, amely alapjaiban egy politikai, geopolitikai megalázó ,,egyezmény,, volt.

Ami Ungváry Krisztián elemzését illeti, szerintem egy koncepciós történelem szemléletnek az eredménye, melynek gerince Magyarország és Horthy Miklós elítélése, Magyarország bűnös nemzetként való beállítása. Írásaiban ehhez keres igazolást, figyelmen kívül hagyva azokat a tényezőket, okokat és okozatotokat, amelyek nem támasztják alá, vagy kisebbítik a megalapításait.

További visszásság, hogy kiemelten Magyarország szerepe szerepel az elítélések során és soha nincs említés a szovjet megszállás rémtetteiről, az USA Japánra ledobott két atombombáról, mely utóbbi akár a népirtás fogalmát is kimerítheti.

Az eredeti cikket nem tudom elolvasni, nem nyílik meg, de ha jól sejtem, akkor megint Horthy zsidó szempontok alapján történő megítéléséről van szó.
Ennek is megvan a maga helye, különösen egy Neokohn nevű oldalon, de azért talán Horthy megítélését mégiscsak a többség szemszögéből kellene nézni, különös tekintettel arra, hogy 1920-ban milyen kiindulópontról kellett kormányoznia, és mit ért el 1938 végéig.

Válaszok:
Berecskereki | 2020. május 13. 10:30Ezt nyissad meg és jobb oldalt megtalálod a cikket, Horthy Miklós felelősségéről címmel.
https://neokohn.hu/

Válaszok:
Karvaly | 2020. május 13. 10:35

Köszönöm!
Hát, nem sokat változott a véleményem :)
Az meg, hogy minden jó Bethlennek köszönhető, minden rossz Horthynak, hát, csúsztatásnak is gyenge.

Mondjuk én unom a témát.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés