A stadionozás, avagy az évtized demagógiája

2020. április 30. 17:55

Jánossy András Gedeon
Kriptolio
Közgazdász szemmel utánaszámoltunk a stadionokra költött kiadásoknak.

„Az elmúlt tíz év egyik legerősebb kormányellenes érve egyértelműen a »stadionozás«. Csaknem minden témához hozzá lehet tenni hangulatfokozásként, hogy »bezzeg stadionra végtelen pénzt költ a kormány!« Felesleges lenne vitatni, hogy Orbán Viktor 2010-es kormányra kerülése, és Csányi Sándor MLSZ elnöksége óta látványosan felpörgött a stadionépítési láz, számos, évtizedek óta fel nem újított sportlétesítményt modernizáltak, vagy építettek meg Magyarországon. Elkészült az új nemzeti Puskás Aréna, a Honvédon kívül minden élvonalbeli csapat, és több másodosztályú csapat is új stadiont kapott.

Tíz év alatt összesen 330 milliárd forint ment stadionokra, ebből 190 milliárdot a 67 ezres új nemzeti stadion, a Puskás Aréna vitt el.

Röviden szemezgessünk az Index.hu cikkére a Facebookon érkezett kommentekből:

«Még olvasni is borzasztó!« »Dühítő, hogy erre ment el rengeteg pénz!« »Lerabolták az országot!« »Ennyi pénzt elherdálni erre a gyerekes labdázásra?« »Elmebeteg Orbán« »Elképesztő!«

Érzelmek helyett nézzük a számokat

A politikában láthatjuk, hogy rendkívül hatékony hangulatkeltő és szavazatszerző téma a stadionépítések kérdése. Egyszerűbb, és legfőképp célszerűbb az olvasók érzelmeire hatni, mint a számok mögé tekinteni. Mi most mégis – elsősorban közgazdász szemmel – utánaszámoltunk a stadionokra költött kiadásoknak.

330 milliárd forint ment el stadionok építésére és fejlesztésére, 10 év alatt.

Ebből az összegből 190 milliárd forint volt a – még ellenzéki politikusok szerint is fontos és szükséges – nemzeti Puskás Aréna. Itt érdemes megjegyezni, hogy nemzeti stadion 50 évente épül, a következő évtizedekben jó eséllyel senki nem fog újat építeni. A stadion novemberi megnyitójára rendkívüli érdeklődés volt, de csak 67 ezren tudtak jegyet vásárolni. Az új Puskásban rendezik meg a jövő évi foci-Eb három mérkőzését és a 2022-es Európa Liga-döntőt is.

Tehát 140 milliárd forintból épült számtalan kisebb-nagyobb stadion az egész országban. Ez rengeteg pénznek tűnik, de valójában rendkívül elenyésző összeg állami szinten. Érdemes tudni, hogy Magyarország éves költségvetése 21 ezer milliárd forint, de a stadionok tíz év alatt épültek folyamatosan.

Számszerűsítve az ország költségvetése az elmúlt tíz év alatt összesen 180.000.000.000.000 forint, azaz száznyolcvanezer milliárd forint volt. Ebből az összegből sportegyesületeknek készült stadionokra 140.000.000.000 forint, azaz száznegyven milliárd forint jutott, 2010 óta.

Egy egyszerű matematikai művelettel megtudhatjuk, hogy a költségvetésnek mekkora részét érintette a stadionépítés. Ha bárki elosztja a számokat, olyan eredményt kap, ami érzékelhetően nincs összhangban a médiából hallott stadionozás mértékével. Az eredmény 0,00078. Tehát a kiadások 0,00078-ad része ment el a klubok stadionjaira, ami a költségvetés 0,078 (!) százalékát jelenti. A Puskás Arénával együtt ugyanez a szám az állam kiadásainak 0,00183-ad része. Úgy is megfogalmazható, hogy az összes állami költség 0,18 százaléka ment el az összes épült stadionra, 99,82 százaléka pedig minden egyébre.

Hétköznapi példán keresztül ez olyan, mintha valaki a nettó 300.000 forintos fizetéséből pontosan 549 forintot költene stadionépítésre, sportfejlesztésre, közösségekre, települések fejlesztésére, és több ezer munkahely teremtésére.

A Puskás Aréna nélkül egy sör árát sem éri el az összeg: 300.000 forinthoz viszonyítva 234 forintba kerülne az összes épült klubstadion.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 358 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A lélegeztetőgép ott van szorosan a stadion nyomában.

Ezzel szemben a Gyurcsány kormány ámokfutása veri a 10 ezer milliárdot. nos ez a sok!

Jó. De a ballib érti a számokat????

Mi akarsz ezzel mondani? Mint kiderült, még egy kifejezetten lélegeztetőgépet igénylő járvány első két hónapjához is volt elegendő készülék, ami többletre szükség volt, beszereztük. Ha vége lesz a járványnak, az lesz majd a kérdés, mihez kezdjünk velük.

Senkit nem érdekelnének a stadionok, ha volna magyar foci. De nincs, kezitcsókolom. Így meg...

Anyádat kell beleszámolni, Zoli bácsi.
Az orbáni stadionprogram 50-60 éves elmaradásokat pótol.
Ahogyan az Illatos úti veszélyeshulladék-tároló felszámolása Orbánékra maradt, senki nem vette a fáradtságot 1970 óta, ugyanez a helyzet a stadionokkal. Az állam csak pénzt vett ki a magyar sportból, elhalasztott építkezések torlódtak egymásra, amit az Orbán-kormány mintaszerű módon, kiváló erkölcsi és pénzüfyi standardok alapján megoldott, ill. old meg.
A magyarországi Orbán-lopásos stadionok kategóriájukban a világelsők, de mind a világ élvonalába tartozik, pénzügyileg ennek ellenére csak a középmezőnyben foglalnak helyet a beruházási értékek alapján.
Ennyit arról, amit anyádtól tanultál az alkotmányossági kőccségeidről, kotsog.

Teljes tévedésben vagy.
Tény, hogy vannak szerencselovagok, akik megfejik a rendszert, de ezek elszigeteltek és rövid időn belül kiesnek a rendszerből.
A magyar piac 1. kezdetleges állapotban van, 2 kicsi.
Ezért az állami szerepvállalás elengedhetetlen.
Viszont, ahol a probléma van: nincsenek egyszerű, világos szempontok, amelyek alapján a pénzt adó állam elszámoltathatná a sportegyesületeket. Ez hatalmas hiba. Öntik a pénzt, de nincs ár-érték arány a mesében sem.
Ez Orbán Viktor nagy hibája, mentségére szól, hogy a munkamennyiség, amit végez, lehetséges, erre már nem enged energiát.

Köztudomású tények, de nem át időről időre megismételni.

Válaszok:
Agnieszka | 2020. május 1. 7:30

A nyegle-fölényeskedő, gondolattalan ostobaságodat kár volt közszemlére tenni.

Egészen pontosan magyarfoci van.

Eddig is ismerek voltak a számok, lehetett tudni, hogy az egész éves bontásban nem éri el a kettő ezrelékét a költségvetés kiadási oldalának. Nettó demagógia, ami a stadionok körül folyik.

Nekem nem a stadionokkal van bajom, hanem inkább a sok közepes légióssal, akik elég rutinosak ahhoz, hogy magyar fiatal ne jusson mellettük szóhoz. Pár külföldi ( Lanzafame, Leonardo, Blazsics, Felipe etc.) persze kell, hiszen tőlük egy fiatal tud tanulni.

Két, elenyészően kevesek által olvasott fórumon. Ez az, ami NINCS rendben.

Ijesztő a köznéo tájékozatlansága és fogékonyságára mindenre, ami azt sugallja, mennyivel több pénzt kaphatna kézhez, v. juthatna a köz ellátásnak, ha a patás el lenne űzve a kiváló ellenzék által. A 45 év egypártrendszer, az MSZP-SZDSZ kormányok "áldásos" tevékenysége és "eredményessége" a kiárusítás, eladósítás terén lassan feledésbe vész.

Az az 56 ötvenéves évfordulója sem volt semmi teljesítmény! Felejthetetlen a "társadalmi" elemző egylet vizsgálódásának eredménye is, miszerint az egyéni azonosító jelzések nélküli brutális rendőri fellépés rendben volt, Gergényi kitüntetését hitelesítve.

Az a világ annyiban és csak annyiban volt jobb, h. mindnyájan fiatalabbak voltunk.

A János mindig is egy elég szörnyű hely volt.

A tornacsarnokról nem tudok, bár biztosan közelebbről több látszik.

Útálom az omló vakolatot, mert ez leginkább slendriánság, de nem okvetlenül a kormány hibája.

.

Képben vagyok a Jánossal kapcsolatban. Ez a struktúra menthetetlennek bizonyult, viszont sajnos, együtt kell élni, mint sok más téren is, az örökséggel a múltból.

Ilyen madarat, aki előbb épít, azután bonthat, ahogy jólesik, szerintem nem lehet találni és azért az nem teljesen mindegy, mi kerül a helyére.

Mindegy. Azok az évek sem élvezetesek az ott dolgozók és a betegek szempontjából, mikor már egy lyukas garast NEM költenek az épületre, mert úgy néz ki, h. 5-6 éven belül lesz máshol másik.

De, keverjük.
A TB-re az állam ad állami támogatást, magánszemélyeknek.
A közösségi közlekedésre az állam ad állami támogatást, magánszemélyeknek.
És a többi.
Akkor még egyszer: nem ismered a helyzetet, csak vagdalkozol.
Magyarországon futballcsapatot tulajdonolni: rohadtul nem nyereséges, viszont viszi a pénzt.
A kezdő tulajdonosok 90%-át szerencselovag ígérgetők fejik meg, míg azok hagyják.
Lásd, pl. Nyíregyháza, győr, de lehet folytatni.
Ingoványos terület.
De a Real, a Barca 100 milliós, milliárdos adósságokat görget, euróban, nehogy azt hidd, nyugaton fenékig tejfel, kivéve talán(!?) a német Bundesliga.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés