Érdemes volt bevezetni a családvédelmi intézkedéseket

2020. április 28. 8:46
Kaszab Zoltán
Vasarnap.hu
Nagy csönd fogadta az elmúlt napokban ellenzéki oldalról a Központi Statisztikai Hivatal által közölt népmozgalmi adatokat.

„Pedig tavaly minden alkalommal, amikor a KSH kiadta, hogy tovább csökken a népesség, a baloldal nagy dirrel-durral igyekezett elmondani: nem működik a kormány családpolitikája. Ezt az ellenzéki érvet már a számok is cáfolják. 2020. első két hónapjában ugyanis komoly fordulat történt: 7,1%-kal nőtt az élveszületések száma az egy évvel korábbi adatokhoz képest. Ez azt jelenti, hogy két hónap alatt egy községnyivel, 1230-cal több gyermek jött világra.

Történt mindez úgy, hogy közben 15%-kal csökkent a halálozások száma is. A két adat összevetésének köszönhetően a természetes fogyás üteme 39%-kal, vagyis majdnem a felére csökkent január-februárban.Igen, még mindig fogy a magyar. Igen, még mindig sok tennivalónk van. De azt mindenkinek el kell ismernie, hogy már csak a biológia miatt is szükség van legalább 9-10 hónapra ahhoz, hogy egy-egy intézkedés hatása érzékelhető legyen.

És ebben az esetben pontosan ez történt. Orbán Viktor miniszterelnök ugyanis 2019. februári évértékelőjében jelentette be a nagyszabású családvédelmi intézkedéseket, melyek részletei márciusban és áprilisban tisztázódtak. És láss csodát, rá 10 hónapra máris egy községnyivel több gyermek született! Még biztatóbb képet látunk, ha a házasságkötések számára tekintünk: a vizsgált időszakban ugyanis ez – nem csalás nem ámítás – 121%-kal, vagyis több mint a duplájával emelkedett!

Pedig az év eleje ebből a szempontból nem számít csúcsszezonnak, mégis nagyjából 4000-rel több pár gondolta úgy, hogy hivatalosan is összeköti az életét. És ez nemcsak a statisztika vagy a későbbi gyermekvállalás szempontjából fontos, hanem nagyon komoly társadalmi üzenete is van. A nyugati trendekkel ellentétben ugyanis sikerült elültetni a magyar fejekben azt – a boldog házasok számára magától értetődő – gondolatot, hogy házasságban élni teljesen mást jelent, mint párkapcsolatban.

Bízzunk abban, hogy ez a trend folytatódik, és nem látunk változást a koronavírus-járvány és annak gazdasági következményei hatására sem! Mert az sajnos tény, hogy a válságok csökkentik az emberek jövőbe vetett hitét, rontják kilátásaikat. A kormány ugyanakkor többször, határozottan hangsúlyozta, hogy kitart a családtámogatások mellett, és nem von el pénzt ettől a területtől. Reméljük ez és az egyre szaporodó jó családi példák elegendők lesznek a jelenlegi folyamatok fenntartására.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 36 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Becsülöm a kormányban, hogy a demográfiát és a családtámogatást a preferencia sorrendje elejére tette. Még úgy is, hogy borítékolható volt a rendszeres gúny és támadás ezért. És úgy is, hogy ez az a terület, amelyen rendkívül nehéz eredményt elérni politikai eszközökkel. De ugyanakkor ez az a terület is, amelyen a nemzet jövője áll vagy bukik. Természetes tehát, hogy akik nem érdekeltek a nemzet jövőjében, támadják és kritizálják a kezdeményezéseket. És elhallgatják a kedvező fejleményeket.

Most derült ki, hogy a CSOK egy olyan átverés, mint a devizahitel...

Józsi, a Föld lapos- ez kimaradt!

Aranyfiú, demográfiához röffentél hozzá, ott a teljes termékenységi arányszám a mértékegység, nem a hadova azaktuálisan megszületett gyerekek számáról.

Sőt, Pesten egy autó sem lesz képes ötvennél gyorsabban menni, de nagyobb részük harminccal fog vánszorogni, vagy 20-szal fog pöfögni a lakótelepeken. Egy nagyváros autóállománya pukkad le egyetlen tollvonással! Ilyen ez a kormányzat! Ugye? Vagy valami nem stikkol?

Jó kérdés én az indexen a SZVC-topikban úgy tíz éve tettem fel ezt a kérdést. A cigány népességrobbanás párját ritkítja Európában. Az 1947-es cenzus szerint voltak 47 ezren, ma már az EU is inkább milliósra teszi a létszámukat. A cigány TFR-ről lehet azért publikációkban adatokat látni. A kétezres évek eleji 3.3 körüli értékről mára olyan 2,6 környékére csökkent ez a szám. És mivel a bázis időközben megugrott, bizony ennél az értéknél is népességrobbanás feelingje van az embernek. Jelenleg az újszülöttek 20%-a lehet cigány. A kérdés az, vajon Orbán demográfiai programja, a faszpénz elinfláltatása és a gyerektámogatás adóból történő visszaosztása vajon hogyan hat a cigány termékenységre? Szerintem bizonyosan nem növelte azt, valószínűleg szignifikánsan nem is csökkentette. A másik kérdés a fontosabb- nem tudom miért nem azon rágódsz: bizony a normakövető, dolgozó magyaroknál szignifikáns növekedés történt. Nem is lehet ez másként, hiszen minden felmérés azt mutatta, a magyarok nyugati társaikkal ellentétben legalább két gyereket terveznek. Az anyagi akadály elhárultával ezek szépen meg is születnek. A fordítottjára gyönyörű példa Bokros lali ámokfutása, ami jó tízezerrel csökkentette a közép- és alsóközéposztály gyerekszámát.

A folyamatos csökkenés az nem folyamatos csökkenés. Ahogy a hírből is látod, 0,1 TFR növekedés már 9%-al több babát jelentett, az előző évihez képest. Ami ennek ellenére is folyamatosan, igaz gyengülő ütemben csökken az a lakosságszám. Annak szinten tartásához 2.1 TFR kellene.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés