Gyurcsány 3000 milliárdos csomagot hirdetett

2020. április 4. 16:00
Húsz pontból álló átfogó gazdasági és szociális javaslatcsomagot jelentett be a DK elnöke.

Gyurcsány szerint a 3000 milliárdos csomag elég arra, hogy pótolja a kieső fizetéseket, megmentse a kisvállalkozásokat és segítse a nyugdíjasokat – számol be az atv.hu.

Íme, a pontok:

1. A legsürgetőbb feladat a munkahelyek megmentése, a kieső bérek, jövedelmek pótlása. Javasoljuk, hogy mindazok számára, akik a veszélyhelyzet kihirdetése óta elveszítették az állásukat, vagy azóta fizetés nélküli szabadságon vannak, a kormány korábbi bérük 80 százalékának megfelelő keresetpótló támogatást fizessen. A támogatás felső határát a nemzetgazdasági átlagkereset másfélszereséhez kell igazítani.

2. A járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzet ideje alatt elrendelt állásidőre az állami és önkormányzati közszolgálatban, intézményekben, valamint a köztulajdonban lévő cégekben dolgozók a teljes alapbérüket megkapják. Ahol a veszélyhelyzet elrendelése miatt a munkavállalók nem tudják felvenni a munkát, ott a kormány foglaljon állást az állásidő alkalmazása mellett. A kormány a bölcsődei, óvodai és iskolai nevelési és oktatási területen dolgozók esetén rendelje el az állásidőt a munkát fel venni nem tudó alkalmazottak számára.

3. Az álláskeresési támogatás folyósítási ideje hat hónapra emelkedik. A már lejárt álláskeresési támogatás folyósítási ideje a veszélyhelyzet végét követő hónap utolsó napjáig automatikusan meghosszabbításra kerül.

4. Mivel a járvány okozta gazdasági nehézségek hosszú időre, a veszélyhelyzet elmúltát követően is hatással lesznek a családok mindennapi megélhetésére, ezért a családi pótlékot a kétszeresére kell emelni.

5. Az egyéni vállalkozók és az öt fő alatti mikrovállalkozások a veszélyhelyzet előtti alapbérek költségének 80%-ának megfelelő közvetlen állami bértámogatást kapnak. A támogatás maximuma foglalkoztatottanként a nemzetgazdasági átlagkereset másfélszerese.

6. Azon vállalatok, melyeknek a 2020. évi várható árbevétele legalább 25 százalékkal csökken és vállalják, hogy tovább foglalkoztatják alkalmazottaikat, az árbevétel csökkenéséhez igazodva a vállalati bértömeg 20-40 százalékát kitevő bérkiegészítő költségvetési támogatást kapnak.

7. Azok az öregségi nyugdíjban, illetve szolgálati járadékban részesülők, akiknek nyugdíja nem haladja meg az átlagnyugdíj másfélszeresét (mintegy 210 ezer forintot), nyugdíjuk mértékétől függően egyszeri 10-50 ezer forintos nyugdíj-kiegészítést kapnak a központi költségvetésből. Az úgynevezett rokkantnyugdíjban és az otthonápolásban részesülők egyszeri 50 ezer forintos támogatást kapnak. Amennyiben a veszélyhelyzet 6 hónapnál tovább tart, a fenti nyugdíj-kiegészítést, illetve támogatást újból folyósítani kell.

8. A kiskorú gyermekeiket a távoktatás ideje alatt felügyelő munkavállalók a járvány ideje alatt bérük 80 százalékával kompenzált fizetett szabadságot vehetnek igénybe. A „vírusszabadság”-kompenzáció felső határa igazodik az átlagkereset másfélszereséhez, a munkaadó ezzel kapcsolatos terheit (bér és bérköltség) az állami költségvetés vállalja.

9. Az egészségügyben és a szociális szférában dolgozók 100 százalékos béremelést kapnak. Az egészségügyben közreműködő külső szolgáltatóknál dolgozó munkavállalók béremelésének fedezetére a kormány, a veszélyhelyzet idejére 50 milliárd forintos alapot hoz létre.

10. A fegyveres szervek és a Magyar Honvédség állományában dolgozók egyszeri 500 ezer forint bérkiegészítést kapnak.

11. A közműtartozások kifizetésére a magánfogyasztók és a KKV-k a veszélyhelyzet fennállását követő hónap végéig halasztást kapnak (“rezsimoratórium”). Ugyaneddig az időpontig közműszolgáltatást felfüggeszteni, megszüntetni a szolgáltató részéről egyoldalúan nem lehet. Az elmaradt befizetések után kamatot felszámítani nem lehet.

12. A KIVA és a KATA fizetési kötelezettséget a veszélyhelyzet időszaka alatt befizetés nélkül jóváírják.

13. A 2019-es gazdasági év után fizetendő társasági adóból valamennyi kis- és középvállalkozás a befizetendő adójából egységesen 50 millió forint adókedvezményt kap.

14. A növekvő fizetési nehézségek miatt a gazdasági társaságok a 2019. évi árbevételük 10 százalékának megfelelő kamatmentes forgóeszköz-hitelre annak 80 százalékáig állami garanciát kapnak.

15. Az üzleti céllal kis- és középvállalkozások által bérbe vett, de a járvány miatt önként bezárt üzletek bérlete a veszélyhelyzet ideje alatt a bérbeadó által nem mondható fel. Ez idő alatt a bérbevevő a bérleti díj 40%-áig bérlettámogatást kap az állami költségvetésből. A bérleti szerződések alapján kifizetett kauciót a központi költségvetés átvállalja.

16. Azoknak a vállalatoknak, amelyek vállalják, hogy megtartják foglalkoztatottaikat, ingyenes, normatív hitelgarancia-program indul, amelyben a felvett hitel felső határa a 2019. évi anyagmentes árbevétel 25, az állami garancia mértéke pedig a hitelösszeg 80 százaléka.

17. A veszélyhelyzet időtartama alatt az állami és önkormányzati közszolgálatban, valamint a köztulajdonban lévő cégeknél, intézményeknél a munkaadó a munkaszerződést nem szüntetheti meg.

18. A járvány miatt gazdasági nehézségekkel küzdő állami-, önkormányzati vállalatok pénzügyi megerősítésére, a járvány által különösen sújtott szektorok megmentésére, megerősítésére a kormány 400 milliárd forintos programot indít.

19. Az önkormányzatok megnövekedett szociális feladatainak kezelésére a kormány 500 milliárd forintos rendkívüli szociális alapot hoz létre. A kormány közvetlenül intézkedik a leghátrányosabb helyzetű településeken élő emberek mindennapi életfeltételeinek (étkezés, fűtés, stb.) biztonságos megszervezéséről.

20. Az Európai Unió által válságkezelésre biztosított szabad források, illetve az EU által szabadon átcsoportosíthatóvá tett források (összesen mintegy 2000 milliárd forint), kizárólag egészségügyi eszközbeszerzésre, munkahelyek védelmére és különösen a kieső bérek kompenzációjára, illetve a kis-és középvállalkozások megsegítésére használhatóak fel.

Összesen 301 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Azután Gyurcsány felébredt és rájött, hogy nem ő kormányoz.

,, Európában ilyen böszmeséget még ország nem csinált, amit mi csináltunk. Meg lehet magyarázni, nyilvánvalóan végig hazudtuk az utolsó másfél-két évet. Teljesen világos volt, hogy amit mondunk, az nem igaz.,,

,,Gyerekek, nem vagyunk tökéletesek! Egyáltalán nem. Nem is leszünk.,

A szemlőhegyi részeges Néró miniszterelnökre itta magát.

Majd felhívta az IMF-et, de foglalt volt.

Szerencsére nem a te kompetenciád, idióta...

Láttuk már egyszer, amint békeidőben, SŐT "a világgazdaság páratlan pénzbősége" idején falnak vezetted az országot.

Ceterum censeo... SOHA TÖBBÉ MSZP-DK-(stb.)t!

Fegyenc lohol Orbán után, s mint a blöff-kormányzása idején, most is dobálózik mindenféle ötlettel, 1000 milliárdokkal, elvégre a kibicnek semmi sem drága.

Ezzel a nickel sem mész sokra.
X

,,elaludt a napon,,

Napszúrást kapott, megbuggyant az agyvize.

Na ja!
A kígyók meg kígyóznak a legnagyobb prímszám körül.

,,Honnan van ennek a faszlikak ennyi pénze?,,

Indonéz gyémánt bányákból?

,,Egyébként hol van ez a fa gerendákkal aládúcolt épület, ahol ez a szélhámos összehozza világmegváltó ötleteit?,,

Kötcse galambdúc.

???

A legtöbb halott az USÁ-ban lesz, gazdaságilag pedig Kína tűnik a pandémia nyertesének.

Nem nagyon látom az amerikai érdeket...

"Kötcse galambdúc."
Ez jó vicc. :-) Vagy nem vicc?
...........
https://www.sonline.hu/somogy/..

Nem tudom, lemaradtam valamiről? Gyucsány vezeti az Aperitf Törzset?

:DDDDD

A hazudós puma

"Magyarország minden korábbi sikereit túlszárnyalóan sikeres ország lett."
(Gyurcsány Parlamenti beszéd, 2005. július 4.)

Na ja! Ekkor még csak félig volt csődhelyzet.

Zömében kamatmentes hitel az EU koronatámogatása Magyarországnak
https://mfor.hu/cikkek/makro/z..

Igen, ez egy elég fontosnak tűnő szempont...

Ha ennyi pénze van, akkor többet lopott a megbecsülhetőnél.

A szövege ellentmondásos, vagy az 1. pont szerint fizetnek a munkanélkülinek ,vagy a 3. pont szerint.
A nettó kb. 360 ezer meg egy kicsit sok lesz. (Átlag kereset másfélszerese.
A munkanélküli segély idejének megnövelése jónak látszik.
A fűnyíróelv szerint fizetendő támogatások nevetségesek.
A 8. pont szerinti, a kiskorúak melletti szülők támogatása is nevetséges, egy 15 éves gyerek kiskorú, de azért a szülő tud dolgozni.
A 3000 milliárd 60000 darab 50 milliós társasági adó kiváltására elég, kérdés hány ilyen vállalkozás van.
EgYébként amit itt összhadovál fletó ahhoz 3000 milliárd valószínű nem elég.
Az EU nem ad pénzt, csak a más célra szolgáló támogatás felhasználását engedi meg.
Ha azt elköltjük, elmaradnak projektek, ez növeli a munkanélküliséget.
Lényeg demagóg szöveg az egész, lázításra tökéletes.

Vajon a Miferink már felébredt és észrevette, hogy bilibe ért a keze és nem ő a miniszterelnök?

2008 szeptember

Gyurcsány imádkozik

- Uram kimerült a költségvetés, mit tegyek.
- Tegyed be fiam az az összeget, amit elloptatok, meg amennyivel megkárosítottátok az országot.

Gyurcsány fodrász kisiparos megtalálta a számára megfelelő helyet. Remélhetőleg nem nyírja le a fia orrát.
http://www.atv.hu/belfold/2020..

Mindezt külföldi kölcsönből?
Hogy Soros minden karácsonya egyszerre jöjjön?

Ezkiez? Miniszterelnök, vagy saját zsebből fizeti a csomagját?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés