Áttörést hozhat a koronavírus-gyorsteszt – mutatjuk, hogyan működik!

2020. április 3. 13:05
Gyorsabbá válik a fertőzés felismerése, hamarabb juthat megfelelő ellátáshoz a beteg. A koronavírus elleni harcban nagy segítséget adhat a napokban hazánkban bevezetett gyorsteszt. Mit is érdemes róla tudni? Bemutatjuk az új eljárást.

A járvány második szakaszában, a gócpontok kialakulásának időszakában az ország egész területén előfordulhatnak fertőzések, és a kontaktuskutatások is egyre kevésbé valósíthatóak meg. Ebben a helyzetben jelent könnyebbséget a vírus elleni harcban a napokban bevezetett gyorsteszt, ami megnöveli a diagnosztika gyorsaságát, így a betegellátás hatékonyságát is. A gyorsteszt azonban

kereskedelmi forgalomba nem kerül, csak az erre kijelölt speciális mentőegységek alkalmazhatják

járványügyi hatósági határozat vagy háziorvosi megrendelés alapján.

Hogy történik mindez, és mit kell tudni a gyorstesztről?

A koronavírus-gyanús esetekhez hatósági elrendelés vagy a háziorvos kérése nyomán különleges felszereltségű mentőkocsik érkeznek ki, fedélzetükön teljes védőfelszerelést viselő ápolóval vagy gépésszel. Ők veszik le és továbbítják a mintát, amely a fertőzöttség gyanúját igazolhatja.

Az egyik használatba vett gyorsteszt, a COVID-19 (SARS-CoV-2) IgG/IgM (Colloidal gold)

A héten két gyártótól származó gyorstesztet (Anhui Deep Blue Medical Technology és Hangzhou Clongene Biotech cégek) vettek használatba a Mentőszolgálatnál, és mindkettőhöz kiképeztek a mentőegységeket, akik egyébként e-learninges oktatásban is részesültek, és munkájukért a hagyományos mentőszolgálatnál magasabb óradíjat kapnak. A tesztet szigorú protokoll alapján kell elvégezniük, majd az adatok továbbítására is részletes szabályok vonatkoznak. 

Az eljárásrend alapján a védőfelszerelésben kiérkező mentődolgozó az ujjbegyből vett vérmintát cseppenti egy tesztlapocskára, majd pufferoldat hozzáadása után megvizsgálja az eredményt. Ez már akár

tíz perc után leolvasható, de fél óránál tovább nem is érdemes várakozni,

utána a teszteredmény már nem releváns. A tesztcsomag veszélyes hulladéknak minősül, így tárolása, majd megsemmisítése is szigorú előírások alapján történik.

A gyorsteszt kimutathatja a fertőzöttséget, az aktív fertőzőképességet, a betegség elmúltát (a feltehetően így szerzett immunitást) és természetesen a fertőzésmentességet is. A tesztek produkálhatnak értékelhetetlen eredményt is: forrásaink szerint emögött a mintavétel hibái vagy a megfelelő kémiai reakciók elmaradása állhat, azonban ez nem fordul elő gyakran.

A pozitív eredményt követően az egészségi állapotot is figyelembe véve kerül a beteg házi karanténba vagy kórházba. A teszt meggyorsítja a betegség elleni harcot, rutinszerű alkalmazása pedig épp a járvány jelen szakaszában jelent nagy segítséget.

 

A Clungene COVID-19 IgG/IgM gyorsteszt
 

Összesen 119 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Eddig senki (legalábbis az első 10 hsz-ben), úgyhogy: na és mi van a csehekkel, akik befürödtek a gyorstesztekkel? :-)

Lehet, hogy Merkel híta be őket is?

,,Következtetéseik szerint pl. az USA-ban Seattle-ben elindult járvány első igazolt esete járt Vuhanban, illetve az európai járvány első gócpontja Németország lehetett.,,

Részletek: https://www.webbeteg.hu/cikkek..

Válaszok:
Gregorius | 2020. április 3. 16:15

Teljesen igaz, viszont akit kiszűrnek, azt hatósági karanténra kötelezik és így már nem fertőz. A tesztelés haszna az, hogy a minimális tünetekkel rendelkező ( pl. nátha szerű) fertőzötteket kiemeljék. Persze az önkéntes jogkövetés ( Ne nagyon menj ki..) elengedhetetlen.

Nekem is rémlik az, hogy egy német autoipari vállalathoz érkezett továbbképzésre vagy azt tartani egy kínai nő, akitől többen is elkapták. De nehéz eldönteni, mert kínai turistacsoportok folyamatosan kóvályogtak Európában. Emlékszem nálunk is volt legalább egy. Az, hogy az itt élő kínaiak közül megbetegedett-e valaki, azt nehéz megtudni, mert nagyon fegyelmezett, zárt közösséget alkotnak.

Végig gondoltam az úszóink helyzetét és tényleg kell a teszt. Bogi ,de Dominik sem mutatott tüneteket és az első teszt negatív is lett, a második azonban már pozitív. Most mindkettő a szomorúság mellett örül annak, hogy így csak kis eséllyel fertőzhették meg a felmenőiket, barátaikat, mert ha az ember tud róla az komoly lelki teher.

Ilyenek a jobbosok mind. Hol van itt az egyenlőség, kérem?

Én láttam ilyet! Tökkomoly! Nekünk szerintem nem volt, de valami vállalati menzán nyomult.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés