A tegnapi döntés nem a demokrácia irányába lök minket

2020. március 31. 19:21

Jámbor András
Facebook
A felhatalmazás nem attól lesz diktatórikus, hogy Orbánék megkapták, hanem, ha visszaélnek vele.

„Reggel óta két embertípus a legidegesítőbb a magyar politikában.
Egyrészt a »nah mi van diktatúrában ébredtél hülye ellenzéki köcsög?« illetve a vége a magyar demokráciának típusú kommentek.

Egy ideje néha megírogatom (meg sokan mások is), hogy a demokrácia az nem olyan dolog, mint a pénzfeldobás, hogy fej vagy írás,demokrácia vagy diktatúra, hanem inkább olyan mint vonalzó aminek az egyik végén a demokrácia a másik végén a diktatúra van.

Szerintem az azért egyértelmű, hogy a tegnapi döntés ezen a vonalon nem a demokrácia irányába lök minket. Para az, hogy nem lett határidő beleírva a vészhelyzet ellenőrzésére (a megszűnéséről haho, eddigi is a kormány döntött), persze ha marad minden a régiben, a kétharmados többség így is pont addig tarthatta volna fent a vészhelyzetet ameddig akarja. A nagyobb para a rémhírterjesztés tényállása.

De valójában nem akkor lesz diktatúra, ha elfogadunk egy jogszabályt, amely diktatórikus, hanem ha azt alkalmazzák, és ennek nincs következménye.

A felhatalmazás nem attól lesz diktatórikus, hogy Orbánék megkapták, hanem, ha visszaélnek vele. Ez pedig nagyrészt a társadalmi ellenállástól, a politikai költségektől függ (speciel pont ezért érdemes is politikai taktika szempontjából ilyenkor hangosnak lenni, hogy nagyobb legyen a visszaélés költsége).

Tudunk példát mondani egyébként borzasztóan antidemokratikus törvényekre amiket a Fidesz nem alkalmaz, például azért nem, mert a jelenlegi bírósági rendszerben egyszerűen, ezek nem állnák meg a helyüket. Ilyen a lex Soros, ami a bevándorlás támogatását adóztatná meg, vagy a civilek külföldi finannszirozásáról szóló törvény, amelyet még soha nem alkalmaztak.

Úgyhogy lehet vicceseskedni azzal, hogy nincs is diktatúra, csak érdemes látni, hogy a most elfogadott javaslatok mindenek csak nem demokratikusak. Viszont ezek elfogadásától még nem lesz diktatúra Magyarországon, és valljuk be volt pár elfogadott javaslat az elmúlt 10 évben (mondjuk például 2011-ben maga a vészhelyzeti törvény), ami legalább annyira para volt mint a mostani. Pont ezért haladunk azon a bizonyos vonalzón egyre inkább a demokráciától a diktatúra irányába, és nem, nem 10 éve sajnos, hanem legalább 14 éve.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 165 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hülye ellenzéki köcsög. Nem kérdés.

Az ilyen firkászoknak, politikusoknak az a problémájuk, hogy a Fidesznek kétharmados támogatottsága van és nem szorul koaliciós partnerre, aki taszigálhatná, mint ahogy ezt az SZDSZ tette az MSZP-vel.
Az EU-nak is ezzel van problémája, mert tartanak attól, hogy esetleg az uniós polgárok körében ragadós példa lehet a magyarországi helyzet és akkor vége lesz az Európai Egyesül Államok projektnek.

Természetesen ezt nem akarják leírni, mondani, hanem kitalálnak különböző vélt okokat.

Ennél: "közveszély színhelyén nagy nyilvánosság előtt a közveszéllyel összefüggésben olyan valótlan tényt vagy való tényt oly módon elferdítve állít vagy híresztel," az a problémájuk, hogy ezentúl ezeket a megnyilvánulásokat nem lehet véleménynek aposztrofálni.
Másként fogalmazva: A szabad véleménynyilvánításba a hazugság, csúsztatás nem tartozik bele.

"A TEGNAPI DÖNTÉS NEM A DEMOKRÁCIA IRÁNYÁBA LÖK MINKET"
Nem, jön a fasiszta kommunizmus. RG-nek adj hálát, hogy klikkeket generál Neked!

Nem a kinyilatkoztatástól lesz valami diktatórikus, vagy demokratikus, hanem a gyakorlattól.
Így hiába aposztrofálták a szocialista rendszerben a népi demokráciát, az akkor is diktatórikus volt, ahogy az is amikor a brüsszeliták a liberális demokráciát hangoztatják.

Ismert a mondás: A puding próbája......., ahol a folytatás a gyakorlatot, cselekvést jelenti.

Lökődj meg a demokrácia irányába, ha annyira akarod.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés