Patchwork

2020. március 26. 2:16

Hónapokra elegendő muníció
| MG | 


Kovács Ákos úgy döntött, hogy „a vérzivataros időszakban, amit most átélünk”, korábban nem látott formában mindenki számára elérhetővé teszi az előző tíz év koncerttermését. Tizenegy héten át minden szerdán este nyolckor közzétesznek egyet-egyet az elmúlt tíz év koncertfilmjeiből a zenész YouTube-csatornáján. „A muníciónk tizenegy hétre elegendő, nagyjából ennyi időt adunk a koronavírusnak, hogy kitombolja magát Magyarországon” – mondta Ákos az Inforádiónak. A felvételek később is elérhetők lesznek.

Ugyan a Szimpla sokakban a belvárosi tatárjárás jelképévé vált, a valóság az, hogy Szimpláék az életmód- és kultúraszervezésben élen járnak. Háztáji piacaik, kézművesvásáraik, családi programjaik mellett évek óta működtetik a Lemming programot, amely a feltörekvő hazai zenekarok bemutatkozására és műhelyszerű együttműködésére ad lehetőséget. A vészhelyzetre való tekintettel határozatlan időre bezárt a Szimpla Kert, de a lemminges zenekarok fellépéseit – zárt ajtók mögött – továbbra is megtartják. A koncerteket a szórakozóhely YouTube-csatornáján élőben nézhetjük.

(Ákos: Karanténkoncertek – youtube.com/user/AkoxVid; Szimpla: Lemming-koncertek – youtube.com/c/szimplakert)

Fotó: Netflix 
Gyilkosságok az izlandi tájban
| Kéri Gáspár |


A Valhalla biztosan menő hely – gondolnánk első nekifutásra –, ám amikor Reykjavík különböző társadalmi köreiben sorozatgyilkos kezdi szedni az áldozatait, a nyomok a groteszk módon Valhalláról elnevezett, egy behavazott lávamező közepén romosodó javítóintézet sötét titkáig vezetnek. A nyomozással megbízott rendőrtiszt (Nína Dögg Filippusdóttir) közben Oslóból kap segítséget a családi múltja elől korábban Izlandról lelépő kollégája (Björn Thors) személyében, hogy idővel közösen a politikai elitig fejtsék fel a szálakat. A Valhalla-gyilkosságok, a Netflix egészen friss, saját gyártású izlandi sorozata magabiztosan követi a legjobb skandináv noir filmek és sorozatok hagyományait, de senki ne kérje rajta számon a svéd–dán A híd, a dán Q-ügyosztály-filmek vagy az izlandi Trapped megismételhetetlen egyediségét. Nincs is ezzel semmi gond, ne legyünk telhetetlenek, a krimisorozat a maga lassúdad tempójával, fordulatokban gazdag, feszültségekkel teli történetvezetésével, hideg tónusokra hangolt képi világával és nagyszerű színészeivel így is hibátlan. Nyolc epizódon keresztül bolyonghatunk az összetéveszthetetlenül sajátos izlandi tájban és Reykjavík havas utcáin, és közben a mai izlandi társadalomról is képet kapunk. Nem csak krimirajongóknak!

(A Valhalla-gyilkosságok. Március 13-ától elérhető a Netflixen) 
Ez a cikk csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető. Ha van érvényes előfizetése, jelentkezzen be!

Bejelentkezés