Alkut kötött Ganz és Netanjahu, véget érhet a patthelyzet Izraelben

2020. március 26. 16:59
Az alku szerint Benjámin Netanjahu lesz másfél évig a miniszterelnök, majd szintén másfél évig Beni Ganz.

Véget érhet a hosszú ideje tartó politikai patthelyzet Izraelben, csütörtöki sajtóértesülések szerint ugyanis Beni Ganz, az ellenzéki centrista Kék-fehér párt elnöke alkut kötött Benjámin Netanjahu ügyvivő miniszterelnökkel, a jobboldali Likud párt elnökével, és beszáll egy általa vezetett kormányba. Ganz több képviselővel kivált a Kék-Fehér pártból.

A helyi tizenkettes televízió értesülései szerint a megállapodás értelmében átmeneti időre - míg a következő napokban végleges formába öntik a koalíciós megállapodást – Beni Ganzot választják meg házelnöknek a jobboldal támogatásával. Az alku szerint Benjámin Netanjahu lesz másfél évig a miniszterelnök, majd szintén másfél évig Beni Ganz, aki 15 képviselővel csatlakozik a Netanjahu vezette jobboldali-vallásos tömb 58 törvényhozójához. A Kék-fehér párt többsége szembehelyezkedett Beni Ganz lépésével, és az ellenzék soraiban fog működni a 120 fős kneszetben Jaír Lapid és Móse Jaalon vezetésével.

(MTI)

 

Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A leírt Bibi újra nyeregben, és elegánsan visszavonulhat a miniszterelnöki pozícióból, hogy köztársasági elnökként folytassa pár év múlva.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés