Gazdasági vírus „koronázza meg” a világgazdaság egyik legjobb évtizedét

2020. március 19. 02:13

Lassuló világgazdaságot dönthet recesszióba a gazdasági járvány? Magyarország a legjobb helyzetből indul az unióban, de így is elképzelhető kismértékű visszaesés a koronavírus hatására. A reálgazdasági veszteségek mögött a 2010 után megnövelt pénzügyi ellenálló képesség lehet a védőháló.

2020. március 19. 02:13
null
Oláh Dániel

Világjárvány lesz, a vállalkozókat is csődközeli helyzet fenyegetheti – mondta Orbán Viktor a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara évnyitóján. Március első felében kiderült, a koronavírus gazdasági hatásai súlyosabbak, mint amire korábban számítani lehetett: az amerikai tőzsde 1987 óta a legnagyobb zuhanását élte meg, már gazdasági vírusról írnak a nemzetközi lapok, amely olyan gyorsan fertőzi a nemzetgazdaságokat, mint az embereket. Ráadásul a változások sebessége exponenciális, az elemzők által szinte követhetetlen. Az olasz kormány például 3,6 milliárd eurós élénkítő csomagot jelentett be, majd egy hét múlva a duplájára emelte a keretet. Róma Brüsszeltől a költségvetési hiány növelésének lehetőségét is kéri, ami jelzi, hogy az előirányzatokat valószínűleg újra kell tervezni a legtöbb országban. A költségterv felülvizsgálatát jelentette be a miniszterelnök Magyarországon is, és Angela Merkel német kancellár ugyancsak jelezte hajlandóságát a költségvetési kiadások növelésére és azon szabályok eltörlésére, amelyek azt korlátozzák.

A vírusról kevés tudományos ismeretünk van, az azonban tudható, hogy az influenza következtében évente ezrek veszítik életüket, a koronavírusnak pedig március közepéig egyetlen magyar halálos áldozata volt. A készültség mégis indokolt, mivel az olaszországi beszámolók jól jelzik, hogy a járvány terjedése túlterhelheti az egészségügyi rendszereket, hiszen nagy számú idős, súlyos állapotú beteg kerül hirtelen kórházba. A karantén elrendelésének és a tömegrendezvények tiltásának célja éppen az, hogy a vírus ne egyszerre fertőzzön meg ezreket és tízezreket, hanem időben elnyújtva jelentkezzenek az esetleges további megbetegedések. Az emberi életekért folyó küzdelem komoly gazdasági mellékhatásokkal is jár.

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd, EPA ANSA Mourad Balti Touati
Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd, EPA ANSA Mourad Balti Touati

Gazdasági meteorit

Ha meteor csapódna a Földbe, az keresleti vagy kínálati sokkot okozna? Valószínűleg mindkettőt, ahogy a koronavírus esetében is látható, és ez meglehetősen ritka jelenség. A kínálati oldalon a közvetlen folyamatokat maga az ember indítja be a gyárak és üzemek bezárásával, a termelés csökkentésével, amelynek hatásai tovagyűrűznek, elérve az egyes cégek partnereit. A keresleti oldalon is megjelenik az elővigyázatosság: attól tartva, hogy sokan elveszíthetik a munkájukat, a lakosság elhalasztja nagy értékű beszerzéseit, tartalékolni kezd, kerüli a személyes kapcsolatokat, így kevesebb szolgáltatást vesz igénybe – ezzel viszont aggodalma önbeteljesítővé válhat. A turizmus, a vendéglátás, a sportágazat visszaesése – a gyárbezárásokkal együtt – a közlekedést és a szállítást is visszafogja, ezért kevesebb nyersanyagra, üzemanyagra van szükség. A felsorolt fejlemények oda vezethetnek, hogy megtörik a fogyasztók és a cégek jövőbe vetett bizalma, ezt az érzést pedig tovább erősíti az orvosság hiánya által okozott bizonytalanság.

A kínai gazdaságnak, a világ egyik fő „összeszerelő üzemének” a megtorpanása – február első két hetében például az autóeladások 92 százalékkal csökkentek – fokozatosan átszivárog a többi fejlett gazdaságba is. Az OECD ezért módosította lefelé az idei évre vonatkozó globális GDP-növekedési előrejelzést 2,4 százalékra a tavalyi 2,9 után. Ha súlyosabb lesz a válság, 1,5 százalék lehet a globális növekedés átlaga idén, a leginkább negatív szcenáriók pedig világméretű stagnálást is előrevetítenek. Az HSBC pénzügyi társaság szerint az eurózónában a recesszió elkerülhetetlennek tűnik, és a vége csak az év második felében várható.

Az emberi életekért folyó küzdelem komoly gazdasági mellékhatásokkal is jár
Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik