Többé nem díszpolgára Berlinnek Paul von Hindenburg

2020. február 28. 13:07
A jobbközépen álló kereszténydemokraták ellenezték, mondván Hindenburg ugyan ellentmondásos politikus volt, de ez nem ok arra, hogy díszpolgárságát megvonják.

Paul von Hindenburg vezette a német hadsereget az I. világháborúban és csaknem egy évtizedig volt Németország államfője, ám a náci diktátor, Adolf Hitler felemelkedésében játszott szerepe miatt a berlini városvezetés csütörtökön megfosztotta a néhai politikust díszpolgári címétől – számol be a Múlt-kor.

Hindenburg 1925-ben lett Németország államfője, és egészen haláláig, 1934-ig betöltötte ezt a posztot. 1933-ban azonban államfőként ő nevezte ki Hitlert kancellárrá.

A berlini városvezetés azt is felidézte indoklásában, hogy Hindenburg aláírta a szabadságjogokat korlátozó törvényeket és lehetővé tette, hogy Hitler hatalma megerősödjön. Hindenburg halálát követően Hitler lett az államfő, és végképp bebetonozta hatalmát a náci diktatúra vezetőjeként. Hitler és Hindenburg egy napon kapták meg a berlini díszpolgári címet 1933-ban. Hitlert 1948-ban távolították el a város díszpolgárai közül. Hindenburg díszpolgári címének visszavonását a szociáldemokraták, a baloldali párt és a zöldek berlini baloldali koalíciója támogatta.

A jobbközépen álló kereszténydemokraták ellenezték, mondván Hindenburg ugyan ellentmondásos politikus volt, de ez nem ok arra, hogy díszpolgárságát megvonják, ráadásul annak idején másodjára a szociáldemokraták támogatásával választották meg ismét elnökké.

Összesen 70 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Egy ország múltja megtagadásának is van határa.

A franciák büszkék Napóleonra, pedig ő is alakított egy párat.

Pedig Hindenburgban állítólag afrikai vér is csörgedezett. (Nem. Csak kitaláltam.)

Németország "megtisztul". Agyrém.

Íme, a "valóság" társadalmi megformálása...

Hitler kap egy hét kimenőt a pokolból, hogy körbenézhessen a földön. Egy nap után visszatér. Lucifer kérni, miért? "Megbolondult a világ. Manapság a németek seftelnek, a zsidók háborúznak."

Ha Hindenburg a kommunista Thalmannt nevezi ki kancellárnak lényegében nem változtatta volna meg a történelmet.

Kettő ilyen van. Az elsőt még jobb korszakában Moldova György írta. Utána jött a "német", amúgy magyar származású író.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés