President Sanders

2020. február 22. 9:25

Dobozi István
Népszava
Korai előválasztási sikereit legfőképpen annak köszönheti, hogy megőrizte, sőt még mélyítette is azt a fiatalos, alulról jövő politikai mozgalmat, amelynek 2016-ban lett a zászlóvivője.

„A demokrata oldalon az impeachment csak tovább mélyítette az elnök ellen kezdettől fogva meglévő zsigeri megvetést. A Demokrata Párt vezérkarát és a demokrata szavazók túlnyomó többségét ma egy szempont vezérli: Ki tudja legyőzni a gyűlölt Trumpot? Ez a cél elhomályosítja még azt is, hogy milyen társadalmi program kerüljön a trumpizmus helyébe.

Az eddig lezajlott két demokrata előválasztás kimenetele (Iowában csupán egy hajszállal lett második, New Hampshire-ben pedig győzött) és az előremutató közvélemény-kutatások alapján kiemelkedő figyelem irányul Bernie Sanders vermonti szenátorra, aki győztesként várja a következő előválasztást Nevadában, de a nagyon fontos Kaliforniában is. Sanders a 2016-os elnökválasztási küzdelemben vált országosan ismert politikussá, amikor a vártnál sokkal keményebb küzdelemben több mint húsz államot vitt el az előre megkoronázott Hillary Clintontól. Sanders hozzájárult Clinton Trump elleni végső elbukásához azzal, hogy túl későn szállt ki az előválasztási csatából, s utána is csak fél szívvel támogatta őt – híveihez hasonlóan.

2016-ban Sanders egy hagyományosan jobbközép beállítottságú, konzervatív országban »demokratikus szocializmus« és »politikai forradalom« jelszavakkal kampányolt, s az egész Demokrata Pártot magával húzta balra. Trump elnöksége alatt a balra át csak fölgyorsult, s Sanders mostani »progresszív-liberális« programja már a szélsőbalos populizmussal határos. Gyökeres változást akar az oligarchikus kapitalizmus korrupt rendszerében, amely szerinte a milliárdosokat és a mamutcégeket szolgája, miközben kiüresíti a középosztályt. A választásokra és a törvényhozásra rátelepedett pénzes lobbik aláássák a demokráciát. A szenátor felrobbantaná a pénzügyi spekuláció, a kaszinókapitalizmus üzleti modelljére épülő megabankokat. Síkra száll a mindenkire (még az illegális bevándorlókra is) kiterjedő, ingyenes egészségellátásért, az egészségbiztosítás államosításáért, az ingyenes állami felsőoktatásért, a minimálbér duplájára emeléséért és a szupergazdagok vaskos megadóztatásáért. Sanders vállalatirányítási reformja kilátásba helyezi a munkások 20 százalékos részvénytulajdonát az őket foglalkoztató nagyvállalatoknál, amelyek igazgatótanácsaiban 45 százalékos lenne a kötelező dolgozói képviselet. Dekriminalizálná az illegális bevándorlást. Támogatja a Green New Dealt, amely kizárólag zöld energiára támaszkodva és államilag menedzselve egy évtizeden belül karbonsemlegessé tenné Amerikát.

Mi szól Sanders mellett, minek köszönheti korai előválasztási sikereit? Legfőképpen annak, hogy megőrizte, sőt még mélyítette is azt a fiatalos, alulról jövő politikai mozgalmat, amelynek 2016-ban lett a zászlóvivője. Miközben riválisai választási koalíciókat építgetnek, Sanders már egy olyan tömegmozgalmat vezet, amelynek kemény magja osztja a diagnózisát: »Amerikának nem toldozgatásra-foldozgatásra van szüksége, hanem olyan forradalomra, amely mélyrehatóan átalakítja az országot gazdaságilag, politikailag, társadalmilag és ökológiailag.«”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 68 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az a valódi populizmus amit Sanders igér, mert az USA körülményeit figyelembe véve, végrehajthatatlan.
Nagyon hasonlít a magyarországi ellenzék 2002, 2006 és jelenlegi ígéreteihez. A korábbi időszak eredményét ismerjük, pedig csak egyharmadát hajtották végre és majdnem csődbe vitték az országot. Ha a mostanit végrehajtanák biztos, hogy csődbe vinnék az országot.
Ugyanez igaz Sanders populizmusára.

Válaszok:
DrPepper | 2020. február 24. 12:16

"Amerikának nem toldozgatásra-foldozgatásra van szüksége, hanem olyan forradalomra, amely mélyrehatóan átalakítja az országot gazdaságilag, politikailag, társadalmilag és ökológiailag."

Attól tartok, hogy a kínai kulturális forradalom Usában történő implementálása nem lenne problémamentes.


' A kommunistákkal az a baj, hogy ehyszer elfogy a mások pénze is' - mondta Margaret Thatcher.

Az én szemebem nem olyan bonyolult ez. Nem megy olyan szarul az Usának, hogy itt valamiféle marha nagy, forradalmi társadalomátalakításba kellene kezdeni. Tudomásom szerint az átlagos életszínvonaluk nem esett a kínai vagy az orosz életszínvonal alá.

Az illegális bevándorlás dekriminalizálása + ingyenes egészség-ellátás kb. mint Medgyesi 100 napos programja. Szvsz Trumpnak annyit kell megkérdeznie: "Miből?"

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés