President Sanders

2020. február 22. 09:25

Korai előválasztási sikereit legfőképpen annak köszönheti, hogy megőrizte, sőt még mélyítette is azt a fiatalos, alulról jövő politikai mozgalmat, amelynek 2016-ban lett a zászlóvivője.

2020. február 22. 09:25
Dobozi István
Népszava

„A demokrata oldalon az impeachment csak tovább mélyítette az elnök ellen kezdettől fogva meglévő zsigeri megvetést. A Demokrata Párt vezérkarát és a demokrata szavazók túlnyomó többségét ma egy szempont vezérli: Ki tudja legyőzni a gyűlölt Trumpot? Ez a cél elhomályosítja még azt is, hogy milyen társadalmi program kerüljön a trumpizmus helyébe.

Az eddig lezajlott két demokrata előválasztás kimenetele (Iowában csupán egy hajszállal lett második, New Hampshire-ben pedig győzött) és az előremutató közvélemény-kutatások alapján kiemelkedő figyelem irányul Bernie Sanders vermonti szenátorra, aki győztesként várja a következő előválasztást Nevadában, de a nagyon fontos Kaliforniában is. Sanders a 2016-os elnökválasztási küzdelemben vált országosan ismert politikussá, amikor a vártnál sokkal keményebb küzdelemben több mint húsz államot vitt el az előre megkoronázott Hillary Clintontól. Sanders hozzájárult Clinton Trump elleni végső elbukásához azzal, hogy túl későn szállt ki az előválasztási csatából, s utána is csak fél szívvel támogatta őt – híveihez hasonlóan.

2016-ban Sanders egy hagyományosan jobbközép beállítottságú, konzervatív országban »demokratikus szocializmus« és »politikai forradalom« jelszavakkal kampányolt, s az egész Demokrata Pártot magával húzta balra. Trump elnöksége alatt a balra át csak fölgyorsult, s Sanders mostani »progresszív-liberális« programja már a szélsőbalos populizmussal határos. Gyökeres változást akar az oligarchikus kapitalizmus korrupt rendszerében, amely szerinte a milliárdosokat és a mamutcégeket szolgája, miközben kiüresíti a középosztályt. A választásokra és a törvényhozásra rátelepedett pénzes lobbik aláássák a demokráciát. A szenátor felrobbantaná a pénzügyi spekuláció, a kaszinókapitalizmus üzleti modelljére épülő megabankokat. Síkra száll a mindenkire (még az illegális bevándorlókra is) kiterjedő, ingyenes egészségellátásért, az egészségbiztosítás államosításáért, az ingyenes állami felsőoktatásért, a minimálbér duplájára emeléséért és a szupergazdagok vaskos megadóztatásáért. Sanders vállalatirányítási reformja kilátásba helyezi a munkások 20 százalékos részvénytulajdonát az őket foglalkoztató nagyvállalatoknál, amelyek igazgatótanácsaiban 45 százalékos lenne a kötelező dolgozói képviselet. Dekriminalizálná az illegális bevándorlást. Támogatja a Green New Dealt, amely kizárólag zöld energiára támaszkodva és államilag menedzselve egy évtizeden belül karbonsemlegessé tenné Amerikát.

Mi szól Sanders mellett, minek köszönheti korai előválasztási sikereit? Legfőképpen annak, hogy megőrizte, sőt még mélyítette is azt a fiatalos, alulról jövő politikai mozgalmat, amelynek 2016-ban lett a zászlóvivője. Miközben riválisai választási koalíciókat építgetnek, Sanders már egy olyan tömegmozgalmat vezet, amelynek kemény magja osztja a diagnózisát: »Amerikának nem toldozgatásra-foldozgatásra van szüksége, hanem olyan forradalomra, amely mélyrehatóan átalakítja az országot gazdaságilag, politikailag, társadalmilag és ökológiailag.«”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 70 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
21 gramm
2020. február 23. 22:58
Ez milyen hülye!!!...
atila68
2020. február 23. 13:37
Sanders pont annyira fiatalos mint Gyurcsány középfokú elévült Ferenc.
Héja
2020. február 23. 12:19
Egy infarktusos vénember mint"megújító".... Jót nevettem.
puszika
2020. február 23. 10:18
Ekkora ökör nem lehetsz Dobozi Pista! Sanders 79 éves! Fiatalos? Ne igyál annyit!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik