Steinmeier: Németországnak kell összetartania Európát

2020. február 14. 15:40
A német szövetségi elnök szerint a világ egyre destruktívabb irányba halad, ez pedig a tegnapelőtt gondolati világába történő visszatérés.

Németország legfontosabb külpolitikai kötelessége az, hogy összetartsa az egyesített Európát – mondta Frank-Walter Steinmeier német szövetségi elnök pénteken a müncheni biztonsági konferencián. Mint mondta, Németországnak merészebb külpolitikát kellene folytatnia. Steinmeier kijelentette: a világpolitika dinamikája ma egyre destruktívabb, a békés világtól pedig évről évre egyre csak távolodunk. A német elnök úgy látja: a világot ma a nagyhatalmak versengése határozza meg. 

Steinmeier felidézte: Oroszország ma ismét erőszakkal akarja megváltoztatni a határokat Európában, és ezzel „bizonytalanságot, kiszámíthatatlanságot, konfrontációt és bizalomvesztést okozott.” Szerinte Kína csak szelektíven fogadja el a nemzetközi jogot, a szigetpolitikájával a szomszédait, a kisebbségekkel való bánásmódjával pedig az egész világot is megsérti. „Legszorosabb szövetségesünk”, Amerika ma egoista külpolitikát folytat, és többé nem követi a nemzetközi közösség ideáját – sorolta Frank-Walter Steinmeier. 

A szövetségi elnök szerint az ENSZ Biztonsági Tanácsa kulcsfontosságú kérdésekben döntésképtelen, bizonyos autoriter figurák pedig szándékosan gyengítik a nemzetközi kompromisszumokat. Steinmeier szerint mindez „nem újfajta gondolkodás, hanem a tegnapelőtt gondolati világába való visszaesés, ami tűzveszélyes”.

Európa az önértékelésünk megkerülhetetlen alapja ebben a világban” – jelentette ki Steinmeier. Hozzátette: ha elbukik az európai projekt, megkérdőjeleződnek a német történelem tanulságai. 

Összesen 43 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Németország legfontosabb külpolitikai kötelessége az, hogy összetartsa az egyesített Európát" -
"...bizonyos autoriter figurák pedig szándékosan gyengítik a nemzetközi kompromisszumokat" - csak nem keresztezik az egyesített Európát összetartó Németország útját?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés