Megnyitotta a bőségszarut a XVIII. kerület új vezetése

2020. február 14. 11:59
Új kifizetési konstrukciót villantott a XVIII. kerület új, baloldali vezetése a bizottsági struktúrában: az eddigi korlátozások eltörlésével sok képviselő egyszerre vehet majd fel bizottsági elnöki, alelnöki és bizottsági tagságért járó javadalmazásokat is.

Amint az ismeretes, a XVIII. kerületet a tavaly októberi választások előtt 9 évig a jobboldal kormányozta. Az Ughy Attila polgármester vezette önkormányzat bizottságainak elnöki székében ugyan szocialista politikus nem, de ellenzéki LMP-s kapott helyet.

Az új vezetés az elődjéhez képest egyel több alpolgármesteri pozícióval kedveskedett önmagának, és a bizottságok elnökletét egyetlen esetben sem bízta a Fideszre. Az ellenzéki összefogást támogató Jobbik nem kapott alpolgármesteri széket,

kompenzációként azonban 1 fős frakciót alakíthatott,

aminek jogszerűsége kérdéses.

Az még feltűnőbb, hogy a bizottsági díjazásokkal igencsak bőkezűen bánik az új vezetés. Az egykori fideszes városvezetés idején a képviselői alapdíj 90 ezer forint bruttó volt és maximum bruttó 350 ezer forintban maximálta egy képviselő összkeresetét, ami egyszerre több pozíció birtoklása esetén sem növekedhetett. Ennek a „garasoskodásnak” azonban vége.

Szaniszló Sándor polgármester baloldali koalíciója (vele együtt) 13 főből áll. A tizenhármak közül a jobbikos a közelmúltban kiült, hogy bemutathassa, milyen is a „konstruktív ellenzékiség”: a Pénzügyi Ellenőrzési Bizottság vezető pozíciója jár érte. 

A koalíciós együttműködést, plusz a jobbikos konstruktivitást a bizottsági javadalmazás kidolgozása olajozta meg igazán, de

a betölthető vezető szerepek egymás közti precíz leosztása is igazi mestermunka.

A korábbi gyakorlattal szemben a XVIII. kerületben a képviselői alapdíj az egész ciklusra vetítve nem fix összegű, azt a mindenkori minimálbér 120%-ában határozták meg. A minimálbér pillanatnyilag 160920 forint, tehát a képviselői alapdíj 193104 forint. A bizottsági elnökségért a képviselői alapdíj összege jár pluszban, az alelnök a minimálbér 70, a bizottsági tag pedig a minimálbér 50%-ára jogosult. 

Az új felállásban a Népjóléti Bizottságot Egészségügyi és Szociális-, illetve, Idősügyi és Lakás Bizottságra bontották ketté, így összesen 7 bizottság alakult mindegyikben 7 taggal, és működik a Pestszentimrei Városrészi Önkormányzat (PVÖ) is hasonló javadalmazással.

Az igazi pénzügyi csavar a bizottsági (vagy épp PVÖ) helyek leosztásában áll. Az alpolgármesterektől eltekintve a polgármestert támogató összes MSZP-s, DK-s, valamint az LMP-s képviselő egyszerre bizottsági (vagy PVÖ) elnök, alelnök és bizottsági/PVÖ képviselő is, attól függően, hogy épp melyik pozícióban ül.

A momentumosok sem panaszkodhatnak. Az egyik alpolgármesteri tisztség mellett övék lett az ifjúsági tanácsnok pozíciója is. 

Mivel eltörölték a fizetési plafont, így a képviselői megbízatás és a betöltött bizottsági tisztségek után is megkapják a pénzt,

ami jelen értéken számolva 579312 forint.

Amennyiben a minimálbér évi 8%-kal emelkedik, úgy könnyen előállhat az a helyzet, hogy a XVIII. kerületben egy baloldali „mezei képviselő”, némi bizottsági aprómunkával a ciklus végén szinte annyi pénzt vihet haza, mint 2019-ben egy helyettes államtitkár. 

(Amennyiben az önkormányzat reagál kérdéseinkre, cikkünket bővítjük.)

Összesen 62 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Én pluszt adtam:-) örülök, hogy ezt és ilyeneket csinál a ballib, mert ezzel felfrissíti a feledékeny szavazók emlékezetét.

Most az osztogatás ideje van. Következik a fosztogatás.
E két dologhoz értenek a balliberálisok.

Ez sem gyenge:
https://www.magyarhirlap.hu/be..

Baranyi is ámokfutásba kezdett.

A rosszindulatú butánál kevés rosszabb opció van.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés