Belebukott a szavazat(nem)számlálásba az iowai demokraták vezetője

2020. február 13. 8:57
Sajtóinformáció szerint Dél-Karolina leírta Bident mint esélyes jelöltet.

A február 3-án tartott jelölőgyűléseken (caucus) kialakult kaotikus helyzet miatt szerdán lemondott Troy Price, az iowai Demokrata Párt elnöke. Közleményében Price leszögezte: „mint a párt elnöke, mélységes sajnálatomat fejezem ki a történtekért és az iowai Demokrata Párt nevében minden kudarcért vállalom a felelősséget.”

Price: Többet érdemlünk

2017 óta állt az iowai demokraták élén Price, aki ebbéli minőségében felügyelte a jelölőgyűlések eredményeinek összesítését. Idén több mint egy hétig nem sikerült összeszámolni a voksokat, amelyeket több helyen újra is számoltak. A kialakult helyzetet a Demokrata Pártban és a választók táborában egyaránt értetlenkedés, majd gyanakvás fogadta, egyes elemzők a választások tisztaságáért is aggódtak.

Lemondó nyilatkozatában Troy Price hangsúlyozta, hogy „a demokraták jobbat érdemelnek annál, mint ami a jelölőgyűlések éjszakáján történt”, és hozzáfűzte, hogy álláspontja szerint személye megnehezítheti a hibák kijavítását és a párt megújulását.  Február 3-án csaknem 1700 helyen tartottak jelölőgyűlést ebben a kicsiny középnyugati agrárállamban. Az eredmények késlekedését a Demokrata Párt először azzal magyarázta, hogy kézzel számoltak át minden egyes voksot, majd Price közleményben jelentette be: az eredmények továbbítására használt mobiltelefonos alkalmazások nem működtek megfelelően.
A késlekedés és a magyarázkodások nyomán elemzők és politikusok egyaránt felvetették, hogy a jövőben nem is Iowában kellene kezdeni az elnökválasztást megelőző előválasztási folyamatot.

Dél-Karolina leírta Bident?

A következő jelölőgyűlést február 22-én tartják Nevadában. A nevadai Demokrata Párt már jelezte: a szavazatok továbbításához nem az Iowában használt mobiltelefonos applikációt veszik majd igénybe. A kedden New Hamsphire-ben tartott előválasztások után a demokrata párti elnökjelölt-aspiránsok közül Bernie Sanders, Elizabeth Warren és Amy Klobuchar szenátor szerdán már Nevadában kampányolt, míg Joe Biden egykori alelnök és Michael Bloomberg milliárdos vállalkozó a nagy lélekszámú afroamerikai közösségei okán fontosnak tartott Dél-Karolinában győzködte híveit, ahol február utolsó napján tartanak előválasztást.

Sajtójelentések szerint azonban Joe Biden anyagi támogatóinak száma megcsappant az egykori alelnök Iowában és New Hampshire-ben elszenvedett kudarca után, sőt, a Politico amerikai kiadásának információi szerint Dél-Karolinában Bident „leírták”, azaz nem tekintenek már rá úgy, mint mint esélyes elnökjelöltre.

Michael Bloomberg viszont erősödött, ugyanis a rasszista vádak ellenére szerdán több dél-karolinai afroamerikai vezető személyiség nyilvános támogatását nyerte el. A Politicónak nyilatkozó dél-karolinai illetékesek és pártvezetők egyébként arról is beszéltek, hogy attól tartanak, amennyiben Bernie Sanders lenne a párt elnökjelöltje, a demokraták vereséget szenvednének nemcsak az elnökválasztáson, hanem elveszítenék a képviselőházi többségüket is, ezért inkább Bloomberg mellett teszik le a voksukat.

(MTI)

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés