A megváltozott munkaképességűek kovásza

2020. február 13.

Muray Gábor
Szabó Péter, a Bake My Day pékséget működtető Rehab Force Nonprofit Kft. ügyvezetője. Százhetven főt foglalkoztatnak három üzletágban, alkalmazottaik több mint kilencven százaléka megváltozott munkaképességű.

„Több mint negyvenéves a kovászunk. Még mielőtt négy éve megnyitottuk az első pékségünket, a társammal, Takács Zolival együtt elmentünk Olaszországba. Alapvetően a tökéletes focacciareceptet kerestük, és több pékségben is dolgozhattunk. Egy liguriai, háromfős kis pékségben kaptuk búcsúzóul azt a családi kovászt, amelyet akkor harmincnyolc évesnek mondtak, és amely azóta is a termékeink alapja. Tápláljuk, kóstoljuk, gondozzuk, figyelünk rá már több mint négy éve, akár egy kisgyerekre. A pékségünkkel kapcsolatban két küldetésünk van: egyrészt az a célkitűzésünk, hogy adalékmentes termékeket állítsunk elő, így igyekszünk nem mérgezni a vásárlóközönséget, és próbáljuk egészségesen előállítani még a fehér lisztes pékárut is. Másrészt megváltozott munkaképességűeknek keresünk munkát. Ezért is van a pékség mellett két másik üzletágunk is, hogy minél több szegmensben tudjunk munkát ajánlani. Fordítva gondolkozunk: nem adott pozícióra keressük a dolgozókat, hanem a képességeikhez igazítva, személyre szabottan keresünk a megváltozott munkaképességűeknek feladatot. Sokan itt tanulják ki a szakmát. Akinek van ambíciója, akár a nulláról is szépen felfejlődhet, végigjárhatja a ranglétrát, hogy végül önállóan is dolgozhasson. Csak egy példa: az egyik pékünk, Hernádi Zsolt komoly fizikai és pszichikai nehézségekkel küzdött, amikor hozzánk érkezett, és nem ismerte a kovászos technológiát. Megszerette nálunk a munkát és a módszert, később üzemvezető lett, majd testileg-lelkileg megerősödve megnyitotta a saját pékségét a harmadik kerületben, amely jól megy neki. Ez nekünk nagy büszkeség. Amikor üzlethelyiséget kerestünk, megnéztünk néhányat a belvárosban is, de rájöttem, nem szeretnék a bulinegyedben ilyen vállalkozást nyitni. Fontos ugyanis a vásárlóközönség türelme, elfogadása. Egy csendesebb környéken több idő, figyelem irányulhat az alkalmazottakra és a vendégekre, ezért nyitottunk végül itt, Budán, a Böszörményi úton üzletet.”

Ez a cikk csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető. Ha van érvényes előfizetése, jelentkezzen be!

Bejelentkezés