Kabul szerint áttörés volt az amerikai-tálib tárgyalásokon

2020. február 12. 10:03
Trump hétfőn elfogadhatta sajtóhírek szerint a tálibokkal való megegyezés feltételeit.

Figyelemre méltó előrelépés történt a kormányellenes afganisztáni tálibok és Washington közötti tárgyalásokon – jelentette be kedd este Asraf Gáni afgán államfő azután, hogy Mike Pompeo amerikai külügyminiszter telefonon tájékoztatta a megbeszélések menetéről. Gáni a Twitter üzenőoldalon azt írta, hogy Pompeo szerint jelentős haladást értek el a szélsőséges tálibokkal folytatott béketárgyalásokon. A washingtoni diplomácia irányítója arról értesítette Gánit, hogy a tálibok „készek komoly mértékben és tartósan mérsékelni erőszakos tevékenységüket”. Ezt az elnök örömmel fogadta, egyben hangoztatta, hogy meghozza gyümölcsét a béke megteremtésének kérdésében korábban elfoglalt afgán kormányzati álláspont. Kiemelte, legfőbb céljuk az, hogy véget vessenek az értelmetlen vérontásnak.

Az Egyesült Államok és a tálibok több találkozót tartottak február eleje óta, jóllehet korábban egy időre felfüggesztették a tárgyalásokat. Zalmay Khalizad, az Egyesült Államok afganisztáni különmegbízottja vasárnap találkozott Abdul Gáni Baradar mollával, a tálib mozgalom társalapítójával, valamint más tálib vezetőkkel. Khalizad a hétvégén visszatért a katari fővárosba, a tárgyalások helyszínére, Dohába. Előtte Brüsszelben, a pakisztáni fővárosban, Iszlámábádban, és Kabulban megvitatta az amerikai-tálib tárgyalások tartalmát a NATO-val, valamint a pakisztáni és az afgán vezetéssel.

Egy tálib forrás az AFP francia hírügynökségnek azt mondta, hogy szerdán ismét találkoznak az amerikai küldöttséggel Dohában.

A The New York Times című amerikai napilap afgán és amerikai forrásokat idézve azt írta, hogy Donald Trump amerikai elnök hétfőn feltételekkel elfogadta a tálibokkal kötendő megállapodást. A tárgyalásokon arról folyik egyeztetés, hogy az Egyesült Államok kivonná csapatait Afganisztánból, amiért cserébe a lázadók biztonsági garanciákat adnának, ami kiterjedne az erőszak csökkentésére, valamint a közvetlen, a tálibok és a kabuli kormány képviselői közötti párbeszéd megkezdésére.

(MTI)

Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés