Gyorsan meglett a végeredmény: Sanders nyert Buttigieg előtt

2020. február 12. 6:36
Warren és Biden az előzetes várakozások szerint szerepelt, azaz sehogy. Trump kisebb aránnyal nyerte az előválasztást, mint a múlt heti jelölőgyűlést.

Bernie Sanders vermonti szenátor nyerte meg a demokraták előválasztását az északkeleti New Hampshire államban kedden. A választók 26,1 százaléka voksolt a vermonti politikusra, míg a második helyen Pete Buttigieg, az indianai South Bend városka volt polgármestere végzett 24,2 százalékos szavazati aránnyal.

Az előválasztás nagy meglepetése Elizabeth Warren massachusettsi szenátor és Joe Biden, az Obama-kormányzat volt alelnöke: ők egyetlen delegátust sem szereztek a nyári elnökjelölt-állító konvencióra. Amy Klobuchar minnesotai szenátor 19,8 százalékos szavazataránya mögött Warren 9,4 százalékos támogatottsággal a negyedik, Biden pedig a voksok 8,4 százalékával az ötödik lett.

Delegátusok száma a tét  

A választási szabályok szerint a jelöltségre pályázó politikusoknak legalább két választási körzetben vagy az államban összességében 15 százalékos támogatottságot kell elérniük ahhoz, hogy delegátus képviselhesse őket az országos elnökjelölt-állító konvencióra. Ennek megfelelően az összesen 24 delegátust küldő New Hampshire-ben Sandersnek hét, Buttigiegnak és Klobucharnak pedig hat-hat küldöttje lesz. „Köszönöm, New Hamsphire! Hadd mondjam el ma este, hogy ez a győzelem csak a kezdet, amely véget vet Donald Trump kormányzásának” – mondta éljenző hívei előtt Sanders.

Elizabeth Warren szenátor a választási eredmények megszületése után Manchester városában mondott beszédet. „Eddig még csak két tagállamban volt voksolás” – fordult a híveihez, és utalt arra, hogy hosszú hónapokig tartó előválasztási küzdelem van még hátra. Joe Biden már kedden délután elutazott New Hampshire-ből Dél-Karolinába. Elemzők szerint számított a rossz eredményekre. Az NBC televízió felmérése szerint a New Hampshire-ben élők mintegy 48 százaléka az elmúlt néhány napban döntötte el, hogy kire adja a voksát.

Közben Andrew Yang üzletember és Michael Bennet coloradói szenátor bejelentették, hogy kiszállnak az elnökjelöltségéért folytatott demokrata párti küzdelemből. Mindketten a New Hampshire-i előválasztás voksainak összeszámlálása közben jelentették be döntésüket.

Nem kellett az alapjövedelem

A 45 éves Yang – aki tajvani bevándorlók gyermeke – eleve már azzal is meglepett sok elemzőt, hogy ilyen sokáig versenyben maradt, tekintettel arra, hogy sem politikai tapasztalata, sem politikai háttere nem volt. Programjában az szerepelt, hogy ellenzi Donald Trump elnök politikáját, és minden egyes amerikainak kötelezően biztosítani kell az alanyi jogon járó havi ezerdolláros alapjövedelmet.

Kevés támogatója volt, következésképpen a kampányára is kevés felajánlás érkezett. A napokban az egyik országos televíziós vitában sok kérdést kapott a hallgatóságtól, elsősorban azoktól, akik még nem döntötték el, hogy kit is látnának szívesen a demokraták elnökjelöltjeként, majd az egyikükre rámosolyogva azt mondta: „biztosan akad önök között legalább egy valaki, aki rám voksolna”.  Ő volt egyébként az amerikai elnökválasztási kampányok történetében az első ázsiai származású amerikai, aki beszállt a választási küzdelembe. A keddi előválasztások első részeredményei alapján csupán a választók 2.9 százalékának bizalmát sikerült elnyernie.

Trump most is megnyerte az előválasztást

Michael Bennet coloradói szenátor még ennyire sem tudta meggyőzni a választókat. A részeredmények szerint 0.3 százalékos támogatottsággal kellett megelégednie. A szenátor tavaly tavasszal kezdett kampányolni, és megszólalásaiban mindig hangsúlyozta, hogy nem szabad olyan jelöltet támogatni, aki túlságosan balra vinné a Demokrata Pártot. Magát nyugodt, mérsékelt erőként tüntette fel, ám a kampányban végig hátul kullogott a népszerűségi, illetve támogatottsági listákon. A Demokrata Országos Bizottság (DNC, a párt vezető szerve) által rendezett országos televíziós vitákra, az első két alkalmat kivéve, nem is hívták meg.    Bennet a saját államát, Coloradót már a második ciklusban képviseli a washingtoni szövetségi szenátusban.   

Előválasztást tartottak a republikánusok is. Donald Trump elnök a voksok 86 százalékával nyert, egyetlen kihívójára, a 74 éves William Weld, volt massachusettsi kormányzóra a szavazók 9,1 százaléka adta a voksát.

(MTI)
 

Összesen 70 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A lélegeztetőgépes hasonlat, egy dolog.
Kár, hogy Sanders nem fiatalabb, ő a legőszintébb.
És ez az, a mi számít.
A többi, szarság, liberális, polkorrekt szarság.
Úgy értve, hogy ez egy intakt, hiteles társadalomra áll.
A Nyugatra már nem, ott a polkorrekt az új Soros-vallás; Amerikára, helyenként pár vidéki államra, még igen.
Ez utóbbi adhat reményt, hogy Donald után is lesz élet az amerikai patrióta oldalon.
Csak látnánk már az új Donaldot, de híre-hamva nincs...

Csak néhány konkrétum Sanders kapcsán....

Valóban hetvennyolc éves, viszont nagyon tapasztalt politikus. Dolgozott szociális munkásként, s megismerte a kibutzok életét is. Magát, egy Washington Postn-ak 2015-ben adott interjúban meggyőződéses szocialistának nevezte. Zárójelben, ez ugye azt jelenti, hogy létezik ennek ellentéte is, jelző nélkül. Szóval Sanders egy igazi szocialista, tessék mellé állítani a magyar szocialistákat, a magyar baloldalt. Például Sanders programja tükrében.

Mit is jelent Sanders programja/ magukra ismernek e benne a magyarországi baloldali pártok?/:

- nagyobb társadalmi egyenlőséget
- egészségügyi ellátást mindenkinek
- a szabadpiac erős korlátozása
- a nagy bankok "lebontása", jelenlegi formájukban túl sok kockázatot hordoznak
- szétválasztani a kereskedelmi és a befektetési bankokat
- a FED az amerikaiak millióinak, s ne a Wall Street milliárdosainak az érdekeit szolgálja
- korlátozni a rövid lejáratú pénzügyi spekulációs tranzakciókat
- adóemelés a tíz millió dollár feletti jövedelmek esetében, általában véve szigorúbb adópolitika
- lezárni a pénzügyi "menekülő útvonalakat"
- kivonulni Afganisztánból, Irakból, Szíriából,
- megszüntetni Szaúd-Arábia támogatását, amely genocídiumot követ el Yemenben
- újból csatlakozni az Iránnal kötött atomalkuhoz, tárgyalni Iránnal
- Izrael törvénytelenül jár el a palesztin kérdésben, Izrael rasszista állam

Amerikai és nyugati elemzők az amerikai demokratákat moderáltakra és radikális baloldaliakra osztják fel. A tények sorába tartozik az is, hogy Amerikában a legutóbbi felmérések szerint 2019-ben a felső szupergazdag réteg gyarapodott elsősorban, s tovább nőtt a gazdagok és szegények közötti olló.

Ezek a tények, s ez alapján ítélkezzünk, fejtsük ki az álláspontunkat, s ezt lenne jó minden egyéb kérdésben betartani. vagyis a tényeket és ne az indulatokat ütköztessük.

Örülök, hogy évezed a játékot, láthatóan ennyire futja az intelligenciádból, a tudásodból, kedves tolvajom.

Trump csak egy kávét kér.

No, ezt sem én írtam, de valóban jön hamarosan az új nick név, de jobban hajlok az oldal végleges elhagyására. A kormány, a konzervatív értékrend melletti kampány eredményesebb más közösségi terekben.

No, ezt is a kedves tolvajom írta. Abban viszont igazad van, hogy a legsilányabb fórum lett a mandiner. Egyfelől a Ti trollkodásotok okán, másfelől a mandiner szerkesztősége alkalmatlansága okán. Tulajdonképpen a mandiner megérdemli, hogy szétveritek őket. Hulljon a selejtje.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés