Indokolt a pánik?

2020. február 6.

Szalai Laura | Konopás Noémi
Példátlan járvány, amelyre példátlan válaszintézkedések születtek: a Kínából induló koronavírus futótűzként terjed a világban, és már Európát is elérte. Mire kell itthon számítanunk? Mivel jár a betegség? Hogyan lehet megelőzni, hogy elkapjuk a kórt? Utánajártunk.

Az egész világot lázban tartja a tüdőgyulladást okozó új koronavírus, amely rohamosan szedi áldozatait: lapzártánkig csak Kínában a húszezret is megközelíti a fertőzöttek száma, és több mint négyszázan belehaltak a betegségbe. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) életbe léptette a világméretű egészségügyi vészhelyzetet, amivel rögzítette, hogy összehangolt, közös nemzetközi fellépésre van szükség. A szervezet eddig kevés alkalommal járt el így, csupán 2009-ben a H1N1-, 2016-ban a zika-, valamint a Nyugat-Afrikában 2014 és 2016 között, a Kongói Demokratikus Köztársaságban pedig 2018-ban pusztító ebolajárvány idején. A vírus egyre több, köztük számos európai országban ütötte fel a fejét, és bár Magyarországon is voltak gyanús esetek – hétfőn egy lázas kínai nőt különítettek el a reptéren –, lapzártáig itthonról nem jelentettek megbetegedést. A Mandiner által megkérdezett infektológus nyugalomra int, szerinte Kínán kívül nem kell járványra számítani.

MAGYARORSZÁG FELKÉSZÜLT

„Nincs baj, de a legrosszabbra is fel kell készülnünk” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök múlt pénteken a Kossuth Rádió reggeli műsorában a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban, és jelezte: operatív törzset állítottak fel Pintér Sándor belügyminiszter vezetésével. Az apparátus készített egy akciótervet, amely feladatokat szab többek között az Országos Rendőrfőkapitányság, a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ, a Nemzeti Népegészségügyi Központ és az országos tiszti főorvos számára. Ingyen hívható számokon (a 06-80-277-455-ös és a 06-80-277-456-os vonalon) lehet információhoz jutni a vírussal kapcsolatban, az Emberi Erőforrások Minisztériuma pedig azt közölte, hogy a kórházak felkészültek a koronavírussal kapcsolatos szakmai protokoll és eljárásrend végrehajtására.

FOTÓ: AFP / ANTHONY WALLACE

Az előkészületeket tehát elvégezték, ám nehézséget jelent, hogy a vírus éppen az influenzaszezon kellős közepén jelenhet meg. „A betegség tünetei gyakorlatilag megegyeznek az influenzáéval. Ez a vírus terjedését minden lehetséges erővel meggátolni igyekvők ellen dolgozik” – mutat rá lapunknak Szlávik János, az esetleges betegek ellátására kijelölt Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet főorvosa. Mint mondja, a tünetek jellemzően láz, száraz köhögés, fulladás és a tüdőgyulladás egyéb kórisméi. A koronavírussal fertőzött beteg fehérvérsejtszáma alacsony, a gyulladásos paraméterei viszont magasak – akárcsak az influenza esetében. Vagyis a vírus kizárólag laboratóriumi teszttel diagnosztizálható. A kórt nyálkahártyából vett mintából huszonnégy órán belül tudják azonosítani, a tesztek már Magyarországon is rendelkezésre állnak. Szlávik hozzáteszi, hogy súlyos esetben légszomj, légzési és veseelégtelenség is kínozza a beteget. „A halál általában ilyen súlyos kórkép esetén következik be, de ez a tüdőgyulladásos esetek két százalékánál, többnyire idős, beteg embereknél fordul elő” – emeli ki.

BÁRKI BEHURCOLHATJA A VÍRUST

Ellenünk dolgozik az is, hogy lappangási idő akár a két hetet is elérheti anélkül, hogy bármilyen tünetet produkálna a beteg, viszont a kór ez idő alatt is átadható. Ráadásul különösen nagy számú beteg vészeli át a betegséget enyhe tünetekkel – sőt még azok nélkül is, ami megint csak a terjedését segíti elő. Tovább nehezíti a helyzetet, hogy gyanús esetnek kizárólag azt tekintik, ha valaki járvány sújtotta területről lázzal vagy egyéb tünettel érkezik. „Még a Kínából jövőket is csak abban az esetben vizsgálják meg, ha lázuk van. Ez tehát azt jelenti, hogy gyakorlatilag bárki behurcolhatja a vírust Magyarországra” – hívja fel a figyelmet az infektológus. Amennyiben valakinél a koronavírust igazoló teszt pozitív lesz, a személyt izolálják, vagyis negatív nyomású kórteremben helyezik el.

Itthon folyamatos a szájmaszkok gyártása
Ez a cikk csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető. Ha van érvényes előfizetése, jelentkezzen be!

Bejelentkezés