Bősz Anett: A kulturális terület demokratizálására lenne szükség

2020. január 24. 11:38
A DK-s politikus szerint a kormány majdhogynem a „tilt, tűr és támogat” rendszere szerint finanszírozza a kultúrát.

Kimutatható, hogy 100 milliárd forintos nagyságrendű összeget költött a kormány arra a típusú kommunikációra amiben újra írt nagyon sok fogalmat a magyarok számára” – jelentette ki Bősz Anett az ATV Start című műsorában. A Demokratikus Koalícióba nem régiben átlépett országgyűlési képviselő szerint a kormány kommunikációja „magyart és magyart veszejtett össze” különböző szakpolitikai és világpolitikai kérdésekben.

Bősz Anett szerint a kormány a kultúrát tekintve olyan finanszírozási rendszert és szemléletet valósított meg, amiben önkényesen válogatnak, majdhogy nem a „három T” – tilt, tűr és támogat – szerint. Szöllősi Györgyi műsorvezető ezen a ponton rákérdezett, hogy a képviselő hallott e olyanról, hogy betiltottak bármilyen kulturális programot, vagy művelődési házak programjába szóltak bele?

A DK-s politikus erre úgy reagált, hogy szerinte magáért beszél, hogy például az alternatív színházak tekintetében hogyan viselkedik a kormány. Bősz úgy folytatta, hogy szerinte a kulturális terület „demokratizálására lenne szükség” és hagyni kellene az alulról jövő kezdeményezéseket kibontakozni.

A képviselő szerint a kultúra nem ott kezdődik, hogy választhatnak az alternatív színházak és a kőszínházak között az emberek, hanem ott kezdődik, hogy elérnek e egyáltalán egy időszaki kiállítást, vagy el tudnak e menni egy olyan múzeumba ami az egyik közeli városban van. A politikus úgy összegezte, hogy: nagyon sokféle feltétele van annak, hogy az emberek egy kulturális körforgásba betudjanak kapcsolódni.

 

Összesen 69 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A fogalmak újraírása tipikus liberális szokás, lásd: család, nemek, nemzet, satöbbi. Ugyanez igaz az emberek egymás ellen uszítására is.

Kultúrát pedig csak önkényesen - értsd: a saját értékrend priorizálásával - szokás támogatni. Nem emlékszem, hogy az "európai demokraták" kormányzása alatt Wass Albertet, Csurkát játszó színházak, Tormayt vagy Szabó Dezsőt publikáló kiadók, esetleg a Kormoránnak vagy az Ismerős Arcoknak koncertlehetőséget adó intézmények támogatása lett volna a fókuszban.

Pontosan. A színházak privatizálásával kellett volna kezdeni eleve, nem a bankokéval.

Ekkora karriert befutni ilyen kevés ésszel...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés