A gyöngyöspatai roma gyerekek érdekeit kell szem előtt tartani

2020. január 23. 16:06

EMMI
MTI OS
Ma már minden tankerületi központban antiszegregációs munkacsoport működik azért, hogy elősegítse az integrációs törekvéseket.

„Gyöngyöspatán a szegregáció a balliberális kormány idején, az önkormányzati iskolafenntartás időszakában alakult ki. 2010 után, amikor az állam átvette az iskolák fenntartását, többek között az esélyegyenlőség biztosítása érdekében, megszüntette ezt az állapotot az iskolában.

A korábbi szegregáció miatt indított és évek óta tartó perben a bíróság végül kimondta, hogy az államnak és az önkormányzatnak 100 millió forintos kártérítést kell fizetnie a roma családoknak. Mi nem vitatjuk, hogy kár érte a gyerekeket, a minisztérium álláspontja azonban az, hogy elsősorban a gyöngyöspatai roma gyerekek érdekeit kell szem előtt tartani: az oktatásban érte őket kár, ezért nem pénzzel, hanem oktatással, fejlesztésekkel, képzéssel, nyelvtanulással kell kárpótolni ezeket a gyerekeket. Ezzel tudunk segíteni nekik abban, hogy boldoguljanak az életben, hogy érettségit, szakmát szerezzenek, és akik tudnak, azok továbbtanuljanak. Így lesz ezeknek a gyerekeknek a jövőben munkájuk, jövedelmük, megélhetésük.  

Ma már minden tankerületi központban antiszegregációs munkacsoport működik azért, hogy elősegítse az integrációs törekvéseket. Kiemelt feladatként foglalkozunk a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű tanulók megsegítésével, integrációjával.”

Összesen 43 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Meg végre kell hajtani a bíróság döntését.
Legalábbis egy demokráciában ez a szokás...

Válaszok:
kalotaszeg | 2020. január 23. 20:03

A bíróság úgy döntött, hogy Gyöngyöspata önkormányzatának fizetni kell.
Gyöngyöspata önkormányzatának nincs pénze. Itt véget ér a sztori. Mint amikor a cigány, aki kárt okozott a gazdának, elcsípik, beperelik, elítélik pénzbírságra, kártérítésre – és nincs pénze. A gazda meg hoppon marad. Így áll az ügy.
Gyöngyöspatán kívül az ég világon senkit sem ítélt a bíróság arra, hogy fizessen.

Válaszok:
Gombóc XVI. Artúr | 2020. január 23. 20:24

Ez nem teljesen van így:
"Ma jár le a fizetési határidő, péntek délutánig kellene a Gyöngyöspatai Önkormányzatnak és a Hatvani Tankerületnek összesen 99 millió forint kártérítést fizetnie..."
Vagyis az állam is kötelezett.

A patai, a burai,....a ,...magyar gyerekek érdekeit kellene szem előtt tartani.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés