Széthulló birodalom

2020. január 21. 7:08

Bogár László
Magyar Hírlap
Az amerikai birodalom széthullása lassan mindenki számára egyre inkább evidenciává válik.

„A világ legnagyobb gazdaságában a születéskor várható élettartam már harmadik éve csökken, és e csökkenés leginkább a valaha legjobban irigyelt fehér középosztályt érinti.

Az amerikai birodalom széthullása lassan mindenki számára egyre inkább evidenciává válik. Ám ahogy más birodalmak esetén, itt sem tudja senki, hogy vajon miféle történelmi »forgatókönyv« szerint zajlik majd le ez a folyamat, igaz, a széthullás alapvető dimenzióinak elemzése kicsit talán közelebb vihet a lehetséges forgatókönyvek megsejtéséhez.
Talán legelőször azzal kellene szembesülni, hogy ez a szétesés egyszerre három különböző dimenzióban zajlik. Az első és leglátványosabb dimenzió, amelyben a világbirodalmi Amerika küzd, most már lényegében az egész világ ellen. A második, ahol a világbirodalmi Amerika harcol a saját talapzatát képező nemzetállam Amerikával szemben. És végül az az elhúzódó polgárháború, amelyet maga a nemzetállam Amerika vív önmagával szemben.

Ezek a háborús dimenziók persze csak analitikusan választhatók így szét egymástól, hisz a hétköznapok konfliktusörvényeiben kaotikusan keverednek egymással e komplex létháború különböző színterei. A leglátványosabb dimenzió tehát az a szint, ahol a birodalmi Amerika harcol azzal a világgal, amely fölött lassan csaknem száz éve uralkodik. A lényeg nem sokat változott az elmúlt néhány ezer év során, minden világbirodalom akkor bukik meg, amikor már nemcsak, hogy nem képes működtetni az általa fenntartott világrendet, hanem éppen ő maga idézi elő a »programozott káoszt«, így valójában folyamatos öngyilkosságot követ el.

Elitjének már nincsenek szellemi céljai, sem képessége, sem akarata arra, hogy az általuk még fennen hirdetett, de már rég kiüresedett értékeket fenntartsák, újraalkossák, minden tevékenységük csak a világ szimpla kifosztására irányul, létezésük egyre primitívebb parazitizmussá válik. A világ egyre kevésbé hajlandó „önként” megfinanszírozni a birodalom általi kifosztását és káoszba süllyesztését, a birodalom viszont egyre ingerültebben próbálja megtorolni ezt az »engedetlenséget«, s mindez elkerülhetetlenül vezet a permanens világháborús feszültséghez.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 174 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Az amerikai birodalom széthullása lassan mindenki számára egyre inkább evidenciává válik."

Számomra nem. Az evidencia, hogy bő 40 éves korukig a zöm eladósodik, ahogy maga a szövetségi állam is. Aztán próbálnak a zemberek kikecmeregni az adósságből meg öreg éveikről gondoskodni.

Két héttel a szerecsen elnök távozása után arra kérdésre mire a legbüszkébb 8 évi elnökségéből a harmadik budik bevezetését nevezte meg. Ha ezen a nyomvonalon haladnak, akkor negyedik, ötödik budi a haladás, a progresszió.

Legfelsőbb bíróságok kiáltják ki a buziházasságokat minden felhatalmazás, legimitáció nélkül, csak mert az alapító atyák kifelejtették a dicsőséges alkotmányból az evidenciát, hogy KÉT nem létezik és ivaros a szaporodás.

Bizánc szétesése jó ezer évig tartott. Az USA most hol tart?

Az orosz férfiak várható élettartama még mindig nem éri el a 65 évet, a kínaiaké meg kb. ugyanannyi, mint az amerikaiaké, ergó vakok közt a félszemű alapon még mindig jól állnak.

Ti nyelitek le, meg persze, az amerikai WASP-ok, akik ezt az országot létrehozták.
De már létrehozás pillanatában komoly bajok jelentkeztek.
Az egyik WASP, George Washington figyelmeztetett:
A fekete nemzetség... ( "Ez a fekete nemzetség törzse hatékonyabban működik ellenünk, mint az ellenség fegyverei. Százszor veszélyesebbek a szabadságunk számára, és a nagy ügyeinkre".
A fegyverkereskedőkről - és általában a kereskedők "törzséről" beszélt.

Mit gondolsz, kik voltak a fekete nemzetség - már akkor is?
Költői kérdés:
migráns ecuadori lovas pásztorok
migráns guatemalai marhapásztorok
sziu indiánok

Keleten kis zabálás, kis károkozás
USA - telhetetlen étvágy, katasztrófa

Olvassál Kassák Lajost, az érthető lesz még neked is.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés