A bűnözők visszaesése ellen kéne harcolni

2020. január 18. 10:09

Jámbor András
Mérce
A börtön célja nem csupán a büntetés, hanem az esély megadása is egy új életre.

„A kormány felfüggeszti azoknak a kártérítéseknek a kifizetését, amiket elítélteknek ítéltek meg bíróságok a magyarországi börtönkörülmények miatt, és az EU különböző szerveiben akarja megvitatni, járnak-e ezek a pénzek. A börtönbüntetés kapcsán, mármint amikor jogsértésért elítélnek embereket, most arról kell beszélnünk, hogy a kormány jogsértést követ el. De biztos, hogy ez a leglényegesebb kérdés az ügyben?

A kérdés szerintem inkább az, hogy mit akarunk kezdeni azokkal, akik megszegik a társadalmi szabályokat. Lehet azt üvölteni, hogy szenvedjenek, büntessük meg őket, és nem jár nekik semmi, és bizony jogos is ez az üvöltés. Hiszen bűnt követtek el a közösség különböző tagjai ellen.

De érdemes feltenni a kérdést, mi a célja a börtönöknek? Tényleg csak annyi, hogy kiéljük a bosszút? Nem lehetne ennél hasznosabb célt találni, amiből nyerhet is a közösség?

Az elmúlt évtizedekben konszenzus volt arról, hogy a börtön célja nem csupán a büntetés, hanem az esély megadása is egy új életre.

A börtönöknek célja kell, hogy legyen, hogy ne még rafkósabb bűnözőket, még veszélyesebb embereket termeljenek ki, hanem inkább segítsenek abban, hogy aki akar és tud, az megjavuljon.

Ez a konszenzus lényegében a liberális hegemóniával együtt felbomlott, ma már Magyarországon azon versenyeznek a pártok, ki tud keményebb fellépést ígérni a bűnözőkkel szemben. Pedig nem biztos, hogy ez a jó megoldás, és érdemes lenne a rendteremtés folytonos ígérete helyett azzal foglalkozni, hogy újra kialakuljon a bűnről folytatott diskurzusban egy konszenzus, amely a gőz kieresztésén és a bosszún túl is tud hasznot hajtani a közösségnek.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

 

Összesen 154 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Rengeg program és törekvés van arra, hogy "aki akar és tud, megjavuljon" (börtönmissziók, mesekörök, színjátszó körök, börtönpszichológusok stb. tevékenysége).

Nem a pénztől fognak megjavulni.

Mikyen emberek a baloldaliak,+ Jobbik?
LMBTQ-s, migrans, gonosztevo emberek erdekeben verodtek bandakba, naluk a normalis embereknek nem osztanak lapot, oszt' jo napot!
Hat akkor szavazzanak rajuk a fent nevezettek!

Igazad van. A kommunisták átnevelő táboraiban a várható élettartam pont annyi volt, hogy mire belepusztultak az átnevelésbe addigra átneveltek legyenek.

A cigányok közt az a példakép aki börtönviselt.

A mandiner miért nyújt publicitást ennek az uszító rohadéknak?

Az jó lenne, ha Jámbor bűnözőkkel harcolna!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés