Fenntartható lakáspolitikára van szükség

2020. január 13. 17:41

Matolcsy György
Növekedés.hu
Miért is ne vallhatnánk be, hogy a magyar gazdaságpolitika egyik gyenge pontja a lakáspolitika, ahol minden jószándék végül fordítva sül el: siker helyett kudarcot szül?

„A helyzet Budapesten a legrosszabb, de nagyvárosainkban sem sokkal jobb. Fővárosunk a 6. legdrágább az európai fővárosok között mind az ingatlanárak, mind a bérleti díjak terén. Budapesten a bécsi 22 %-hoz képest 80 %-os a lakástulajdonosi arány: ez a főváros versenyképessége szempontjából drámai torzulás.

A kudarc egyértelmű. Javaslom, nyeljünk egyet és kezeljük a lakáspolitikát az egyik legnagyobb tartalékként. Kell egy vízió, egy stratégia és egy fenntartható lakáspiacot eredményező kormányzati szervezet. Kormányzati és szakmai közmegegyezés kell a lakáspolitikáról, mert a 2020-es évtizedben minden csepp tartalékunkra szükség lesz a felzárkózási ütem tartásához: az évente legalább 2 százalékpontos közeledéshez az EU átlagos fejlettségéhez és életszínvonalához, tehát a fenntartható felzárkózási pályán maradáshoz.

Ausztriát csak úgy lehet utolérni, ha mindenben, ami alapkészség (a lakáshoz való hozzáférés ilyen) legalább olyan jók vagyunk, mint ők, miközben néhány új területen innovatívabbak, gyorsabbak és rugalmasabbak leszünk.

A megoldás közel van és egyszerű, mert

»A tűzgyújtáshoz csak két kovakőre van szükség.«

/Louisa May Alcott/”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 141 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Pár hete felvetettem: az állam építsen fiatal - dolgozó, felsőfokon tanuló - házasoknak szoc. bérlakásokat, 3 év munkaviszony, ill. évfolyam igazolása esetén, amit meghatározott ideig, míg nem jutnak saját tulajdonhoz, hasnálhatnának.
De, eközben, ez is lakásprobléma:
Hát persze hogy áramlopó, feketéző, nonstop tivornyázó c.-nycsürhe okozta az óbudai tüzet - egy magyar család vált földönfutóvá
A nincstelenné vált család több ismerőse osztotta meg (pl. itt és itt) közösségi oldalán a tűz okának történetét és a bajba jutottak segélykérését az édesanya tolmácsolásában: Sziasztok, tegnap este valószínűleg többen láttátok a tv-ben erről a tűzről a híradásokat. Az én családomnak a háza égett le.
Forrás: https://kuruc.info/r/2/207133/
Még ez is kapcsolatban van a "lakásokkal"...
Cigányasszonyok kényszersterilizálása ellen tüntetnek Miskolcon Kizárt, hogy igaz legyen, de rasszista-fasisztázásra jó lesz.
Forrás: https://kuruc.info/
Még ez is kapcsolatban van a lakásfoglalókkal:
A kapára nincs ráírva, hogy csak fehérek foghatják - a patai cigánymosdatók figyelmébe Százmillió forint. Még mit nem!
Forrás: https://kuruc.info/

Azt reméltem, hogy az eredeti cikk végén valami ötletet is ír Matolcsy, hogy hogyan lehet a tűzgyújtáshoz hasonló pofonegyszerű módon megoldani a problémát pár év alatt.

Jelentősen emelkedtek a fuvarköltségek az anyagárak és a bérek az építéskivitelezésben.
Az egyre szigorodó hőtechnikai előírások miatt is drágul a ház.
Hőszivattyús rendszerek, napelemek, kondenzációs kazánok.
Minőségi háromrétegű üvegezésű nyílászárók.
Ezek miatt lett 1 MFt/m2 az ár.

Sikerült akadályt emelni, hogy legyen mit átugrani.
A hatósági hőtechnikai előírások erőltetett üteműek.
Erőn felül megcéloztuk a nulla energia igényű épületeket.
A zöldség az drága dolog.

Már az első olvasatra sem értettem egyet Matolcsy megállapításaival, ezért megnéztem a statisztikát, továbbá figyelembe vettem az MNB évenkénti elemzését "lakáspiaci jelentés" c. elemzését.
Matolcsy nem veszi figyelembe az építési anyagok, a munkabér, szállítási költségek évenkénti árváltozását és ennek hatását a lakásárakra. Figyelmen kívül hagyja, hogy 2009-2009 években csökkentek az árak a pangó kereslet miatt.

Emlékezetem szerint az MNB egyik elemzésében azt írta; nagyságrendileg 35-40 ezer szakmunkás hiányzik az ágazatból, ám a probléma akkor sem oldódna meg, ha a jelenleg külföldön dolgozó építőipari munkavállalók hazajönnének. Számításaik szerint az ágazat munkaerő állománya ebben az esetben sem haladná meg a 2008-as válság előtti szintet.

Az állam részben forráshiány, részben uniós előírások miatt nem teheti meg, hogy állami építőipari, építőanyag előállító cégeket hozzon létre. Erre Magyarországon sincsenek tőkeerős befektetők.

Összegezve: Matolcsy elképzelése jó, de az összes körülményt figyelembe véve, ha sikerült volna államilag jobb feltételeket teremteni 2010-2014 időszakában, szerintem ez sem változtatna az árakon.

Végül kiderül, h. a nevetségessé tételére törekvő szívós, de színvonaltalan balos propaganda ellenére valóban Matolcsy Magyarország egyik legokosabb embere.

Ezt már akkor sejteni lehetett, mikor a Heti Válasz még jobbos orgánum volt és hetente megjelent közgazdasági fejtegetés, könyvszemle benne Matolcsytól.

A cigányság mentális és fizikai állapota, a drogellátott, bűnözéssel fertőzött, afrikai színvonalú telepek mellett a drámaian nehezedett otthonteremtés a legnagyobb probléma, Minden támogatást lenyel a mértéktelen önzés a már tulajdonosok, a kivitelezők részéről, ott, ahol VAN munkahely, infrastruktúra.
Reménytelen a helyzet, a telkek amellett lassan elfogytak.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés