Phenjan nem folytatja a tárgyalásokat, ha Washington nem egyezik bele a követeléseibe

2020. január 11. 15:49

Észak-Korea szombaton figyelmeztetett, hogy nem kezdi újra a tárgyalásokat atomprogramjáról az Egyesült Államokkal, ha Washington nem egyezik bele teljesen a követeléseibe.

Kim Ge Gvan, az észak-koreai külügyminisztérium tanácsadója, akit a KNCA hivatalos hírügynökség idézett, megerősítette, hogy Phenjan megkapta Donald Trump levelét, amelyben az amerikai elnök boldog születésnapot kívánt Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőnek. A tanácsadó azonnal figyelmeztetett, esztelen lenne remélni, hogy Phenjan csak azért folytatná a tárgyalásokat, mert „nem rosszak a személyes kapcsolatok” a két vezető között.

Az Egyesült Államoknak előbb „teljes beleegyezését” kell adnia a Phenjan által a két ország közötti korábbi tárgyalások során felvetett pontokra - tette hozzá a tanácsadó. A Kim és Trump között 2018 júniusa óta tartott három csúcstalálkozó ellenére – a legutóbbira 2019 februárjában került sor Hanoiban – zsákutcába jutottak a két ország között a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítéséről folytatott tárgyalások.

Az észak-koreai külügyi tanácsadó, aki szerint az Egyesült Államok „becsapta” Észak-Koreát

a 2018. évi szingapúri csúcstalálkozó óta az érintkezések folytatását illetően, és számukra elvesztegetett időnek nevezte az azóta eltelt másfél évet, kételkedett Washington kedvező válaszában, mondván: jól tudják, hogy az Egyesült Államok „nincs készen, és nem is áll módjában” ezt megtenni. „Jól tudjuk, milyen utat kell követnünk, és a saját utunkat fogjuk járni” – tette hozzá.

Kim Dzsong Un január 1-jén jelentette be, hogy feloldják a moratóriumot a kísérleti atomrobbantásokra és az interkontinentális ballisztikus rakétákkal folytatott kísérletekre, és „meghökkentő” lépést helyezett kilátásba az Egyesült Államokkal szemben. Kim Dzsong Un 2018-ban még úgy nyilatkozott, hogy Észak-Koreának a jövőben nem lesz szüksége kísérleti atomrobbantásokra és interkontinentális rakétákkal végzett kísérletekre.

Az elmúlt években Észak-Korea hat kísérleti atomrobbantást hajtott végre, és több olyan rakétát lőtt ki, amelyek képeset lettek volna elérni az Egyesült Államok teljes szárazföldi területét.

(MTI)

Összesen 11 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Trumpnak nincs tapasztalata: milyen az, kommunistával tárgyalni...
Most megtanulhatja...

Miért nem Kim Dzsong Unt teszik el láb alól az amerikaiak, drónnal, vagy valahogy máshogy? Csak még nagyobb igyekezettel fog mindenki atombombát fejleszteni, mivel látható, hogy azokkal nem baszakszik még az Usa sem, akiknek atomfegyverük van.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés