Ukrán miniszterelnök: Nem volt alapja az iráni repülési tilalomnak

2020. január 8. 19:37
Ukrajna szakértőket küld Iránba a katasztrófa kivizsgálására, Mike Pompeo pedig felajánlotta az USA „bárminemű” segítségét. Teherán továbbra sem hajlandó kiadni a lezuhant ukrán gép fekete dobozait.

Nem volt alapja annak, hogy megtiltsák a polgári légi járatok repülését Irán légterében, annak ellenére sem, hogy feszült a helyzet a térségben – jelentette ki Olekszij Honcsaruk ukrán miniszterelnök szerdai sajtótájékoztatóján, amelyet annak kapcsán tartott, hogy reggel Iránban lezuhant egy ukrán utasszállító, fedélzetén 176 személlyel. Az eddigi információk szerint a légi szerencsétlenségnek nincs túlélője. Vadim Prisztajko ukrán külügyminiszterre hivatkozva az ukrán sajtó azt közölte, hogy a tragédiában 167 utas és a gép 9 fős ukrán személyzete vesztette életét. Még két utas volt ukrán állampolgárságú, a többiek további hat ország állampolgárai: irániak (82), kanadaiak (63), svédek (10), britek (3), afgánok (4) és németek (3). Két regisztrált utas végül nem szállt fel a járatra, róluk semmilyen információt nem hoztak nyilvánosságra. Időközben a MAU ukrán légitársaság is közzétette angol nyelven a járat utasainak és személyzetének névsorát.

Az ukrán kormányfő közölte, hogy ukrán

szakértőket küldenek Iránba a repülőgép katasztrófájának felderítéséhez.

Öt szakértőt küld a polgári repülési baleseteket vizsgáló nemzeti iroda, kettőt az ukrán légi közlekedési hivatal és hármat a szerencsétlenséget szenvedett gép tulajdonosa, a MAU ukrán légitársaság. Az áldozatok között 26 volt kiskorú, körülük 13-an tízévesnél fiatalabbak.

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök részvétét fejezte ki az áldozatok családjainak, egyúttal átfogó vizsgálatot sürgetett a szerencsétlenség ügyében. A kormányfő hozzátette, hogy Ottawa felvette a kapcsolatot Kijevvel, „azért, hogy a kanadaiak válaszokat kaphassanak a kérdéseikre”.

A 2016-os népszámlálás szerint Kanada 38 millió lakosa közül mintegy 210 ezer iráni származású. Kanada és Irán közt nincs közvetlen légi összeköttetés, a kanadai iráni közösség tehát tranzitútvonalon – egyebek közt Kijeven keresztül – utazik egyik országból a másikba. Az ukrán járat népszerűségéhez az olcsó repülőjegyek is hozzájárultak. Az AP értesülései szerint az áldozatok között sok egyetemi tanár és diák van, akik az ünnepek utáni új szemeszterre indultak vissza Kanadába. A Trudeau által szorgalmazott vizsgálatot lassíthatja, hogy Kanadának 2012 óta nincs diplomáciai képviselete Iránban.

Teljeskörű együttműködésre szólított fel az ukrán légitársaság gépe katasztrófájának, illetve okainak kivizsgálásában Mike Pompeo amerikai külügyminiszter. Közleményében az amerikai diplomácia vezetője felajánlotta az Egyesült Államok segítségét is Ukrajnának. Mint fogalmazott:

Washington „kész bárminemű segítségre”.

Az első amerikai kommentárok szerint Pompeo felhívása egyfajta figyelmeztetés Teheránnak is. Az iráni fővárosban szerdán felszállás után balesetet szenvedett Boeing-gépet ugyanis, egyes – elsősorban egy jordániai lap információira hivatkozó – amerikai sajtójelentések szerint az iráni légvédelem lőtte le tévedésből. Az amerikaiak gyanakvását az is erősíti, hogy Teherán kijelentette: nem hajlandó kiadni a gép fekete dobozait.

Ukrajna teheráni nagykövetsége ugyanakkor azt közölte, hogy az előzetes információk szerint hajtóműhiba okozta a katasztrófát, és jelenleg kizárható, hogy terrorcselekmény vagy rakétatámadás történt. Az Ukrajinszka Pravda hírportál beszámolójában arról írt, hogy a tragédia előtt és után is zavartalanul szálltak fel-, illetve le a teheráni repülőtérről nemzetközi járatok, beleértve európai légitársaságok gépeit. Közben Vlagyimir Putyin orosz elnök táviratban fejezte ki részvétét Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek és Haszan Róháni iráni államfőnek az utasszállító gép lezuhanása miatt.

nyitókép: MTI/AP/Ibrahim Norúzi

(MTI)

Összesen 22 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Kíváncsi voltam, ki lehetett az a rengeteg kanadai, aki a gépen ült, megnéztem az utaslistát. Ahogy várható volt, mind iráni bevándorló lehett a nevük alapján. Ami azt is jelenti, hogy döntő részben irániak ültek a gépen.

Úgy tűnik, volt némi alapja, Zelenszkij koma, ezt elkúrtad.

Az hogy a malaj gep utan ujbol haborus zona fole kuldtok lelovetni egy gepet az egy dolog. De hogy ezekutan meg pofat nyitsz hogy alaptalanul volt zarva a legter (miutan maga a leloves bizonyitja leginkabb hogy nem) ahhoz mar hohol pofa kell

nem kell. már ott vannak. az összes vérgőzös, világuralmas, mohamedes idegbajukkal.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés