Johnson főembere Orbánt dicsérte, és rendkívüli brit-magyar viszonyt jósolt

2020. január 7. 10:48
A brit kormánfő egyik (volt?) főtanácsadója szerint az Egyesült Királyság speciális kapcsolatokat fog építeni Orbán Viktor kormányával a Brexit után – számolt be a Buzzfeed Tim Montgomerie decemberi kijelentésről. Az újságíróból lett tanácsadó a Danube Institute december 17-i konferenciáján megdicsérte Magyarországot azért is, mert előremutatóan gondolkodik a liberalizmus határairól.

A korábban újságíróként dolgozó Montgomerie – aki szerint Magyarországnak is ki kellene lépnie az EU-ból, és aki szeptemberben lett Johnson szociális igazságosságügyi tanácsadója – december 17-án, azaz szűk egy héttel az előrehozott brit választás után Budapesten, a Danube Institute rendezvényén úgy fogalmazott: szerinte Magyarországgal és a franciákkal lesz szoros kapcsolata Boris Johnsonnak és a brit kormánnyal. „Úgy gondolom, Boris Johnson komoly erőfeszítéseket fog tenni azért, hogy komoly bilaterális viszony legyen kulcsfontosságú európai országokkal. Szerintem a franciákkal lesz ilyen viszony, és a Budapesttel való viszony szintén jelentős lesz.”

A Buzzfeed szerint a londoni kormánnyal nem egyeztetett nyilatkozatban Montgomerie arról is beszélt, hogy Magyarországon és Budapesten jelen van az a fajta gondolkodás, ami a liberalizmus határait jelöli ki, és ehhez hasonlatos gondolkodás jeleit „az Egyesült Királyságban is fel lehet fedezni”. „Ezért is remélem, hogy különleges kapcsolat lesz Magyarországgal, több más ország között” – tette hozzá.

Felszólalásában arról is beszélt később: nem mindenben ért egyet a Fidesszel, és Orbán Viktorral, azonban a globalizmussal kapcsolatban egyet ért vele. „Nagyon fontos Orbán Viktornak és a Fidesznek az a felismerése, azaz hogy a nemzet igenis számít, és hogy a globalizmus gyakran veszélyes”. Egy másik kijelentésében elmondta, szerinte nem foglalkoznak eleget annak a kérdésnek a megválaszolásával, hogy miért választják meg Johnsont, Trumpot és Orbán. Szerinte a populizmus nem a „színpadon lévő” személyekről szól, hanem arról a kulturális-társadalmi változásról, aminek alapján az emberek meghatározzák magukat.

Állásába került a budapesti fellépés?

Úgy tűnik azonban, hogy Londonban nem feltétlenül örültek a főtanácsadó szavainak, a Buzzfeed ugyanis arról is írt, hogy egy névtelenséget kérő forrás szerint még mindig nem tért vissza a Downing Street 10 alá Montgomerie, sőt, még az is kérdéses, hogy folytathatja-e a munkáját. A Financial Times (előfizetéses) cikke alapján a 168 Óra kedden délelőtt azt írta: Boris Johnson miniszterelnök szóvivője közlése szerint Tim Montgomerie a választás után nem tért vissza a különleges tanácsadói szerepkörbe.

Minden különleges tanácsadónak tartania kell magát egy bizonyos magatartási előíráshoz. A választás alatt valamennyien lemondanak tisztségükről, és Tim Montgomerie nem tért vissza a választás után – fogalmazott egy kormányzati szóvivő a Buzzfeednek. Az FT írása ugyanakkor megjegyzi a 168 Óra szerint, hogy Johnson csapata nem zárta ki annak az eshetőségét, hogy Montgomerie ismét ellásson valamilyen tanácsadói feladatkört.

Nem tetszett a munkáspárti árnyékkormánynak sem

Montgomerie kijelentéseit az ellenzéki Munkáspárt elítélte – ezt is az FT írta. A 168 Óra cikkében az olvasható: Jon Trickett, a munkáspárti árnyékkormány kabinethivatali vezetője szerint a tanácsadó szavai „megvetést érdemelnek”. „Elfogadhatatlan a hízelgés az olyan kormánynak, amely antiszemita és iszlámgyűlölő retorikába süllyed, támadja a migránsokat és a menekülteket, aláássa az igazságszolgáltatás és a média függetlenségét” – idézi őt a 168 Óra az FT alapján.

A Buzzfeed szerint decemberben volt még egy érdekes, Magyaroszággal kapcsolatos kijelentése Montgomerie-nek: a Twitteren a karácsonyi időszakban ugyanis azt közölte, hogy „a magyarországi családpolitikát érdemes közelebbről tanulmányozni”.

(Mandiner)

Összesen 29 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A patrióták túlságosan őszinték, általában.
És ez egy eltorzított világban veszélyes tud lenni, elsősorban a torzmédia okán.
Az unpatrióták, ellenkezőleg, lételemük alapja az őszintétlenség, a hazudozó életmód.
Lásd: Momentum, DK, JObbik, MSZP, Párbeszéd, meg a többi

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés