Az érettségizetlen milliárdos

2020. január 2.
Oláh Dániel
Amerikai helyett ázsiai álom? Gurbaksh Chahal indiai–amerikai high-tech vállalkozó, a világ egyik leggazdagabb üzletembere az amerikai Szilícium-völgyben halmozta fel vagyonát, mégis úgy véli, hogy a jövő Kínáé.

Gurbaksh Chahal százezer dollárnyi összegeket szerzett a semmiből már tizennyolc éves kora előtt. Mint a Makronómnak állítja, ebben csupán az motiválta, hogy gondoskodjon a családjáról. „Kívülről, dollárban nézve nagy pénznek tűnik, amiért sok tizenhat éves gyerek megőrülne, de én sosem a pénzért tettem. Mindig a családom motivált, hogy gondoskodjak róluk, hogy mindent megtegyek értük, amire csak képes vagyok” – kezdi történetét.

E törekvésében annyira messzire ment, hogy tizennyolc éves korában úgy döntött, apjával ellentétben elhagyja a szakállt, és leveszi a turbánt. „Sokan mondják rám, hogy azért tettem, mert amerikaivá akartam válni. Pedig ma még inkább vallásos vagyok, mint akkor, a szikh vallást követem. Így döntöttem. Valaki ezt támadásként éli meg, mást nem érdekel, de valahol minden vallás kimondja, hogy ne ítéljünk meg másokat” – veti fel.

FOTÓ: CHARLEY GALLAY / GETTY IMAGES

Hogy ez mennyiben segítette az indiai fiút a dollármilliomossá válásban, nem tudni, ő mindenesetre más tényezőkben látja a siker titkát. Azt javasolja, tegyük le a gyors meggazdagodásról szóló könyveket, nem muszáj személyi trénerhez sem járnunk, sőt még az iskolapadba sem szükséges beülnünk – ő maga sem végezte el az iskoláit. „Mondok egy sokkal jobbat: válasszuk le magunkat az internetről! Két évtizedes karrierem során mindinkább tapasztaltam, hogy hihetetlen mértékűvé vált a zaj, amely a vállalkozókra zúdul. A zajban könnyű tévútra lépni és nem a megfelelő dolgot építeni. Az üzlet első szabálya mindig az volt, hogy pénzt kell csinálni. Könnyű elcsúszni és folyamatosan társadalmi, közösségi visszajelzéseket keresni akár a közösségi médiából. Sokan próbálnak hírnevet építeni, igyekeznek fontossá válni. Pedig építhetnének céget is. Ezért kell visszatérni az alapokhoz, kizárni a zajt, és arra a valamire fókuszálni az első naptól kezdve, ami a termékünk, ami értéket teremt” – magyarázza.

SIKER AZ, AMI A SZÜLEINKET BÜSZKÉVÉ TESZI

Adódik a kérdés, hogy mit jelent Chahalnak a siker, és ha nem hírnévben, akkor vajon pénzben méri-e. Elárulja, hogy semmiképpen, mert „a siker egy életfolyamat eredménye. Siker az, ami a szüleinket büszkévé teszi. Ezért sem célról van szó, hanem folyamatról. A pénz jön és megy, de ez a cél és törekvés sosem hagyhat alább” – fogalmaz. A siker állapotának eléréséhez, úgy véli, nem elég a kiváló ötlet, mert az ötlet csak egy álom, a végrehajtás pedig a munka. „A stressz, az áldozat, a kemény munka, a fegyelem az, amiről ritkábban beszélnek az emberek. Ez pedig a végrehajtásról szól, enélkül csak az ötletet, az álmot fogjuk kergetni. Kilencvenkilenc százalék a megvalósítás, egy százalék az ötlet.”

Ez a cikk csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető. Ha van érvényes előfizetése, jelentkezzen be!

Bejelentkezés