Hit és értelem

2019. december 19.

Csák János
Ha a tetteinkkel nem az emberi jók előmozdítására törekszünk, az végső soron az emberi lét aláásását jelenti.

A hit és az értelem emberi jellemzők. Szemben a hajszínnel, nem esetleges és cserélgethető külsőségek. A hitünkre és az értelmünkre támaszkodva vagyunk képesek értelmezni a világot és az emberi jókat. Ha a tetteinkkel nem az emberi jók előmozdítására törekszünk, az végső soron az emberi lét aláásását jelenti. Ki akarna élni egy gonosz és rossz, értelmetlen és kiszámíthatatlan világban?

Nicolás Gómez Dávila úgy vélte, a modernitás embere tagadja e logikus gondolatmenetet, s ezzel meg is kezdődött az emberiség felszámolása. Dávila zsidó-keresztény hitvallása szerint „a modern világ maga a bűnhődés” a hit és az értelem kettéhasításáért: „Nem értem, hogyan tántoríthat el valakit az értelem a katolicizmustól; ha engem valami megállítana a küszöbén, akkor racionalizmusa és az értelembe vetett túlzott bizalma.”

Az Isten itt állt a hátam mögött s én megkerültem érte a világot Négykézláb másztam. Álló Istenem lenézett rám és nem emelt föl engem. Ez a szabadság adta értenem, hogy lesz még erő, lábra állni, bennem.
Ez a cikk csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető. Ha van érvényes előfizetése, jelentkezzen be!

Bejelentkezés

Ajánljuk még a témában