Nőszervezetek: sehol ne játsszanak Gothár-rendezést

2019. december 4. 14:12
Ma Magyarországon egyetlen nőnek sem szabad átélnie olyan zaklatást, amely a hírek szerint ebben a színházban megtörtént – jelentette ki Szőnyi Kinga.

Minden színház vegye le a műsoráról Gothár Péter rendezéseit addig, amíg nem történik meg a rendező zaklatási ügyének alapos kivizsgálása – közölték nőszervezetek képviselői szerdán Budapesten, bejelentve: az ügy érdekében online petíció is indul.

Ma Magyarországon egyetlen nőnek sem szabad átélnie olyan zaklatást, amely a hírek szerint ebben a színházban megtörtént – mondta el a budapesti Katona József Színház előtt a Magyar Asszonyok Érdekszövetségének elnöke. Szőnyi Kinga kiemelte, hogy Gothár Péter a Színház- és Filmművészeti Egyetemen a jövő generációit is tanítja, ezért most számos szülő fél elengedni gyermekeit az egyetem falai közé. A magyar színművészet nem veszítheti el azokat a tehetséges lányokat, fiúkat, akik nem akarnak ilyen közegben tanulni – jegyezte meg.

Szőnyi Kinga emlékeztetett arra, hogy 1956-ban ezen a napon az asszonyok néma tüntetéssel álltak ki a Vörösmarty téren egy elnyomó diktatúra ellen; jelmondatuk az volt: „A nők ereje legyőzi még a fegyvereket is!”. Megengedhetetlenek a Katonában történt atrocitások és hogy ezekről mit sem tudni, valamint az is, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem saját maga akarta vizsgálni Gothár Péter oktatói tevékenységét – jegyezte meg az érdekszövetség elnöke. Szőnyi Kinga elmondta, amennyiben a jövőben hasonló eset történik, ugyanígy fellépnek majd.

Király Nóra, a Mindennapok Női Szemmel Egyesület alapítója közölte: az egyesület szerdán online petíciót indít a www.noiszem.hu honlapon, azt kérve, hogy sehol ne játsszák Gothár Péter rendezéseit. A figyelemfelkeltő akcióra azért van szükség, hogy minél több emberhez eljusson ennek az esetnek a híre – fűzte hozzá. Király Nóra hangsúlyozta: szeretnék, hogy ne maradjon következmények nélkül ez az ügy és ezzel talán másokat is megmenthetnek a zaklatástól.

Mint emlékeztetett, Máté Gábor, a Katona József Színház igazgatója elismerte, hogy már egy éve tud a zaklatásról, de a jelek szerint erről az egyetemet nem értesítette, noha tanít ott. Egy jóérzésű, felelős vezetőnek ez kötelessége lett volna – vélekedett Király Nóra.

(MTI)

Összesen 51 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A Katona igazgatója miért igazgató még ha tudott az egészről?

Nem tudjuk, hogy mi történt. Pletykára meghurcolni embereket?

Elegem van a metoo-ból. Aki disznóságot csinál, rúgják ki, ha olyant csukják börtönbe. De divatot csinálni emberek meghurcolásából?

Ez egy nagyon jó írás szerintem a témában:

https://888.hu/piszkostizenket..

A Vígszínház is játszotta és még ma is játssza, Marton László Pál utcai fiúk c. darabját. És jól is teszi.
Később is rendezhetett, mert lehetőséget kapott a keresztény Oberfrank Páltól, hogy dolgozzon a Veszprémi Petőfi Színházban.

Mióta színházigazgató, Alföldi?

Amikor a botrány kitört, már nem volt Alföldi színházigazgató.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés