Nőszervezetek: sehol ne játsszanak Gothár-rendezést

2019. december 04. 14:12

Ma Magyarországon egyetlen nőnek sem szabad átélnie olyan zaklatást, amely a hírek szerint ebben a színházban megtörtént – jelentette ki Szőnyi Kinga.

2019. december 04. 14:12

Minden színház vegye le a műsoráról Gothár Péter rendezéseit addig, amíg nem történik meg a rendező zaklatási ügyének alapos kivizsgálása – közölték nőszervezetek képviselői szerdán Budapesten, bejelentve: az ügy érdekében online petíció is indul.

Ma Magyarországon egyetlen nőnek sem szabad átélnie olyan zaklatást, amely a hírek szerint ebben a színházban megtörtént – mondta el a budapesti Katona József Színház előtt a Magyar Asszonyok Érdekszövetségének elnöke. Szőnyi Kinga kiemelte, hogy Gothár Péter a Színház- és Filmművészeti Egyetemen a jövő generációit is tanítja, ezért most számos szülő fél elengedni gyermekeit az egyetem falai közé. A magyar színművészet nem veszítheti el azokat a tehetséges lányokat, fiúkat, akik nem akarnak ilyen közegben tanulni – jegyezte meg.

Szőnyi Kinga emlékeztetett arra, hogy 1956-ban ezen a napon az asszonyok néma tüntetéssel álltak ki a Vörösmarty téren egy elnyomó diktatúra ellen; jelmondatuk az volt: „A nők ereje legyőzi még a fegyvereket is!”. Megengedhetetlenek a Katonában történt atrocitások és hogy ezekről mit sem tudni, valamint az is, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem saját maga akarta vizsgálni Gothár Péter oktatói tevékenységét – jegyezte meg az érdekszövetség elnöke. Szőnyi Kinga elmondta, amennyiben a jövőben hasonló eset történik, ugyanígy fellépnek majd.

Király Nóra, a Mindennapok Női Szemmel Egyesület alapítója közölte: az egyesület szerdán online petíciót indít a www.noiszem.hu honlapon, azt kérve, hogy sehol ne játsszák Gothár Péter rendezéseit. A figyelemfelkeltő akcióra azért van szükség, hogy minél több emberhez eljusson ennek az esetnek a híre – fűzte hozzá. Király Nóra hangsúlyozta: szeretnék, hogy ne maradjon következmények nélkül ez az ügy és ezzel talán másokat is megmenthetnek a zaklatástól.

Mint emlékeztetett, Máté Gábor, a Katona József Színház igazgatója elismerte, hogy már egy éve tud a zaklatásról, de a jelek szerint erről az egyetemet nem értesítette, noha tanít ott. Egy jóérzésű, felelős vezetőnek ez kötelessége lett volna – vélekedett Király Nóra.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 68 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tevevanegypupu
2019. december 05. 19:59
Ascher is megéri a pénzét..a Színművészeti sumákol..és eszük ágában sincs eljárást indítani. Ehhez vajon mit szólnak azok a nők, akiket zaklattak?
gyaloggos
2019. december 05. 17:27
NEM LENNE szabad! "Ma Magyarországon egyetlen nőnek sem szabad átélnie olyan zaklatást, amely a hírek szerint ebben a színházban megtörtént – jelentette ki Szőnyi Kinga." S REMÉLHETŐLEG inkább előbb, mint utóbb tényleg megelőzhetőek lesznek az efféle esetek! EHHEZ valóban a hölgyek kellenek, s nem szabad szó nélkül hagyni a zaklatásokat! VAN persze egy másik oldala ennek az éremnek is: VISSZAÉLÉSEK, rágalmazások is előfordulhatnak!
12345
2019. december 05. 13:17
Vizsgálják ki, hogy mi történt a valóságban, aztán ha van bűnös kapja meg a méltó büntetését, majd az élet menjen tovább. Azt se tudjuk mi történt... Mi az hogy zaklatás? Egy nőnek az mondta, hogy szépek a szemei? Vagy erőszakkal lekötözött egy nőt és megerőszakolta? Azért nem mindegy..
tóth mária
2019. december 05. 12:08
Máté Gábort már régen ki kellett volna rúgni, magától nem fog elmenni.Hitvány alak!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik