Iránról tárgyalt Pompeo és Netanjahu

2019. december 4. 22:01

Iránról és más, Izrael biztonságával összefüggő kérdésekről tárgyalt Mike Pompeo amerikai külügyminiszter és Benjámin Netanjahu ügyvezető izraeli miniszterelnök szerda este Lisszabonban.

Pompeo Twitter-üzenetében újabb „termékeny találkozóként” jellemezte portugáliai  eszmecseréjüket. „A többi között megvitattuk az Irán  destabilizáló befolyása ellen irányuló erőfeszítéseket, a gazdasági együttműködés fontosságát a regionális partnerekkel és más olyan kérdéseket, amelyek Izrael biztonságával kapcsolatosak” – írta mikroblogján az amerikai tárcavezető.

Netanjahu hivatala a találkozó előtt közölte, hogy a megbeszélések napirendjén lesz egy közös védelmi szövetség megvitatása, valamint a Jordán-völgyének – az  izraeli kormányfő által szorgalmazott – annektálása, illetve ennek esetleges elismerése Washington által. Erről egyelőre azonban nem kerültek nyilvánosságra részletek.

Izraelnek továbbra sincs új kormánya, miután Netanjahu eddig két alkalommal is kudarcot vallott a kormányalakítással, így jelenleg ügyvezető miniszterelnökként viszi az államügyeket. Az izraeli parlamentnek még a jövő héten van ideje arra, hogy elkerülje az újabb választásokat. Az idén eddig két alkalommal tartottak parlamenti választást Izraelben.

Aviháj Mandelblitt izraeli főügyész hétfőn átadta a Benjámin Netanjahu elleni vádiratot Juli Edelsteinnek, a törvényhozás elnökének. Az ügyvezető miniszterelnököt vesztegetéssel, csalással és hivatali visszaéléssel és sikkasztással vádolják. „Úgy tűnik az izraeli kormányfő Portugáliában akarja újraindítani választási kampányát az amerikai külügyminiszter jóváhagyásával” – kommentálta a találkozót az Observador című portugál lap.

(MTI)

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés