Magyar Érdemrend középkeresztje kitüntetést kapott Sir Roger Scruton

2019. december 3. 16:34
Sir Roger Scruton előre látta az illegális migráció veszélyeit és megvédte Magyarországot az igazságtalan bírálóktól – jelentette ki Orbán Viktor.

Sir Rogert – a Brit Akadémia és a Királyi Irodalmi Társaság tagját, a Buckingham Egyetem és az Oxfordi Egyetem vendégprofesszorát – a Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal polgári tagozata kitüntetésben részesítette Áder János köztársasági elnök. A kitüntetést Orbán Viktor miniszterelnök adta át kedden a londoni magyar nagykövetségen. A kormányfő, aki a NATO alapításának 70. évfordulójára összehívott vezetői találkozóra érkezett Londonba, a kitüntetéshez fűzött méltatásában kiemelte: eddig Sir Roger tüntette ki Magyarországot barátságával, ám most Magyarország tüntetheti ki őt a magyar nép nevében.

Szeretett professzorunktól megtanulhattuk: a konzervativizmus minden, csak nem ideológia, sőt valójában az ideológia ellentettje” – fogalmazott a miniszterelnök. A konzervativizmus alapvetően egy elmélet, de éppen arra tanít, hogy a világot nem lehet elméletekkel megmagyarázni, és arra, hogy a gyakorlat sokkal fontosabb az elvont ideáknál – tette hozzá. Orbán Viktor szerint Sir Roger Scruton is a gyakorlat embere. Azokban az időkben, amikor a Szovjetunió még létezett, ő nem csupán filozófiai alapon állt szemben a kommunizmussal, hanem az antikommunista erők lelkes és aktív szövetségese volt Közép- és Kelet-Európában, és olyan sok módon segített bennünket, hogy fel sem tudjuk sorolni – mondta a miniszterelnök.

Hozzátette: Scruton professzor mindig is a realitás és az igazság oldalán állt, és már akkor is segítette a kommunizmus elleni küzdelmet, amikor a szovjetek még megszállás alatt tartották Közép- és Kelet-Európát. Ugyanakkor nem támogatta elvakult módon a nyílt társadalmak ideáját sem, mivel látta ennek hibáit és felhívta a figyelmet veszélyeire. Emellett előre meglátta az illegális migráció jelentette fenyegetést és Magyarország védelmére kelt igazságtalan bírálóval szemben – hangsúlyozta Orbán Viktor.

A miniszterelnök kijelentette: Sir Roger a szabadságszerető magyarok hű barátja volt és ma is az, és tudja, hogy a szabadság a nemzetállamokra és a keresztény civilizációra épül. Válaszában Scruton professzor kiemelte: Magyarország példát mutatott azzal, hogy olyan időkben is megőrizte értékes önazonosságát, amikor mindenhol máshol a globális egyformaság elfogadására, a nemzeti különbözőségek felszámolására irányuló nyomás érzékelhető. Hozzátette: amennyiben a kitüntetés annak a közösen vallott felfogásnak az elismerése, hogy az európai politika építőköve és alapja a nemzetállam, akkor számára ez nagyon értékes elismerés.

(MTI)

Összesen 155 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Gratulálok és jobbulást.

Nem elég, hogy apád megkapta
a Munkás-Paraszt Hatalomért Emlékérmet?

Az izmusok a szellemileg restek mankói.

Érdemes belenézni az ARD, ZDF Magyarisztánról szóló híreibe riportjaiba és főleg 'dokumentfilmjeibe'! Masirozás, gárdaavatás, de nem Szaszi, Zázri, Dobrev, Klein a vágókép. Hanem OV mondjuk március 15-én ugyanazon a téren a honvédzászlókkal.

Angol ismerőseim, igaz szelíden, de mindig elmondják, hogy a magyar nem egy művelt, intelligens, angol eleganciájú nép. Még jó, hogy nem tudnak magyarul, s így nem tudják igazolásképpen elolvasni az itteni "kedves" kommenteket.

Ha Medgyessy kaphatott Francia Becsületrendet - a képem szakadt le - Sir Roger többszörösen megérdemli ezt az elismerést.

No de ugorjunk a veszélyekre. Miniszterelnök Úr! Kérdezem, hogy a vezéri sátorban vannak-e olyan tábornokai, akik analizálják az itáliai folyamatokat, stílszerűen hadszínteret, konkrétan a politikai elit és a velük szemben szerveződő civil társadalmi mozgásokat. Még konkrétabban, a szardínia Mozgalmat.

A magyar média is beszámolt e Mozgalom Bolognaban tartott rendezvényéről, amikor megtöltöttek egy ottani teret. Akkor Salvini ellen tüntettek, aki választási kampányrendezvényre érkezett a városba. A Mozgalom fantasztikus sebességgel izmosodott, az egész országban tartottak megmozdulásokat, december 15-én Rómában, Berlinben, Párizsban, Madridban, Amszterdamban és más európai és azon túli nagyvárosokban vonulnak a terekre.

Bologna még a Lega-Salvini ellenes nyitány része volt, de mivé lett néhány hét alatt a négy fiatal bolognai szervező jóvoltából, akik egyike az USA-ban is tanult mozgalmár.

Tízezreket vittek, s visznek az utcára Olaszországban, s megjelentek az európai politikai térben is, lásd az említett rendezvényeket.

Mi a politikai hitvallásuk:

- nincs bizalom a pártszékházakban élő politikusok, pártok irányában
- az állampolgárok többsége marginalizált a politikai döntéseket illetően, különösen a 30/40-es korosztály érzi magát kizárva, illetve bezárva egy kulturális-politikai ketrecbe
- a politikai osztály a gyűlölet- és félelem keltésből, a személyes nehézségekből profitál, s elveszik az üres kommunikációs óceánban
- a mi és ők között mély barázda húzódik
- az állampolgároknak kell a kezükbe venni a kollektív ellenőrzést
- mosolyt a gyűlöletkeltéssel, megfélemlítéssel, mérgező narratívákkal szemben
- azért kellenek a politikusok, pártok, de kell melléjük a nép
- a politikusok hallgassák meg a tereket, érzéseiket, s a tereken keressék a megoldásokat

Elemzők szerint az olasz baloldal képtelen megszólítani a fiatalokat, a civilnek indult, de kormányon intézményesült, választóit az úton hagyott Öt Csillag Mozgalom csalódott híveit, gyakorlatilag üresen maradt egy politikai tér a politikusokban, politikában csalódott fiatalok, középkorosztály számára.

Leonardo Bianchi a négy főszervezővel készített interjúban feltette a kérdést, hogy ki fizeti Őket? Erre nem kapott választ.

A szardínia Mozgalom globalizáció, benne migráció párti, a teljes befogadás híve, , s elutasítja a nemzetállami gondolatokat, tagadja a szuverenitást.

Miniszterelnök Úr! Ez a mozgalom nem fog megállni a határoknál, felmérték már, hogy ez mit jelent? S mit gondol arról, hogy a fiatalok, a középkorosztály körében tömeges az igény arra, hogy a politikusok, kormányok meghallgassák a tereken megjelent emberek véleményét, érzéseit? Úgy gondolja, hogy a Fidesz e téren jól teljesít, elébe megy a trendeknek? Hamarosan kiderülhet.....

Válaszok:
Berecskereki | 2019. december 4. 8:29

Titeket nyilván nem bíráltak.

"Angol ismerőseim, igaz szelíden, de mindig elmondják, hogy a magyar nem egy művelt, intelligens, angol eleganciájú nép. Még jó, hogy nem tudnak magyarul, s így nem tudják igazolásképpen elolvasni az itteni "kedves" kommenteket."

A volt angol ügyfeleim és angliai levelezőtársaim ennek az ellenkezőjét mondják. Ha megnézed az angliai lapokat ott is szép számmal található hasonló hozzászólások.

Egyébként a most felvázolt témát már egyszer elsütötted - https://mandiner.hu/cikk/20191.. - amely szerintem nem elemzés, hanem okoskodás.

Válaszok:
Türelem | 2019. december 4. 10:01
Kvasztics Fedor | 2019. december 4. 10:23

Szóval rajtad kívül mindenki csak okoskodik, elsősorban ilyen katonákra van szüksége a NER-nek, mint Te. De azért én a csatában nem szeretnélek a hátam mögött tudni.......butuska.

Válaszok:
Berecskereki | 2019. december 4. 10:58

Elolvastam Türelem írását. Nem üres okoskodás, választ váró kérdéseket tesz fel. Ezek a kérdések nem most váltak aktuálissá.

Válaszok:
Berecskereki | 2019. december 4. 11:01

Most nincs időm és türelmem sem, hogy vitába bocsátkozzak. Leírtam a véleményem, igaz sarkosan és általánosságban. Nem tudom, hogy a NER-nek milyen katonákra van szüksége és nem is érdekel.
Amennyiben veled együtt mennék csatába nem szeretnék sem mögötted, sem előtted lenni, csak melletted.
Több, mint 50 éves tapasztalattal rendelkezve butuska lennék?

"Nem üres okoskodás, választ váró kérdéseket tesz fel."

Ha én kérdéseket teszek fel, arra tudok válaszolni. Ez azonban hiányzik.
A másik több témát kever össze és úgy kell kibogozni, hogy melyik mivel kapcsolatos az írásában.
Végezetül a racionális következtetést hiányolom.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés