Katolikus fundamentalizmus nincs

2019. november 29. 21:13

Megadja Gábor
Facebook
Gyurcsányné meghirdette a klerikális reakció elleni küzdelmet.

„Majd elfelejtettem!
Gyurcsányné – talán a családi hagyományt követve – meghirdette (hallgatóság és közönség nélkül) a klerikális reakció elleni küzdelmet. Ez rendben is van. Csakhogy pont annyira érti a vallásokat, mint becses férje, aki ugye többször is bérmálkozott, egyedül a világon.
Tehát: katolikus fundamentalizmus (sajnos, nem sajnos) _nincs_ . Per definitionem nem lehet fundamentalista a katolikus, és a fundamentalisták többnyire épp azért bírálják őket, mert nem fundamentalisták.
Keresztény fundamentalisták tehát akadhatnak, de azok pont nem katolikusok. Meg van még sokféle fundamentalizmus, például emberjogi is, van is egy lapjuk, aminek a címe – tádám! –: Fundamentum.
Persze, tudom én, sokat ne várjunk. Azért remélem, nem kezdenek tüstént papgyilkolászásba, mint a »régi szép időkben«, ahová visszavágynak.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 161 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Történelemben és pénzügytanban verhetetlen vagy.

De ez a határozott gyerek és egyházellenesség sok. Egy jó lelkész áldás a közösségének, ma is. A gyerekeknek sem árt, ha az őseik hitében nőnek fel, valamennyire.

Az egészséges gyermek meg sokak számára a legnagyobb öröm, amit az élet adhat. A Karácsony akár lehetne ennek a misztériumnak az ünnepe is.

Mondd meg, mit hirdettek meg!

Ávós Klára templomot is gyújtogatna - ha tehetné.

Azért nincs katolikus fundamentalizmus, mert ez egy liberális kivetítés, egy fából-vaskarika szóösszetétel. A liberális szótárban a fundamentalizmus az, ha egy hívő meg-nem-alkuvó módon képviseli a hitét. Katolikus megfogalmazásban viszont itt arról van szó, hogy egy valódi hívő keresztény nem is tehet mást, mint hogy teljes szeretettel tanúsítja az Úr Jézus Krisztust.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés