Izrael válaszolt a keddi rakétatámadásra: damaszkuszi célpontokat támadtak

2019. november 20. 7:54
Húsz iráni és szíriai katonai célpontot támadtak izraeli gépek, Netanjahu szerint választ adva a kedd hajnali rakétatámadásra.

Ellenséges célpontokra lőtt szerdára virradóan a szíriai légvédelem Damaszkusz felett - jelentette az állami sajtó. Izrael később közölte, hogy az ő légiereje támadott.  A SANA hivatalos szíriai hírügynökség szerint több támadó rakétát megsemmisítettek. Az AFP hírügynökség damaszkuszi tudósítója robbanásokat hallott, de részletekkel nem tudott szolgálni. Később kiderült: legkevesebb 11 ember meghalt, köztük hét külföldi, feltehetően iráni harcos is a légicsapásokban a nagy-britanniai székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja szerint.

Az izraeli védelmi erők közölték, hogy harci gépeik több tucat iráni és szíriai célpontot támadtak a keddi szíriai rakétatámadás megtorlásaként. Ezeket hajnali 1 óra 15 perckor hajtotta végre az izraeli hadsereg mintegy húsz célpont ellen. A katonaság arról számolt be, hogy az iráni Forradalmi Gárda különleges erőinek föld-levegő rakétáit, támaszpontjait és fegyverraktárait támadták, és miután a szíriai légvédelem működésbe lépett, szíriai légvédelmi egységeket is megsemmisítettek.

„Megváltoztatjuk az eddigi aszimmetrikus egyenletet, melyben az irániak védettek voltak” – közölte egy katonai illetékes a Jediót Ahronót című lap honlapjával, a ynettel. A hadsereg szerint kedden Irán nyitott tüzet Szíriából Izraelre, és ez világos bizonyítéka annak, hogy az iszlám köztársaság milyen stabil pozíciókat épített ki magának Szíriában, ami veszélyt jelent Izraelre és a térség stabilitására. Kedden Izrael négy rakétát lőtt le a Golán-fennsík térségében.

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő pedig szerda reggel kijelentette, hogy Izrael továbbra is agresszívan meg fogja védeni saját magát. „Aki árt nekünk, annak ártani fogunk” – szögezte le a miniszterelnök, hozzátéve, hogy aki nappal tüzet nyit Izraelre, az éjszakánként nem aludhat nyugodtan. „Üzenetünk világos Irán vezetői számára; nincsenek biztonságban. Bárhová nyújtják is ki a csápjaikat, mi le fogjuk nyesegetni őket” – magyarázta Netanjahu. Korábban kijelentette: „Már korábban is világossá tettem, hogy aki kárt okoz nekünk, annak kárt okozunk. Ezt tettük most az iráni al-Kudsz brigáddal és a szíriai katonai célpontokkal is, miután előző nap rakétákkal támadták Izraelt"

Izrael nem támadta a Szíriába telepített Sz-300-as orosz légvédelmi rendszert – közölte az izraeli hadsereg.

A hírügynökségek emlékeztetnek arra, hogy az izraeli légvédelem kedd hajnalban elfogott négy rakétát, amelyet Szíriából indítottak el az ország felé. Szíriai források beszámolói szerint pedig ezt követően négy robbanás történt a damaszkuszi repülőtérnél. Hedi Silberman katonai szóvivő szerda reggel közölte, hogy a hadsereg felkészült minden eshetőségre, ideértve Irán esetleges válaszcsapását is. Mindazonáltal Szíriát tekintik felelősnek Irán ottani katonai jelenlétéért.

(MTI)
 

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés