Orbán: Törökország nélkül nem lehet megállítani a migránsáradatot

2019. november 8. 8:59
A miniszterelnök szerint fontos, hogy Erdogan ne Európa, hanem Szíria felé nyissa a kapukat.

Az ellenzék tudatlanságból és nem rossz indulatból kritizálja a török elnök látogatását – fogalmazott Orbán Viktor a Kossuth Rádiónak adott péntek reggeli interjújában. A kormányfő hozzátette, hogy szerinte a Moszkva-Berlin-Ankara háromszög realitásaihoz igazodva kell Magyarországnak megtalálnia a külpolitikai és gazdasági számításait.

A magyar kormányoknak az az érdekük, hogy ez a három nagyhatalom érdekelt legyen a magyarok sikerében. Meg kell találni a kölcsönös tisztelet alapján a kölcsönös érdekeket, és jobb olyan államközi viszonyokat kialakítani, hogy mindkét fél úgy érezze, a másik nem fenyegeti az ő biztonságát – tette hozzá. Ezen háromszög biztonságpolitikai realitásait is figyelembe véve tud érvényesülni Magyarország is – jelentette ki a miniszterelnök, hozzátéve, hogy az együttműködés Németországgal és Törökországgal könnyebben megy, mert ők is a NATO tagjai, de Oroszországgal is megvalósítható, hiszen a történelmi tapasztalat azt mutatja, hogy nem jó, ha ellentétes oldalon keveredik a két ország katonai akcióba.

Mi is vettünk részt egyébként Németországgal közösen olyan katonai akcióban, amelyben az oroszok területére beléptek” – utalt a II. világháborúban a Szovjetunió megtámadására a kormányfő. 

A kormányfő arról is beszélt: a bevándorláspárti erőknek érdekük, hogy eltávolítsák Erdogan elnököt a székéből, mert ha Törökországban nincs erő, egyensúly, biztonság, kiszámíthatóság, rend, akkor nem fogják megállítani a migránsokat, és megvalósul „a bevándorláspárti erők álma”, milliós tömegben érkeznek majd migránsok Európába. Soros György ezt meg is írta a „híres tervében”, amely szerint évi egymillió migránsra van szüksége Európának – tette hozzá.

Amíg azonban Erdogan Törökország elnöke, és Európa meg tud vele egyezni, ő pedig így nem Európa, hanem Szíria felé nyitja a kapukat a migránsok előtt, addig „mi biztonságban vagyunk” – hangsúlyozta Orbán Viktor. A kurdok ügyében megjegyezte: Magyarország jelentős pénzügyi, katonai támogatást nyújt az Irakban élő kurdoknak.

Úgy értékelt: a magyar közvélemény inkább támogatja a nemzeti alapú külpolitikát, amely úgy szól, „merjünk magyarok lenni”, a magyar érdekek szerint kell eljárni. A korábbi, kisebbrendűségre épülő külpolitikával szemben a mostani sokkal inkább összhangban van a magyarok ösztönvilágával – fogalmazott. Egyúttal megköszönte a budapestieknek, hogy tudomásul vették a „diplomáciai nagyüzemmel” járó kényelmetlenségeket.

A kárpátaljai magyarokról szólva a kormányfő kijelentette: egy olyan magára hagyott, nehéz helyzetben lévő népcsoportról van szó, amely joggal tart igényt a mindenkori magyar kormány támogatására. Megjegyezte: Ukrajna aláírt a NATO-val egy szerződést, amely szerint közeledni akar a katonai szövetséghez, és abban vállalta, nem csökkenti a területén élő kisebbségek jogait. Az ukránok azonban ezt nem teljesítik, de ez nem csak egy magyar ügy, itt a NATO belső szilárdságáról van szó, így a magyar kormány a NATO összetartó ereje mellett is kiáll, amikor fellép a kérdésben – magyarázta, bizakodását fejezve ki ugyanakkor, hogy Volodimir Zelenszkij új ukrán elnök politikája nem lesz magyarellenes.

Azzal kapcsolatban, hogy Fekete-Győr András Momentum-elnök nem a magyar, hanem a liberális párti román jelöltet támogatja a román elnökválasztáson, a miniszterelnök azt mondta: ez az SZDSZ gondolkodására, a nemzetközi kozmopolita életszemléletre épülő külpolitika. Ezzel szemben „a mienk nem ilyen, mert mi nemzeti alapokon állunk” – szögezte le.

A következő hétéves EU-s költségvetésről Orbán Viktor úgy foglalt állást: a magyar álláspont szerint indíthatók új politikák, de nem a régiek rovására, azokat meg kell tartani. A miniszterelnök egyébként arra számít, hogy a 2020 második félévében esedékes német EU-elnökség alatt születhet meg a következő uniós büdzsé.

Azzal összefüggésben, hogy az új főpolgármester, Karácsony Gergely szerdán részt vett a kormány ülésén, kifejtette: az önkormányzati választáson a kormánypártok – noha összességében megnyerték a választást – érzékeny veszteségeket szenvedtek, az ellenzék ennek ellenére továbbra is „diktatúrásdit” játszik. „Szerencsére a főpolgármester látogatásán nem történt ilyesmi” – fűzte hozzá.

A kormányfő szavai szerint az elmúlt kilenc év – Tarlós István főpolgármestersége – aranykornak tekinthető a főváros életében, Budapest és a kormány meg tudott egyezni a fejlesztésekről. „Budapest a nemzet szíve, a nemzet fővárosa is, olyan, mint a zsidóknak Jeruzsálem” – fogalmazott.

Most azonban kurzusváltás történt Budapesten, „visszajött a régi baloldali kormány összes embere lassacskán”, akik egy más szemléletet képviselnek, mint amit Tarlós István vallott – mondta. Kifejtette: a kormányülésen tizenöt-húsz fejlesztésről is megkérdezte az új főpolgármestert, mi a szándéka, mert a kormány megegyezést szeretne ezek ügyében, és „sok fájdalmas dolgot kellett lehúznom, nem volt kellemes ez a délelőtt a számunkra, álmokat kell feladni”.

Példaként említette a Városligetet mint az egész nyugati világ legnagyobb kulturális fejlesztési programját, amelyet „megakasztottak”, a főpolgármester ugyanis azt mondta, húzzák le a listáról a nemzeti galériára, a Magyar Tudomány és Innováció Házára, valamint a városligeti színház visszaépítésére vonatkozó terveket. Kellemes meglepetésnek nevezte, hogy a kommunisták által felrobbantott Regnum Marianum templom visszaépítésével kapcsolatban „megengedő” volt Karácsony Gergely.

A budapesti atlétikai vb ügyében a városvezető azt kérte, a hónap végéig várjanak, ám a nemzetközi szövetséggel november 15-éig dűlőre kell jutni – mondta a miniszterelnök, aki reménykedik, hogy ebben a kérdésben megváltozik a fővárosi közgyűlési álláspont.

Azt is megjegyezte, hogy László Imre XI. kerületi DK-s polgármester szerint szuperkórház sem kell. „Itt még futnék egy-két kört, mert nehezen tudom elképzelni, hogy abból a programból, amely úgy indult, stadionstop, abból kórházstop legyen” – fogalmazott.

Végül a turizmusra kitérve azt mondta: „Magyarország magyarabb ország, mint volt, sokkal inkább vállalja önmagát, mint korábban, ezért érdekesebbé váltunk a világ számára is”.

(MTI)

Összesen 110 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Tudatlan és rosszindulatú az ellenzék. Így kettő az egyben.

A Regnum Marianum visszaépülhet? Hurrá!
Ha ezt Regőczi és az a másik atya megérhette volna!

Viktor! Fegyőr a miniszterelnöki bársonyszékedre pályázik.

Akkor is igaz volt, most is igaz.
"Hajt az idő gyorsan – rendes útján eljár – Ha felűlünk felvesz, ha maradunk, nem vár; Változik a világ: gyengül, ami erős És erős lesz, ami gyenge volt azelőtt." (James Gold)

A "demokratikus" Gyurcsány találkozója Erdogánnal. Milyen boldogan öleli át, egyenesen megtiszteltetve érzi magát, hogy fogadhatta Erdogánt.

magyaridok.hu/wp-content/uploads/2018/10/GyurcsanyErdogan-780x556.jpg

https://www.magyaridok.hu/belf..

A két szöveg logikusan egybeillik.
Gondolom nem kell részletesebben magyarázni. Mámint 60-as IQ felett.

(Na jó, mégis. Csak most, csak neked. 2016-ban is azt mondta, hogy szoros a kapcsolatunk Törökországgal. Most is ez a helyzet. 2016-ban is azt mondta, hogy ha az EU-nak lenne ereje/akarata megvédeni a határait, akkor nem lenne rászorulva ebben a kérdésben Törökországra. Most is a helyzet. Pontosan tudjuk, hogy nemigen lépett előre 2016 óta az EU a kőkemény fizikai stb. határvédelem ügyében. Ebböő pedig egyenesen következik, hogy továbbra is rá van szorulva az EU Törökország jóindulatára. Ez van. Lehetne másképp? Igen, go to 2016-os szöveg. De addig EZ VAN.
Mi olyan bonyolult ezen?)

"Az EU dolga egy gyors reagálású közös kommandót létrehozni és ha Erdogán elinditja a migránsait akkor az első határnál sortüz és már mennek is vissza !"

Te most tényleg a Patás politikáját támogatod?

Az iszlamista törökök ügynöke degeszre keresi magát a türkökön.

Mit szólna a felcsúti Pisont, ha Hargita és Kovászna megyéből a román cigányok biztonsági zónát alakítanának ki, és a Havasalföldre űznék a székelyeket?

Szégyen és gyalázat amit művel.

Hát te? Már rég kiikszeltelek. Mégis hogy kerülsz a szemem elé?
Csak nem képzeled, hogy veled fogom megvitatni azt, hogy a tüntetők miatt én sem tudtam hazamenni időben?

Az ember beleolvas az Erdogan látogatás kapcsán ellenzéki hozzászólók, pártaktivisták részéről született hozzászólásokba, s elszomorodik.

A mérhetetlen tahóság, felkészületlenség, önálló gondolkodásra való képesség hiánya, tájékozatlanság, demagógia okán. Ez az igazi magyar ugar, ennyi bunkó embert, hát Ady forog a sírjában.

Néha arra gondolok, hogy ez a söpredék nem is érdemli meg, hogy legyen hazája.

A Momentum gyökértelen ügynökei részéről érthető, hogy idegen érdekeket szolgálnak, árulják a hazát keleten és nyugaton, de a sok, magát magyarnak tartó ellenzékitől a harminc évnyi Kádár-i szellemi tunyulás után, már többet várna az ember. Nemzetben gondolkodást, tárgyilagosságot, a realitások figyelembe vételét, az ország geopolitikai helyzetének tisztán látását.

Meg is értem a fiatalokat, akik elfordulnak ettől a szellemi sötétségtől.

Osszevissza hadoválsz. Bele lehet rúgni Putyinba meg Erdoganba is pillanatnyi politikai érdekből ,de tényezők maradnak, és az ilyen gesztusoknak ára van, amit haladárék nem akarnak megfizetni, vagy velünk választókkal akarják.

Az, szégyen. Orbán Viktort még nem hallottam csúnyán beszélni. Frappánsan, humorosan vág vissz. Ezek a külföldön tanult, hálózatok építette, trénerezte kis senkik, pedig úgy beszélnek, mint ha a kocsmában lennének és nem a Parlamentben, úgy nyilatkoznak, mint ahogyan a tántorgó félrészegek beszélnek az árokból.
Ezek akarnak Magyarország vezetői lenni?

Az erdoganozáshoz lenne egyetlen megjegyzésem: ugye az arab tavasz után nem akarunk török tavaszt?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés