„Azon vagyunk, hogy visszaszerezzük a szuverenitásunkat”

2019. október 10.

Maráczi Tamás
Mindkét országa konfliktusba került az Európai Unióval: hazája éppen kilép az EU-ból, missziós állama, Magyarország pedig jogállamisági-szuverenitási vitában áll Brüsszellel. Iain Lindsay budapesti brit nagykövetet kérdeztük a diplomácia finom világáról – politikailag forró időkben.

Egy év van hátra nagyköveti kiküldetéséből Budapesten. Hogyan szeretné, hogy önre emlékezzenek itt?

Az lenne a jó, ha egy olyan személy képe maradna meg rólam, aki nemcsak erősíteni akarta a brit–magyar kapcsolatokat, de meg is valósította az elképzeléseit. Egy év azért hosszú idő a politikában. Nehéz időszak a mostani: zajlik a brexit végrehajtása, és sokan aggódnak Nagy-Britannia európai szerepvállalását illetően. Nagy-Britannia mindenesetre Magyarország barátja.

„Úgy éreztük, túl sok hatáskört adtunk át Brüsszelnek”

Sokan a Nemzeti dalt magyarul szavaló diplomatára fognak emlékezni. Annyira nem volt dolog a kétoldalú kapcsolatokban, hogy maradt ideje a magyar nyelvvel bíbelődni?

Nos, a munkatársaim azt szokták mondani, hogy energikus személy vagyok. Megpróbálom a diplomáciát a két műfaj elegyévé tenni: a kemény diplomácia mellett (brexit, védelmi politika, üzleti kapcsolatok) az úgynevezett puha diplomáciát (kultúra, nyelv, emberi kapcsolatok) is gyakorlom, mert az én feladatom ezeknek a kombinációja. Mindkettőt végeznie kell egy diplomatának. Az emberi kapcsolatok kiépítése nagyon fontos – a bizalom és a barátság érzetét megteremteni egy nagyobb közösséggel úgy lehet, ha megvan a szimpátia. A magyarul szavalás tehát nem véletlen, de hozzáteszem: a nagyköveti poszton mindegyik elődöm tanult magyarul.

Ez a cikk csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető. Ha van érvényes előfizetése, jelentkezzen be!

Bejelentkezés