Az amerikai titkosszolgálati tiltástól a magyar digitális atombombáig

2019. október 17.
Oláh Dániel
Napjaink globális technológiai háborújának egyik fő frontvonalát térképezzük fel Vattay Gáborral, az ELTE fizikusával, aki szerint az Egyesült Államok szándékosan kelt zavart a kvantumszámítógépekkel kapcsolatban, miközben az amerikai multiknál már „ott ketyeg a prototípus a pincében”, és a téma kutatásából kizárják a külföldieket.

EGYSZER MINDEN TITKOSÍTÁS FELTÖRHETŐ LEHET

A Google a napokban jelentette be, hogy olyan kvantumszámítógépet fejlesztett ki, amely három perc és húsz másodperc alatt végzett el annyi műveletet, amennyire a mai legfejlettebb szuperszámítógép tízezer év alatt lenne képes – egy matematikai problémának a megoldásában csillagászati sebességnövekedést ért el. A különbség akkora, mintha egy elektroncsövekből álló 1945-ös, Neumann János-féle ENIAC számítógépet hasonlítanánk össze egy mai mobiltelefonnal. A Google áttörésével a világ 
végre komolyabban veheti a kvantum-számítógépes kutatásokat, és a közeljövőben prioritást kaphat a kvantum-informatika – emeli ki Vattay Gábor.

Minden titkosítást fel lehet törni, de a lényeg, hogy nagyon lassan lehessen visszafejteni valamit a komputerek segítségével – ezen változtatna egy nagyságrendekkel gyorsabb gép. A fizikus szerint ezért „ahogy a hidegháborúban az atombomba, a digitális korban a kvantumszámítógép tulajdonosa a végső hatalom birtokosa”.

Ez a cikk csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető. Ha van érvényes előfizetése, jelentkezzen be!

Bejelentkezés