Merre tartasz, magyar ifjúság?

2019. október 17.

Joó István
Még az első Orbán-kormány alatt, 2000-ben indult meg a nagy mintás ifjúságkutatás hazánkban, és azóta négyévenként sor kerül rá, kirajzolva a trendeket. Riportunk a kutatás legutóbbi eredményeiről és az egészen friss trendekről – A magyar ifjúság helyzetét elemző cikksorozatunk harmadik része.

TÖBBEN BIZAKODNAK A JÖVŐBEN

Legutóbb 2016-ban vizsgálták nagy mintán a fiatal korosztály mindennapjait és jövőre vonatkozó lehetőségeit; idén már folynak a jövő évi kutatás előkészületei. A Magyar ifjúság kutatás 2016 egyik nagy újdonsága egy pozitív változás volt: korábban jóval többen látták borúsan a jövőjüket, 2016-ra ez megváltozott, és még a 2008-as állapotokhoz képest is jobb lett a helyzet.

„Korábban jóval többen látták borúsan a jövőjüket”

A fiatalok jövőorientációja a legbizakodóbb a család belső viszonyait és anyagi helyzetét, valamint az ország gazdasági helyzetét vizsgálva. Általában így volt ez az összes vizsgált elégedettségi dimenzióban. Fontos, hogy már ekkor egyre jobbnak ítélték meg az ország gazdasági helyzetét. A korosztály 2008-hoz és 2012-höz képest még a munkavállalási lehetőségeivel és az anyagi helyzetével kapcsolatosan is jóval elégedettebbé vált.

Ez a cikk csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető. Ha van érvényes előfizetése, jelentkezzen be!

Bejelentkezés