Tűzszünet lesz Szíriában

2019. október 17. 20:11
Megállapodott Mike Pence és Erdogan.

Az Egyesült Államok és Törökország Észak-Szíriára vonatkozó tűzszüneti megállapodást kötött – jelentette be Mike Pence amerikai alelnök csütörtökön Ankarában, miután Recep Tayyip Erdogan török államfővel egyeztetett.

Pence szerint Törökország beleegyezett egy ötnapos tűzszünetbe, hogy lehetővé tegye az Ankara által terrorszervezetnek tekintett Népvédelmi Egységek (YPG) észak-szíriai kurd milícia visszavonását 32 kilométerre a szíriai-török határról. „A török fél 120 órára szünetelteti a Béke Forrása fedőnevű hadműveletet, hogy lehetővé tegye az YPG-nek a kivonulást a biztonsági övezetből" – jelentette ki Pence. Emellett hangsúlyozta, hogy az YPG kivonulását követően Törökország teljesen leállítja szíriai katonai beavatkozását.

Mint mondta, az Egyesült Államok már kapcsolatba lépett a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű ernyőszervezettel, amelynek gerincét az YPG adja, s – mint mondta – a kurd milíciák már meg is kezdték a kivonulást a térségből. Hozzátette: az Erdogannal kötött alku értelmében Törökország nem fog katonai műveletet indítani a szíriai-török határon található Kobane városa ellen sem.

Békés megoldás

Pence kiemelte: az Egyesült Államok és Törökország elkötelezte magát arra, hogy békés úton talál megoldást a török határ mentén tervezett biztonsági övezet létrehozására. Az amerikai alelnök közölte azt is, hogy Washington nem fog újabb szankciókat elrendelni Törökországgal szemben, amint életbe lép a tűzszünet, s a török katonai hadművelet leállítását követően eltörli a már foganatosított büntetőintézkedéseket.

„A tűzszünet végrehajtásával az Egyesült Államok nem fog további szankciókat hozni Törökország ellen” – mondta. „Trump elnök úgy döntött, visszavonja a gazdasági büntetőintézkedéseket", amint a hadműveletnek vége – tette hozzá Pence.

A „terrorista elemeknek” el kell hagyni a térséget

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter külön tartott sajtótájékoztatóján ugyanakkor leszögezte: nem tűzszünetről van szó, mindössze felfüggesztik a hadműveletet. „Csak akkor állítjuk le az offenzívát, ha a terrorista elemek elhagyták a térséget” – hangsúlyozta. A tárcavezető úgy fogalmazott, hogy tűzszünet csak legitim felek között jöhet létre, Ankara viszont terroristának tartja a kurd milíciákat. Hozzátette: a megállapodás értelmében a kurd harcosoknak be kell szolgáltatniuk nehézfegyvereiket, a határon lévő hadállásaikat pedig meg kell semmisíteniük.

A találkozót követően közzétett közös amerikai-török nyilatkozat szerint a biztonsági övezet fenntartását a török hadsereg fogja ellátni. Egy névtelenséget kérő török tisztségviselő a Reuters hírügynökségnek azt mondta: „Törökországnak pontosan azt sikerült elérnie, amit akart a találkozón.”

Trump is reagált

Donald Trump amerikai elnök Twitter-üzenetben üdvözölte a bejelentést. Azt írta, „nagyszerű hírek érkeztek Törökországból”. „Köszönöm, Erdogan! Életek millióit sikerült megmenteni!” – fűzte hozzá.

A szíriai kurdok „hihetetlenül boldogok ezzel a megoldással” – hangoztatta Trump egy texasi beszédében. „Ez a megoldás ugyanis (...) őszintén szólva megmentette az életüket” – fűzte hozzá. Erdoganról szólva Trump azt mondta: „Nem akármilyen vezető, kemény, erős férfi, és a helyes dolgot cselekedte”. Egyben jelezte, hogy novemberben fogadja Erdogant Washingtonban a korábbi terveknek megfelelően.

Kurd reakciók és tárgyalás

Aldar Hszelil befolyásos kurd politikus az al-Arabíja pánarab hírtelevíziónak nyilatkozva üdvözölte a harci cselekmények végét. Egyben kijelentette: a kurd milíciák be fogják tartani a tűzszünetet, de megvédik magukat, ha támadás érné őket. Hszelil szerint Erdogan 32 kilométer mélyen meg akarja szállni Szíria területét, de a kurdok ezt már korábban is elutasították.

Erdogan a nap folyamán több mint négy órán át tárgyalt a Pence vezette amerikai küldöttséggel. Trump abban a reményben küldte Ankarába az amerikai alelnököt, hogy sikerül tűzszünetet kieszközölnie a török és a kurd erők között Északkelet-Szíriában. Az amerikai delegációban helyet kapott Mike Pompeo amerikai külügyminiszter, Robert O'Brien, az amerikai elnök nemzetbiztonsági főtanácsadója, valamint James Jeffrey, az amerikai kormány Szíriáért felelős különmegbízottja is.

O'Brien és Jeffrey előzőleg már Ibrahim Kalin török elnöki szóvivővel, Hulusi Akar védelmi miniszterrel, Hakan Fidannal, a török hírszerzés (MIT) vezetőjével, továbbá Cavusoglu külügyminiszterrel is tárgyalt.

Trump a török gazdaságra „megsemmisítő hatású” szankciókat helyezett kilátásba szerdán a már elrendelt büntetőintézkedéseken túl arra az esetre, ha nem lesz sikeres az amerikai küldöttség tárgyalása a török fővárosban.

Előzmények

A török hadsereg és helyi szövetségese, a Szíriai Nemzeti Hadsereg (SNA) október 9-én indította meg a Béke Forrása fedőnevű hadműveletet Északkelet-Szíriában az SDF gerincét adó YPG-vel, továbbá az Iszlám Állam tagjaival szemben. Törökország vállalta ugyanis, hogy átveszi a kurd fegyveres csoporttól a térségben raboskodó iszlamista szélsőségesek felügyeletét azon a területen, amelyet ellenőrzése alá von. Az offenzíva deklarált célja az, hogy elhárítsa a Törökország déli határát Ankara szerint fenyegető terrorveszélyt, továbbá szíriai területen mintegy 30 kilométeres mélységben biztonsági övezetet létrehozva szavatolja a Törökországban tartózkodó szíriai menekültek hazatérését. A török katonai beavatkozás azután vette kezdetét, hogy kivonult a térségből az amerikai hadsereg, amely az elmúlt években kiképezte és modern fegyverekkel látta el az YPG-t az Iszlám Állam elleni harcban.

(MTI)

Összesen 22 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Valóban, a Nobel békedíjas Obama végigháborúzta a 8 évét. Orwelli.

Tudom, hogy a liberális oldalon a kollektív vezetés, a bázisdemokrácia divatos, mert így senkinek nem kell egyszemélyi felelősséget vállalni. Mint annyi minden mást, ezt is lehet relativizálni, így-úgy értelmezni, így működött a kádári időkben az MSZMP Politikai Bizottsága is.

De nézzük sorjában. Karácsony lényegében egy ellenkormány fejének értelmezte magát arra az esetre, ha megválasztják. A jelenlegi hatalom leváltását, megdöntését emlegette. Gulyás válasza csak azt jelentette, hogy csináld, de a saját pénzeden. Gondolom, ez logikus. Orbán kijelentése csak megelőlegezte a szerződés érvényben maradását, hiszen az csak úgy lehetséges, ha Karácsony tartja magát a Tarlóssal kötött szerződéshez. Ha ettől eltér, a kormányt sem kötelezi semmi.

Ami a Botkai ügyet illeti, Kövér és lényegében Tarlós is joggal követelték Borkai azonnali félreállítását. Az érem másik oldala viszont az volt, hogy az ellenzék ne kapja meg ingyen Győrt, győzze le a kompromittált Borkait, ha a helyét el akarják foglalni. Borkai a morális teherrel együtt megnyerte a választást, és a választók akaratát állítólag tisztelni kell. A kétféle álláspont között teljesen természetes módon a vezető döntött, mert különben miért lenne vezető? A Fidesz egyet tehetett kirúgta soraiból Borkait.

Az olyan vezetőt, aki kiélezett helyzetben a mások döntését hajtja végre, és nem a sajátját viszi keresztül, kirakat embernek nevezik, ilyen volt Demszky és ilyen lesz Karácsony.

Kispesten a legalább annyira botrányos videó tartalma nem egy pornográf jelenet volt, hanem valami fehér por és konkrét történetek konkrét személyekről, mindez egy bennfentes, a történetekben résztvevő előadó tolmácsolásában. Ebben is benne volt a polgármester, akinél úgy tűnik, pozitívumnak számít, hogy éhes alárendeltjével szemben 12 milla helyett már 3 millával is beérte. Érdekes módon itt nem tüntettek, nem gyűjtenek aláírást egy legitim választás eredménye ellen, hanem hallgatnak. De azt már tavaly óta tudjuk, hogy a demokrácia csak akkor érvényes, ha a baliberálisok nyernek. Most pedig láthattuk, hogy ezt akkor is így gondolják, ha azonos morális teherrel - bizonyított teherrel - nyernek ők is, meg az jobboldal is. Borkai és Kispest mellé vegyük ide Wittinghofot, a budaörsi polgármestert is, aki magasan nyerte az újabb öt évre szóló megbízatást.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés