Most akkor bölcsek vagy ostobák a szavazók?

2019. október 16. 14:40
Az eddig tudatlan, gyűlölködő nép hirtelen meggyújtotta magában a bölcsesség fáklyáját a balos értelmiség szerint.

Emlékszünk még, a 2018-as parlamenti választás után milyen gondolatok pörögtek ballib újságírók és értelmiségiek fejében?

Mutatom:

„Úristen, milyen emberekkel élünk egy országban? Hogyan hihetik el, hogy a migránsoktól kell félteni a kultúránkat? Miért van ennyi gyűlölet a magyarokban?” (Földes András, Index: Hogy lehet ennyire hülye egész Magyarország?)

Pető Péter most ezt írja a 24.hu-n:

„Hogy politikai munkával lehetett győzni, az egyúttal megmutatta azt, amit minden politikával foglalkozó embernek amúgy is mindig tudnia kell: a választók bölcsek.”

Semmiképp sem szeretném összekeverni Földest Petővel, de valami azt súgja, mindkét álláspont jól tükrözi az említett körök akkori és mostani gondolatait.

Jöhetnék itt John Stuart Millel, a liberalizmus egyik atyjával, aki szerint csak a felvilágosult népeknek szabad demokráciát játszani; de talán nem mélyfilozófiai megfontolások állnak a népről alkotott baloldali véleményanomáliák mögött.

Nyilván mindenkit megkísért, hogy az aktuális választástól függően ítélje meg a nép ítélőképességét, de azért mégis úgy tűnik, a baloldali értelmiségi közegben a nép bölcsességének mércéje az, hogy épp hova szavaz. És ez a felfogás pont nem egy túl bölcs dolog.

Összesen 229 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hát még hogy bonyolódik a helyzet, ha a nem szavazókat is belevonjuk.

353.593 fő bölcs nép támogatta Karácsony Gergelyt, 1.014.352 fő hülye nép pedig nem támogatta.

Most mi legyen?

A válasz egyszerű: a budapesti szavazók bölcsek. Meg azok a megyei jogú városban élők is, ahol az ellenzék nyert. A többiek meg természetesen hülyék.

Mármint a szofisztikált európai demokratikus világkép szerint.

Persze, Orbán megvuduzta a népet, és miközben járja a sámántáncot, a népek szimpatikusnak látják, és rá szavaznak.
Nem arról van szó, hogy a hatalmas mellénnyel és ugyanekkora médiatámogatással élő művelt, fejlett, haladó européer baloldal bebizonyította, hogy képtelenek a kormányzásra, csődbe vitték az országot, és amikor a joggal protestszavazók megbuktatták, akkor kiderült, hogy Orbán alatt valahogy megoldhatóak a gazdasági problémák, még akár jobban is lehet élni.

Nem árt felismerni, hogy Budapest már évek óta ellenzéki többségben van. A facebook generációt már nem tudja megszólítani a kormány, Németh Szilárdok és Kósák kevesek.

És persze nem kell yachtokkal, helikopterekkel orgiákra és egyéb bulikba járni. Ez a vége.

Tudsz esetleg idézni? Mert emlékszem, amikor az utolsó pár, baloldal számára kínos vereséggel végződő választás volt, pl. az Indexen rendere az volt a konklúzió, hogy leginkább vidéken szavaztak a legtöbben a Fideszre, tehát nyilván az alacsony műveltségű, kevésbé tájékozott emberek. (ebbe nem tudom, hogy fért bele az, hogy minden korcsoportban, minden városméretben a Fidesz volt a legnépszerűbb párt)
Valahogy most próbáltam megtalálni ennek a párját, ahol a konklúzió az, hogy a nagyvárosi prolik tehetnek mindenről, de se a Mandineren, se Pesti Srácokon, se a 888-on nem találtam ilyet. Még Bayer se írt ilyesmit.
Most akkor mi a tanulság - lehet, hogy létezik az általad említett morális fölény?

Balos ismerőseim is erre hivatkoztak, hogy miért nem nyert mindenhol az ellenzék, mert a falvakban nagy az információs sötétség.
Hiába, no, ők jobban tudják, arrafele még az internetet és az RTL klubot is eltéríti a titkosszolgálat, és csak egy NERbarát verzió mehet ki belőle. Nagyvárosokban túl okosak ehhez az emberek, ők egyből észrevennék a turpisságot...

Így van, és ha Karácsony engedelmes bábként hagyja a mögötte álló embereket szabadon rabolni, következésképpen megint lerohad a város, ezért elküldik az emberek, akkor megint Orbán varázsolta el a népeket, ugye?

1. Van egy olyan érzésem, hogy a mostani helyzetet szándékosan hozhatták létre, mégpedig nem kizárt, OV jóváhagyásával.
Ez egy üzenet a Fideszbe beágyazódó új sleppnek: jó lesz vigyázni.
SAJNOS:
2. Ennek az eszmefuttatásnak ellentmond az OV által is jóváhagyott - DE nem általa gondozott - ellentmondásos helyzet a kultúra egyes ágaiban, Magyar Televízió, Magyar Rádió, Nemzeti Filmgyártás, sport, ánblokk, de ezen belül mindenekelőtt a labdarúgásban előállott abszurd helyzet:
- a magyar fiatalok számára létrehozott TAO pénzek jelentős részét külföldi b-, c-kategóriás "profik" viszik el,
- a sport/Futball!!! teljesítmény ár-érték aránya immár 5 éve kontraproduktív.
EGYSZÓVAL: szintet kell emelni, az általános morál és munkakultúra tisztességes alapokra helyezésével. Persze, ez a legnehezebb, ha nincs MÉRCE, és ha nincsenek MÉRCÉT ADÓ, HITELES EMBEREK, ha nincs tartozik-követel, hanem csak az van: ömlik a pénz, ömlik és ömlik, nincs visszacsatolás, a számonkérést hírből sem ismerik az arra hivatottak???. Kik azok, még ez sincs tisztázva, csak pályázni kell és nyílik a csap, árad a Ft.

A még bölcsebb ATV pedig mára az alábbi szavazást indította...........

http://www.atv.hu/belfold/2019..

Ja, persze, ezért nem emlékszel akkor arra, amikor Indexen írták, hogy Tarlósnak mennyi vitája volt Orbánnal, milyen feltételeket szabott neki, és így tovább...

Furcsa. Nem láttam az első hozzászólásodban az idézőjelet, és a megjegyzést, hogy ez Török Gábor idézet. Sőt, pont olyannak tűnt, mintha saját véleményt írtál volna le...

Folyt.: Félreértések elkerülése végett:
STADIONÉPÍTÉSEKRE, SPORTTELEP-REKONSTRUKCIÓKRA ÉGETŐEN SZÜKSÉG VAN:
a kormány most, a 2010-es években építi újjá a 60-as, 70-es, 80-as, 90-es években elhalasztott, elmulasztottakat.
ROMOS, BETONTÖRMELÉKES STADIONOKBAN ÉLETVESZÉLYES EMBEREKET BEENGEDNI, ÉS ÉPESZŰ EMBER EZÉRT NEM VÁLLAL FELELŐSSÉGET.
Plusz, a nemzetközi szövetségek sem engedélyeznek ilyenekben rendezvényeket.
Minden település köteles, joga van tisztességes, a 21. századhoz illő sportlétesítményeket a fiatalok-öregek, az amatőr és profi sportolók feneke alá tenni.

Ezeket a pontokat akkor mentsük el, és nézzük meg 5 év múlva, mi teljesült!

Ő beismerte.
Karácsonyotok viszont félreértelmezésről beszél. Mit lehet a terhességmegszakításon félreértelmezni? Vagy tényleg annyira hülye, hogy számára a fogamzásgátlás és a terhességmegszakítás szinonimák?
Szóval lehet választani:
1. Karácsony egy gyáva, gerinctelen alak.
2. Karácsony tökhülye.

Én is olvastam. De felmerül bennem, hogy ez hogyan történhetett? Ha ez teljesen normális gyakorlat az EU-ban, akkor hogy nem készült erre valamivel a Fidesz? Ha pedig csak valami jogszabályi kiskapu, hogy nem vették észre? Ki ül a kormányhivatalok élén?

Nekem??? Ti fogtok szívni. Nálunk továbbra is a nagyra becsült polgármesterünk vezeti a közgyűlést.

A ballib "magyarok" 1000, EGYEZER darab sportlétesítményt számoltak fel, Hornék és Ferenc testvérék 12 éve alatt...
Csak 10 millióval kell beszorozni darabonként, nem 100-akkal, mekkora pénz volt az a mikutyánk vörös kölykeinek a zsebeibe...
És eltűnt, egy sem ment tőzsdére, mint a pályázatokon munkát nyerő "lopós" Lőrinc, meg Tiborcz...
Egy darab lámpatest azokból nem készült.

Ja, persze. Nem olvastad, de tudod.
Kisgyerekek ilyenek, hiába mondják nekik, hogy a Jégvarázsos zacskójú keksz ugyanolyan ízű, mint a mellette levő simáé, és tudják, hogy az sokkal jobb. Nem kóstolták még, de tudják.

Így megy ez.

Bölcsek, HA - akár csak részlegesen - nyer (vagy akár csak magát nyertesnek akarja feltüntetni) a ballib. ("A DEMOKRÁCIA ÜNNEPE!!!" "A NÉP MINDIG BÖLCSEN VÁLASZT!!!" stb.)

Ostobák, HA a Fidesz nyer. ("FIDESZBIRKÁK!!!" OSTOBÁK, TUDATLANOK, AGYMOSOTTAK!!!" stb.)

Ja, szóval találtál 2002-es cikkeket. Mintha én arról írtam volna, hogy mennyivel másabb az utolsó pár baloldali reakció, és a mostani jobboldali...

A kispesti ellenzéki "szektával" mi a helyzet, barátom?

És milyen "bizonytalanokról" beszélsz?

2018-ban Budapesten a Fidesz 381.308 szavazatot kapott. Most Tarlós 306.608-at. Ez 80,4%.
2018-ban Budapesten az ellenzék összesen 607.178 szavazatot kapott. Most 388.610-et. 64%. Ebből Karácsonyé 353.593. 58,2%.

A többi ellenzéki miért volt 'bizonytalan'?

Ha a Fidesz 93%-osan képes mozgósítani, most is Tarlós győzött volna.

Hülyétől hülye kérdés. A szavazók között vannak bölcsek is és ostobák is.

Hülyétől hülye kérdés. A szavazók között vannak bölcsek is és ostobák is.

Vicces olvasni a sok DK-s, Momentumos hozzászóló választási értelmező szótárát. Az Angliában élő világhírű magyar matematikus, Bollobás jelzőjével élve, a "papíron magyarok" reakcióit. pelso és társai........

De a kérdés feltevése rossz, bölcs-e Orbán Viktor? A választási eredmények tükrében nem, nem érzékeli a társadalom pulzusát.

"Budapest nem kér az agyhalott, sorosozó elmebetegségből. Ez a falusi tahóknál működik, de Budapesten az emberek nem kommunikációs karanténban élnek."
Ahhoz mit szólsz, hogy ez a Budapest ötször szavazta meg az egyre nyivánvalóbban alkalmatlan Demszkyt (akkor azzal a mesével megetetve, hogy ha nem Demszky nyer, akkor Budapesten elszabadul a fasizmus, az antiszemitizmus)?
Ami a sorosozást illeti, annak maximum a stílusán lehet fennakadni, mert a konkrétan Sorosra vonatkozó állítások alapját éppen Soros nyilatkozatából vett idézetek képezték.
A Soros nyilatkozat akkor itt volt olvasható:
https://www.project-syndicate...
Ma onnan valamiért már törölték, de mégsem lehet a létezését tagadni, mert szerencsére nem törlődtek a rá hivatkozó más cikkek például itt:
http://www.marketwatch.com/sto..
meg itt:
http://www.express.co.uk/news/..
meg itt:
http://www.faz.net/aktuell/pol..

Fentebb azt is írtad a kistelepüléseken élőkről:
"... őket sokkal jobban lehet hülyíteni azzal hogy migránsokat fognak melléjük telepíteni. Angolul egyik sem tud egy szót sem, így utána sem tudnak nézni hogy a pofájukba hazudnak."
1. Szerintem elsősorban te meg az ellenzéki kommentelők számítotok arra, hogy az idegen nyelveket nem beszélők pofájába hazudhattok. Például ezerrel tagadtátok az említett Soros-nyilatkozatnak a létezését is.
2. Lehet gúnyolódni azon, ha valaki attól fél, hogy már holnap migránsokat telepítenek mellé. Viszont az egy szemét félrevezetés, ha te ezzel azt is csak kitalációnak próbálod beállítáni, hogy az uniós elit szintjén igenis létezik hosszabb távú agenda a migránsok millióinak Európába telepítésére.

Nyilván arra is számítasz, hogy a sok buta, angolul nem beszélő vidéki arról sem tud, hogy 2010-ben az Európai Bizottság Belügyi Főigazgatóságának megrendelésére készült egy uniós tanulmány, amely a menekültek európai szétosztásának lehetőségeit kutatva kimutatta, hogy Európa befogadó kapacitása 3,8 milliárd, a mai Magyarországé pedig 83 millió fő. Lásd itt:
https://ec.europa.eu/home-affa..
Az említett számadatok a dokumentum 12. számú táblázatában találhatók (112.oldal, belső számozás szerint 1-16. oldal). További durva körülmény, hogy a 31. oldalon (belső számozás szerint 17. oldal) van egy olyan paragrafus(cím), hogy "Az integráció nem releváns értékelési kritérium" ("Integration not a relevant assessment criterion"). Ennek fényében nem meglepő, hogy a 12. sz. táblázatban Európa befogadóképességének számításánál, nem azt vették alapul, hogy 500 millió európai mennyi idegent volna képes integrálni, hanem hogy a kontinens 3,8 milliárd embert tudna ellátni. Ami ugye egyáltalán nem integrációról, hanem fekete-fehéren lakosságcseréről szól.

Vegyük észre:
1. A demokráciának NEM az az előnye, hogy abban okos döntések születnek, hiszen a döntés tárgyában inkompetens, illetve alulinformált tömeg miért hozna okos döntést.
2. A demokrácia egyetlen előnye, hogy a közösségre vonatkozó döntések (pontosabban a választások eredményei) nem véres, fegyveres összecsapások, polgárháborúk, hanem békés szavazás útján születnek.
3. A választók többsége inkompetens vagy nem rendelkezik a szükséges informácókkal, tehát nem racionálisan, hanem érzelmi indíttatásból szavaz. Következésképpen a választások eredménye általában elsődlegesen érzelmileg befolyásolható véletlen. Egyetlen pozitív körülmény, hogy egy kormányzatnak/önkormányzatnak vagy pártnak a közre nézve hasznos működése is lehet (az egyik, de csak az egyik) befolyásoló tényező.
4. Ugyanakkor az is nagy tévedés, hogy ha csak az elit vagy a tanult értelmiség bírna szavazati joggal, az jobb lenne. Korunk egyik legfeltűnőbb tapasztalata (különösen a fejlett nyugaton), hogy az elit vagy az értelmiség talán tájékozottabb, de semmivel sem kompetensebb, mint a tömeg.

"És mennyi migráncsnak célországa Magyarország?"
Feltételezem, most azt hiszed, hogy kurva okosan érveltél amellett, hogy számunkra a migránskérdés álprobléma. Csakhogy mivel újra és újra napirendre kerül az elosztási kvóta, amint egy pillanatra nem figyelünk oda, azt be is fogják vezetni. Akkor viszont azt is ki fogják találni, hogy szögesdrót-kerítéssel és géppuskás őrtornyokkal felszerelt határok nélkül hogyan tudják rávenni a "migráncst", hogy Magyarországon maradjon, ha kvóta szerint ide lett beosztva. Ennek kézenfekvő megoldása, hogy a jövevény az EU minden országában azonos összegű segélyt kap, illetve azonos minőségű ingyenes tárgyi ellátásban (pl. lakás) részesül. Ha magyar bennszülött vagy, akkor éld bele magad, hogy valószínűleg a te béred vagy nyugdíjad többszörösét fogja kitenni a lábát itt lógató idegennek "méltányosan" járó segély.

A relativitás elmélet és egy ország helyzete között elég nagy a különbség, de elég nehéz bármelyiket jól érteni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés