Szíriai külügy: Erdogan oktalan gyilkos, akinek lelkén szíriaiak vére szárad

2019. október 10. 18:40

A török hadsereg és a velük szövetséges Szíriai Nemzeti Hadsereg (SNA) ellenzéki milícia csütörtökön körülzárta a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű ernyőszervezet által ellenőrzött Rász-el-Ain és Tell-Abjad északkelet-szíriai településeket - jelentette be a törökbarát lázadók szóvivője. Jusszef Hammúd ezredes szerint több falut is elfoglaltak a térségben a kurdoktól.

Törökország erőteljes nemzetközi bírálatok ellenére szerdán megindította hadműveletét, amely elsősorban a szíriai kurd milíciák ellen irányul. Az SDF szerint a török légi- és tüzérségi csapásokban eddig kilenc civil vesztette életét. Az ernyőszervezet politikai szárnya a nap folyamán ismét repüléstilalmi zóna létrehozását kérte az Egyesült Államoktól és a koalíciótól.

„Repüléstilalmi zónát kérünk a területeink felett. Ilyen módon legalább nem lesznek további civil áldozatok”

 – mondta Szinam Mohamed, a Szíriai Demokratikus Tanácsnak (SDC) a társelnöke az Egyesült Államokban újságíróknak nyilatkozva.

Akna- és rakétagránátok csapódtak be csütörtökön a délkelet-törökországi Sanliurfa és Mardin tartományokban, Akcakale, Ceylanpinar és Nusaybin településeken. Legfrissebb értesülések szerint hatan életüket vesztették, köztük egy kilenchónapos csecsemő. Több mint hatvan ember megsebesült a támadásokban.

A szíriai kormány élesen bírálta Recep Tayyip Erdogan török elnök kijelentését, miszerint a Béke Forrása fedőnevű hadműveletnek a terrorellenes küzdelem a célja, akárcsak az, hogy hozzájáruljon Szíria területi integritásához és politikai egységéhez.

„(Erdogan) olyan kijelentéseket tett, amelyeket csak egy a valóságtól elrugaszkodott személy tehet. A szíriai nép védelméről beszél, miközben ő nem más, mint oktalan gyilkos, akinek a lelkén szíriaiak vére szárad” – közölte a SANA állami hírügynökség a damaszkuszi külügyminisztériumra hivatkozva.

„A szíriai nép védelme a szíriai arab hadseregre és a szíriai államra tartozik” – szögezte le a tárca.

(MTI)

Összesen 9 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés