Október 6. – megkezdődtek a megemlékezések

2019. október 6. 9:29

Katonai tiszteletadás mellett, Benkő Tibor honvédelmi miniszter jelenlétében jelenlétében ünnepélyesen felvonták a nemzeti lobogót az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján, az aradi vértanúk emléknapján vasárnap reggel a Parlament előtti Kossuth téren. A kegyelet kifejezéseként Magyarország lobogója egész nap félárbócon marad a nemzeti gyásznapon.

A nemzeti lobogó felvonását a Himnusz, majd félárbócra eresztését a Szózat hangjai kíséretében a 32. Nemzeti Honvéd Díszegység állományába tartozó Honvéd Díszzászlóalj végezte, a ceremónián közreműködött a Nemzeti Lovas Díszegység is.

A központi rendezvénysorozat délelőtt 10 órától a Fiumei úton, a Batthyány-mauzóleumnál koszorúzással folytatódik, ahol Áder János köztársasági elnök és Tarlós István főpolgármester mond beszédet. Emellett a nemzeti sírkertben egész nap rendkívüli történelemórával, sétával várják a diákokat, érdeklődőket. A Batthyány-örökmécsnél 10 és 18 óra között lehet mécsest gyújtani.

A kormány 2001-ben nyilvánította a magyar nemzet gyásznapjává október 6-át, amikor az 1848-49-es forradalom és szabadságharc leverése után Aradon kivégzett 13 vértanúra, valamint az aznap Pesten kivégzett gróf Batthyány Lajosra, Magyarország első független, felelős kormányának miniszterelnökére emlékeznek.

(MTI)

Összesen 25 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Aulich, Dessewffy, Damjanich, Kiss, Knézich, Lahner, Lázár, Leiningen, Nagy Sándor József, Pöltenbergi-Pölt, Schweidel, Török Ignác, Vécsey.

A gyerekeim kedvéért tanultam meg, h. ők tudják. Nem hiszem, h. emlékeznének.

Olyan emberek voltak, akik már nem teremnek. Más a talaj, más a klíma. A búcsúleveleik méltósága máig hat és valószínűleg érthetetlen azok számára, akiknek a neveltetése más alapokon történt és így más az életük alapjául szolgáló eszme rendszer, maga a nyelv is.

A Jó Isten áldja haló poraikat.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés