Vigyázat! Fogy az idő!

2019. szeptember 22. 10:07

Lendvai Ildikó
Népszava
Az együttműködés csak a sikerhez szükséges szavazatmennyiség lehetőségét adta meg, ez csak a keret.

„A Fidesznek mázlija van: a kampány depolitizálásához paradox módon jó feltételeket teremtettek az ellenzék pozitív lépései is. Az életbe vágóan fontos ellenzéki együttműködés, ha nem vigyázunk, elhalványítja a pártok identitását, egyáltalán a politikai-világnézeti identitások létezését. A civilek bekapcsolódása, közösségeik aktivitása rég várt fejlemény, de az már hiba, ha ez a politikamentesség jelszavával folyik. Az önkormányzati kampány érthetően helyi problémák körül forog: azokat nehéz egyetlen nagy politikai ívbe kapcsolni, alternatív jövőképpé formálni.

Pedig nincs más út. Az új lendületet éppen az adhatja meg, ha az ellenzék »visszapolitizálja« a kampányt. Az első szakaszban még önmagában az mozgósított, hogy a különböző szervezetek végre-valahára képesek voltak közös jelölteket állítani. Budapestet az előválasztás új módszere is felpezsdítette. De ez a lendület nem tart örökké – hány lelkes mozdulást követett már apály... Az együttműködés csak a sikerhez szükséges szavazatmennyiség lehetőségét adta meg, ez csak a keret. Most kell tartalommal, új minőséggel megtölteni. Most vagy soha, mert már nincs sok idő.

Az együttes fellépés még nem maga a politikai alternatíva, csak nélkülözhetetlen technika, ahogy egyébként a vita és annak jogos követelése is az. A helyi programok általában okosak és hasznosak. De ahhoz, hogy váltóhangulat legyen, össze kell állniuk a településeken túlmutató politikai ajánlattá, egy másik rendszer képévé. Ha az egyes pártok külön karakterjegyei most elhalványulnak is, annál nagyobb szükség van a közös rendszerváltó karakter felmutatására.

Annak országos és közös kimondására, mit gondol az ellenzék az önkormányzatokról, mit vállal átláthatóságban, nyilvánosságban, szociális magatartásban, az ott élők döntési jogainak radikális szélesítésében. Ez több, mint a mégoly fontos helyi útjavítások, fejlesztések, fásítások külön-külön programja. Ez a közös jövőnk. Amelyben más ellopott közjavakkal együtt visszaszerezzük az elsinkófált politikát is.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 64 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az ellenzék bajban van: vagy marad ez a színtelen kampányuk, vagy egymásnak esnek, mert a sok kis párt mást-mást mond...Magyarul: ez az úgynevezett összefogás egy bla-bla, hiteltelen, hazug. De: nincs más útjuk - szerintük - mert mindegyik leküzdötte magát a bányászbéka fenekéig. Az igazi út az lenne, ha hitelesen politizálnának de az meg nem megy neki.

Ha Ijedtszemű Gerike lesz a főpolgi, Budapesten biztosan lesz.

Ildikó!
Ez a filozófia amit ön mantráz már rég lejárt szavatosságú.
Az MSZP nem most vesztette el az identitását, hanem akkor - 1994, 2002 - amikor összeállt az SZDSZ-el. Továbbá akkor, amikor Gyurcsány Ferencet miniszterelnök tolták be és 2006-ban képtelenek voltak lemondani a bársonyszékről. Ebben önnek is van néhány téglája.
Önök, beleértve Gyurcsány Ferencet is, elvesztették a hitelességüket és azok a pártok is akivel egybesülnek. Természetesen vannak még elég sokan, akiket meg tudnak vezetni a nyávogásukkal, sápítozásukkal, de egyre kevesebben. El fogják veszíteni a választást. Nyugodjanak bele. Nem kell félni, nem fog fájni.

Kedves Ildikó!
Szeretettel ajánlom önnek Karácsony Gergely zuglói sétáló erdejét, ahol kisiratja, elsírhatja bánatát és elgondolkozhat Széchenyi szavain.

"A magyar szó még nem magyar érzés, az ember mert magyar, még nem erényes ember, és a hazafiság köntösében járó még korántsem hazafi. S hány ily külmázos dolgozik a haza meggyilkolásán, ki, mert éppen nincs más tulajdona, és a vak hév által mégis felhőkbe emeltetik, azok hazafiságát is gyanússá teszi, homályba állítja, sőt ellenük antipátiát és gyűlöletet gerjeszt, kik szeplőtlen kebellel, minden efféle undok salaktul menten, a honszeretet legtisztább szellemében kapcsolvák vérükhöz."

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés